
Marknaden för lättlastare blir allt viktigare för de europeiska biltillverkarna och då inte minst Volkswagen som är marknadsledare i Sverige med 28%. Medan konkurrensen på personbilsmarknaden blir allt tuffare med flera kinesiska tillverkare möter tillverkarna av lättlastare detta med samarbete. Nya VW Transporter är ett samarbete med Ford på samma sätt som Renault, Mercedes, Fiat med flera har etablerade samarbeten med andra märken.

Volkswagen har lång erfarenhet av att tillverka lättlastare och firar i år 75 år med sin ”Bulli”, det tyska öknamnet för VW:s minibussar och lättlastare. Det som gör Volkswagen Transporter unik idag och har varit en ledstjärna under alla år bilarna funnits på marknaden är bredden när det gäller olika versioner och drivlinor.


Basen för nya Transportern är det Volkswagen kallar T7, alltså sjunde generationen av Transporter. Modellen erbjuds med två olika axelavstånd, två olika höjder, som skåpbil, pickup med flak eller som 8-sitsig persontransport. Dessutom erbjuds flera olika drivlinor med allt från den klassiska dieseln, i tre olika storlekar (81, 110 och 125 kW), över laddhybrid (bensin och el) till rena elbilar. Nya Transporter erbjuds med både automatlåda, framhjulsdrivning, bakhjulsdrivning (elversionen) samt fyrhjulsdrivning.


Tittar vi på den klassiska skåpbilen så har den två skjutdörrar, en på vardera sidan, dubbeldörrar bak, som kan vinklas i 180 grader för att bilen ska kunna lastas med truck. Den erbjuds även med dubbelhytt och lastutrymme bakom densamma. Som alternativ kommer också en pickup med dubbelhytt och flak bakom.


Transporter T7 har blivit 15 cm längre, 5.050 mm, med standardhjulbasen på 3.100 mm och lastlängden i den versionen ökar med 6 cm till 2,6 meter. Plus 40 cm tack vare en lastlucka in under passagerarstolen. Den längre hjulbasen mäter 3.500 mm och där är maximala lastlängden 3,0 meter + 40 cm med lastluckan. Den stora nyheten när det gäller lastutrymmet är en ökad bredd till 148 mm mellan hjulhusen och detta tack vare att hela bilen blivit bredare och nu mäter 2.032 mm i yttermått utan backspeglar. Det betyder en ökning av lastvolymen för basmodellen med 5% och ett volymspann på 5,8 till 9,0 kubikmeter.

Transporter T7 är en helt ny bil jämfört med T6.1 och den är uppdaterad på flera plan utan att Volkswagen har tagit avsteg från allt vi vant oss vid när det gäller lättlastare. Det handlar naturligtvis om lastutrymmet men även om förvaringsfack överallt i bilen, ovanpå instrumentbrädan, under passagerarstolen i dörrarna och så vidare. Det handlar också om smidigt insteg, där VW verkligen har lyckats bra tack vare en stor öppningsvinkel på dörrarna och ett lågt insteg samt stolar utan för mycket sidostöd. Det finns inga som springer så mycket ut och in i bilen som budbilschaufförer och Transporter T7 är byggd för dem och det vi i dag kallar ”last mile delivery”.

När det gäller last- och dragvikter har de uppdaterats på alla plan. Dieselversionerna för en maximal lastvikt på 1.326 kg, laddhybriden 1.140 kg och elversionen 1.038 kg. Elbilarna får dra 2,3 ton medan laddhybriden och dieselversionerna får dra 2,8 ton.


Bakom ratten märks att förarmiljön är modernare med en tydlig 13” mittdisplay för navigation, radio och inställningar samt en digital instrumentering med klassiska runda instrumentklockor och valbar information i mitten. Här märks också den ökade bredden, inte minst för mittpassageraren i de tresitsiga bilarna. Hen behöver numera inte vara trådsmal för att få plats samtidigt som här finns utrymme för allehanda småprylar om sätet inte används att sitta på.

Sikten är utmärkt med extra plus för de riktigt bra backspeglarna med dubbla speglar där den nedre är en vidvinkelspegel. Ett annat plus går till de fina Matrix-strålkastarna som gör sikten vid mörkerkörning avsevärt bättre genom att bara bända ner en liten yta där det finns en mötande eller framförvarande bil. Helljus på båda sidor med andra ord.

Köregenskaperna är förbättrade med en ännu mer finstämd kompromiss mellan lastvikt och komfort. Det finns en mjukhet som ger bra landsvägskomfort men ändå en styrka i den progressiva fjädringen som ger bra körbarhet även fullastat. Priset man får betala är en viss stötighet på gropiga vägar som tjälskadade landsvägar eller slitna stadsgator.

Sammanfattningsvis är Volkswagen Transporter T7 och systermodellen Caravelle genomtänkta förbättringar av Volkswagens klassiska lättlastare både vad gäller det praktiska och komforten samtidigt som säkerheten har ökat både vad gäller den passiva krocksäkerheten och den aktiva säkerheten med komplett uppsättning förarstöd.