Årets stora extraljustest, runda strålkastare.

Hösten är mörkrets och extraljusens tid, men det gäller även våren då viltet börjar röra på sig. Vi har gjort en test av ett stort antal av de bästa extraljusen på marknaden. Både runda strålkastare och ramper.

Testresultaten vilar på tre ben och det är mätning med luxmätare, fotografering med avancerad kamera med manuell inställning samt subjektiva synpunkter från förare som haft strålkastarna monterade på sina bilar. Vi har även använt en testrigg där vi inifrån bilen kan slå av och på enskilda strålkastare och vi har lagt ut filmer gjorda med den riggen på vår youtube-kanal, livsstilsbilar. Gå gärna in där och se vilken skillnad det är mellan olika strålkastare både vad gäller ljusbild och färgtemperatur på ljuset

Målet är naturligtvis att ge både tekniska mätvärden, en visuell bild av hur strålkastarna lyser upp vägen framför bilden och förarnas tankar om ljusbild, vibrationer och design. Mätning och fotografering är gjorda klara nätter utan regn. Vi har mätt och fotograferat på en lång och rak väg. Vi har valt att ha ett antal olika ljusbilder för att visa på möjligheterna att forma det ljus du själv vill ha.

Fotograferingen är gjord med en Nikon D5 med Nikon 35 mm 1,4. Fast färgtemperatur på 6.000 K, vilket motsvarar dagsljus, och en exponeringstid på 1/5 sekund, bländare 2,8.

Ljuset är uppmätt 50 meter från strålkastaren och då först 1,5 meter utanför sidmarkeringen på höger sida, därefter mitt i vägen och slutligen 3 meter utanför sidmarkeringen på vänster sida. Det senare mätvärdet är gjort 55 meter från strålkastaren.

Årets test har i stort sett enbart handlat om LED-strålkastare som är på väg att ta över marknaden helt och hållet. Två av strålkastarna har även en laser som hjälper upp ljusstyrkan i mitten för en längre räckvidd där spot kombineras med en helljusbild.

Vid fotograferingen av strålkastarna har vi valt att ha dekorbelysningen tänd på de strålkastare som har sådan.

Testresultat:

Briodlights Ultra 246 LED (Abkati). Bra val även med få strålkastare.

Mycket ljus och en bred utlysning gör den här strålkastaren till ett bra val. En helljusbild som förstärker det ordinarie helljuset ordentligt. Tack vare olika dioder i reflektorer når den både långt och brett. Själva strålkastaren är gediget bygd och foten, i rostfritt, ger möjlighet till stabil montering. Kallt kontrastrikt ljus.

Fornax 9” LED (HBA). Behöver monteras i grupp. smal ljusbild mellan spot och helljus.

12 lysdioder och en vit dekorbelysning vågrätt över strålkastarens mitt. En samlad ljusbild med karaktär av lite bredare spot, men inte så brett som vanliga helljus. Fyra sådana tillsammans ger en riktigt bra utlysning som når långt med massivt ljus. Den strålkastare vi fastnade för till ett brett montage som lyser upp vägen ordentligt en bit bort.

Hella Jumbo (KGK, Autoexperten). Nostalgi med ett leende.

Gladaste strålkastaren i testen med en dekorbelysning som ser ut som ett leende. Mer av en kultlampa för alla som minns Hellas gamla rektangulära Jumbo-strålkastare med halogenlampa. Tyvärr ger den inte så mycket ljus och det handlar om en smal spot-ljusbild. En lätt lampa som knappt väger någonting och har ett enkelt fäste. Här behövs ett gäng om man ska få mycket ljus.

Hella Rallye 3003. (KGK, Autoexperten). Lite av nostalgidesign.

Även denna Hella-strålkastaren har en utpräglad spot-karaktär med en smal ljusbild som lyser långt, men inte lika långt som Rallye 4000. Rallye 3003 har en vit ring som dekorbelysning och en kromad sarg som ger ett klassiskt utseende för den som gillar det klassiska utseendet.  En lätt och kompakt med ett klenare fäste. Här krävs flera strålkastare för att ge en bred ljusbild.

Hella Rallye 4000 LED Pencilbeam (KGK Autoexperten)  Extrem pencilbeam, högsta luxvärdet.

Hella Rallye är nog branschens mest kända varumärke. Vi har testat 4000-modellen i pencilbeam-version och vi fick den högsta noteringen i lux när vi mätte i mitten av ljusbilden för den här strålkastaren. Här snackar vi verkligen spot-ljusbild med en extremt riktad karaktär. Strålkastaren når långt, längre än Seekers laserstrålkastare, men den ger ingen som helst bredd. Måste kompletteras med flera strålkastare för att ge chauffören en bred och seriös ljusbild. Kompakt montering med smart fot.

Ledson Sarox 9+ (Diodhuset). Ny design, svarta strålkastare med snygg dekor. Bra ljusbild av helljustyp.

Ledsons nya design med svarta strålkastare med orange eller vit dekorbelysning ger nya möjligheter att välja utseende för sin bil. Den här strålkastaren är inte bara snygg att se på, med eller utan dekorbelysning tänd, vit eller orange. Den levererar en väldigt bra och samlad ljusbild, av helljustyp, där det är lätt att få ett brett lågt ljus med några lampor tillsammans. Även här en stabil fot.

Ledson Orion + (Diodhuset). Rektangulär strålkastare med ny svart design.

Ledson har även rektangulära strålkastare med den nya svarta designen och dekorbelysning i vitt eller orange. Samma ljusbild som Sarox 9+, men något lägre luxvärden. Två strålkastare med design som gör att man kan ha runda strålkastare exempelvis över vindrutan och kvadratiska under densamma. 

Lucidity (Kamaprodukter) Bra ljusbild, mer av helljustyp än spot.

En ny 9” strålkastare från Lucidity. En riktigt bra strålkastare som både lyser långt och med en bredd som är något bredare än spot. Samlad och bra ljusbild där inget ljus spills uppåt. Fyra Lucidity ger ett riktigt bra ljus som lyser upp vägen ordentligt 200 meter längre fram. Dekorbelysningen är i form av en stjärna mitt i strålkastaren. Foten ser lite klen ut, men vi testade på riktigt gropig grusväg utan tendenser till vibrationer. En bra strålkastare med annorlunda design.

9” 225 watt (Safe Race). lägsta luxvärden för 9” runda. Riktigt bra pris.

Lågprislampa från Safe Race och man får vad man betalar för. Ljusbilden är samlad och ganska smal utan att direkt kallas för spot. Den ger inte mycket ljus och kan inte mäta sig med de dyrare konkurrenterna, men, det är klart man kan köpa flera sådana här runda 9”-strålkastare för samma pris som en av andra märken och visst hjälper den upp bilens ordinarie belysning, men tabellen visar det bilden visar. Låga lux-värden alltså.

Seeker Quantum Ledzer (Huzells). En utmärkt strålkastare som ger stor ljusförbättring redan med en strålkastare tack vare laserspot. Lätt monterad tack vare att den inte bygger så mycket på djupet.

Den här strålkastaren blev snabbt förarnas favorit. Snygg att titta på och en riktigt snygg, eller rättare sagt intelligent ljusbild. Vitt dekorljus med bakgrundsbelyst logotyp. Ljusbilden är helljus med en laser som ger maximal spoteffekt. Rätt riktad är den här strålkastaren överlägsen de flesta. Stabil och bred fot.

Seeker Quantum Led  (Huzells). Snygg, effektiv. Lätt monterad tack vare att den inte bygger så mycket på djupet.

Något billigare version av Seekers 9” strålkastare. Orange dekorbelysning med bakgrundsbelyst logotyp och samma stabila hus med stabil fot som Ledzer. Det enda som skiljer är att den här strålkastaren saknar lasern och därför ger samma breda ljusbild som Ledzer, men utan den extrema spot-ljusbilden. Kan vara snyggt att kombinera två Led med två Ledzer.

Siberia Night Ranger 7” (Strands). Kompakt och effektiv.

Lillebror till Siberia Night Ranger 9” med väldigt snarlik ljusbild. Något smalare dock, men ändå imponerande mycket ljus från ett så kompakt format. Samma dekorbelysning som i de större modellerna och ett lika gediget lamphus med kylflänsar samt en seriös fot som ger stabilt fäste. Kan bli ett lågt montage som ger mycket ljus om man vill ha typ 7 sjutums strålkastare istället för 5 niotums.

Siberia Night Ranger 9” (Strands). Finns även med gult ljus (nr:6 i tabellen). Ger mycket ljus även i höjdled. Når inte så långt. Riktigt bra på småvägar.

Strands har valt att ge den här strålkastaren ett snyggt utseende med orange dekorbelysning som både ger en vågrätt linje mitt över strålkastaren och en ring runt densamma. Massor av ljus och en något bredare ljusbild än Briodlights. Strands-strålkastaren lyser även upp mer både uppåt och nedåt, på gott och ont. Stabilt fäste. Årets testvinnare tack vare en bred ljusbild med mycket ljus som ändå når ganska långt.

W-Light (Huzells) Spot och mycket ljus på 200 meter.

Stabilt 9” strålkastarhus med bred och stabil fot. Ljusbilden är en typisk spot-ljusbild som når ganska långt, men inte lyser ut åt sidorna. W-Light ger mer ljus och får högre luxvärden än Fornax och även den här strålkastaren passar utmärkt i en uppsättning med flera strålkastare där ljusbilderna ligger bredvid varandra. Lyser i så fall långt och precis det utrymme på typ 200 meter som man allra helst vill ha upplyst. Har två pluskontakter där en offroad-funktion ger starkare ljus. På vårt exemplar var det bara den som fungerade så strålkastaren är mätt med maximal ljusstyrka.

WIP-Light (Wipomatic). Smart med två ljusbilder.

Även denna en 9”-strålkastare men här erbjuds med två olika ljusbilder och en vit dekorbelysning i toppen. Man kan antingen välja klarglas och får en bra, bred och låg ljusbild som gav bra luxvärden på våra mätpunkter och även uppskattades av chaufförerna. En ljusbild som är väldigt snarlik den Seeker Quantum LED har. Kraftigt fäste. 

Wip-light bred ljusbild  (Wipomatic) Riktigt bra ljusbild.

Linsen för den breda ljusbilden är en smart lösning som gör det lätt att byta exempelvis inför vintersäsongen då snön gör att en spot-strålkastare lyser upp snön och blir väldigt bländande, medan den här, om den sitter lågt, lyser under snön och framför allt lyser upp vägkanterna nära fordonet. Flera chaufförer uppskattade den breda ljusbilden som ger bästa upplysningen av närområdet i testen.

X-Force K9 (Crazyride) Lyser smalt och långt.

En helt ny strålkastare med LED och Laser. Smal ljusbild av spot-karaktär. Lever inte riktigt upp till förväntningarna trots 24 lysdioder och en laser. Lyser smalt och långt så den behöver kompletteras med flera strålkastare för att ge ett riktigt bra ljus som täcker hela vägens bredd. Även här ett gediget fäste, vilket är extra viktigt på en strålkastare bygd för att lysa smalt och långt.

Xenonkungen Luxtar E220. Smart med vidvinkellinser och behaglig varm ljusbild.

En rund 9-tums strål- kastare från Xenonkungen. En stabil lampa med varmt ljus och en ren helljusbild som inte når så långt men lyser upp närområdet. Inte den starkaste lampan i vår test men en smart funktion med vidvinkellinser framför sex dioder för att sprida ljuset i sidled. Med dem borttagna ökade luxvärdet i mitten till 116.

Uppmätta värden:

Strålkastare                                Vänster            Mitt            Höger

Runda strålkastare

Abkati Briodlights 246 LED               28            96            55

Autoexperten Hella Jumbo              1            46            8

Autoexperten Hella Rallye 3003         2            85            17

Autoexperten Hella Rallye 4000          1            340            29

Crazyride            X-Force K9                  2            74            26

Diodhuset Ledson Orion +             13            70            24

Diodhuset Ledson Sarox 9 +             22            117            48

HBA Fornax 9” LED                          8            66            26

Huzells Seeker Quantum LED             11            159            33

Huzells Seeker Quantum Ledzer          4            175            60

Huzells W-Light                                    1            98            46

Kamaprodukter Lucidity 9”             2            88            52

Safe Race 9” 225 watt                     13            14            13

Strands Siberia Night Ranger vit          25            83            78

Strands Siberia Night Ranger gul         28            65            33

Strands Siberia Night Ranger 7”           33            56            43

Wipomatic WP-Light fjärr             12            138            38

Wipomatic WP-Light bred ljusbild       27            23            23

Xenonkungen Luxtar E220             19            70            19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 2 =