Här formas framtidens katt

Jaguar har nyligen öppnat världens mest avancerade designcenter, enligt Jaguar, och samlar för första gången i märkets 84-åriga historia hela designteamet på en och samma plats.

Jaguar tillhör de där ikoniska bilmärkena som alltid varit kända för sin design. Mest känd är nog den bil som självaste Enzo Ferrari ansåg vara världens vackraste bil, nämligen Jaguar E-Type, men även många års XJ-modeller finns etsade i många biläskares näthinnor..

Ett är historia och arv, men Jaguars design handlar om så mycket mer än gamla meriter. Dagens Jaguar-designers jobbar för att fortfarande vara i absoluta världsklass. Listan över prisbelönta bilar är lång. Här återfinns sportbilen F-Type från 2013, den stora SUV:en Jaguar F-PACE, som år 2017 vann titeln World Car Design of the Year på bilmässan i New York, och sist men inte minst, Jaguar I-PACE, som kammat hem över 60 internationella priser och innehar titeln World Car Design of the Year 2019.

För att stå ännu starkare rustad inför framtiden har Jaguar nu invigt sitt nya designcenter, som förenar omkring 500 designers i en kreativ designprocess med stöd av avancerad teknik i världsklass.

Designcentret består av sex avdelningar som arbetar tätt tillsammans. Interiör och exteriör design, färger, material, digital visualisering och teknisk design.

Teamet består av designers från hela världen och rekryteras från så vitt skilda bakgrunder  som smycken, klockor, sport och gaming. Alla har tillgång till banbrytande teknik, bland annat hela 20 specialutvecklade maskiner som kan modellera bilar i lera i skala 1:1. Parallellt med detta har de tillgång till den senaste utvecklingen inom virtual reality-system. Totalt förfogar designstudien över 12000 kvadratmeter.

– Jaguar har en unik historia som ett designburet märke, och design kommer alltid att vara en central del av vårt DNA, sade Jaguars designchef Julian Thomson vid öppnandet av designcentret. De designvärden och den filosofi som skapades av Jaguars grundare Sir William Lyons förblir densamma, och denna grund gör att vi förmår designa de bästa bilarna åt våra kunder –  långt in i framtiden.    

Det nya designcentret är en del av Gaydon-anläggningen som sysselsätter så många som 13 000 ingenjörer och designers, som tillsammans utvecklar framtidens Jaguar och Land Rover. Sammantaget motsvarar området en area på 480 fotbollsplaner. Gaydon-området var under andra världskriget hemvist för Royal Air Force bombdivision och är utöver Jaguar Land Rover också känt för att husera British Motor Museum och Aston Martin-fabriken  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =