Ny Renault döps med inspiration från fransk flyghistoria

Renaults nya flaggskepp i D-segmentet – en stor Coupé SUV – har precis namngetts. Den nya bilmodellen har fått ett namn som är hämtat från ett förflutet då Renault var djupt engagerad i flygindustrin. Ett namn som även används på franska flygvapnets modernaste jaktplan, Dassault Rafale. Ett namn som översatt till svenska står för en kraftig vindil.

Namnet, Rafale, är framför allt inspirerat av Renaults nära koppling till flygindustrin i 1930-talets Frankrike. På den tiden tillverkade Renault motorer för både bilar, tåg – och ja även flyg. 1933 tog Renault över tillverkaren Caudron och etablerade Caudron-Renault. Ett av flygplanen som tillverkades och sjösattes 1934 var ett enkel-sitsigs plan som hette C460 – Rafale. Planet var designat för att sätta hastighetsrekord.

Caudron-Renault nr 1


Nu kommer nästa fas i Renaults satsning på större bilmodeller som understryker Renaults ambitioner när det kommer till lyxbilar i D-segmentet, nämligen en stor D-SUV Coupé. Bilen är byggd på den gemensamma CMF-CD-plattformen, som även används av Austral och Espace. Nu har den fått sitt slutgiltiga namn – Rafale.Med andra ord hakar Renault på sitt historiska arv med den nya modellen. Bilens siluett indikerar en bil där tonvikten ligger på prestanda och en distinkt karaktär. Ungefär som C-460 Rafale-flygplanet från 1934.

Renault Rafale lanseras våren 2024 och har premiär på Paris Air Show i Le Bourget den 18 juni i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 4 =