Racingproffset om Audis första eldrivna RS

Lucas di Grassi, Audi Sport ABT Schaeffler’s Formula E driver.

Audi visar upp serienära RS e-tron GT – den sportiga och tekniska spjutspetsen i elbilsoffensiven och den första helt eldrivna RS-modellen från Audi Sport GmbH. Audi-föraren, Formel E-mästaren och FN-ambassadören Lucas di Grassi har testat Gran Turismon och pratat med utvecklingsteamet bakom RS-modellen.

– Seriebaserade Audi RS e-tron GT banar väg för en helelektrisk RS-värld på Audi Sport. Och samtidigt infriar vi vårt löfte att lansera RS-modeller kort efter det att grundmodellen släppts. Det kallar vi hög prestanda, inte bara när det gäller teamet, utan också produkten!, säger Julius Seeback, VD för Audi Sport GmbH efter det spännande mötet.

Kort om Audi RS e-tron GT

  • Kraftfull och reproducerbar acceleration, avancerad temperaturreglering
  • Högteknologiskt chassi: luftfjädring, dämparreglering och fyrhjulsstyrning
  • Lucas di Grassi: ”Hållbarhet baseras på tekniska innovationer”

Lucas di Grassi möter utvecklingsteamet

På parkeringen framför Audi Motorsports kompentenscenter i Neuburg står en serienära RS e-tron GT. Lucas di Grassi, Formel E-förare för Audi Sport ABT Schaeffler och -mästare säsongen 2016-17, samtalar med tre centralgestalter för utvecklingen av e-tron GT: Dennis Schmitz (Audi), Jaan-Mattes Reiling (Audi Sport GmbH) och Christian Schröder (från utvecklingspartnern PSW; ett dotterbolag till Audi). 

Lucas di Grassi, Audi Sport ABT Schaeffler’s Formula E driver.

Bakgrund

Lucas di Grassi är ett fullblodsproffs, både på och utanför banan. Brasilianaren, som nu bor i Monaco, har kört för Audi sedan 2012. 2014 tog han hem premiärracet i den då lanserade Formel E-serien. Tre år senare tog han hem mästerskapstiteln med Audi Sport ABT Schaeffler-stallet. 32 gånger har Grassi stått på segerpallen de senaste sex åren vilket gör honom till den mest framgångsrike föraren i den eldrivna racingserien. 

Men racingproffset har fler strängar på sin lyra: Lucas di Grassi är också internationell FN-ambassadör för ren luft, så tekniska innovationer och klimatskydd är en självklar kombination för honom. Därför behöver det väl knappast nämnas att denne teknikfreak  är extremt intresserad av Audis nästa elbilsprojekt – e-tron GT. Här i Neuburg får han möjlighet att köra helt eldrivna Gran Turismo i RS-version på Audis testbana. För utvecklarna Schmitz, Reiling och Schröder är det ett sanningens ögonblick: kommer seriebaserade RS e-tron GT lyckas infria de mål de satt upp?’

Samtalet

Dennis Schmitz: Lucas, vad är ditt intryck efter de första fem varven?

Di Grassi: Bilen är kul att köra! Självklart skiljer sig en Gran Turismo helt från en tävlingsbil. Med det sagt, finns det även en hel del paralleller, t.ex. den snabba accelerationen som precis som i vårt fall är tillgänglig under lång tid. Från noll till hundra på klart under 4 sekunder,även på femte varvet – hur lyckades ni med det?

Christian Schröder: Som du vet, krävs det effektiv temperaturhantering för att uteffekten ska kunna vara hög och kunna upprepas gång på gång. Vi har utrustat e-tron GT med dubbla kylkretsar för de tekniska komponenter som arbetar i olika temperaturområden. Den kallare av dem reglerar högspänningsbatteriets temperatur, medan den varmare tar hand om elmotorn och kraftelektroniken. Dessutom finns det en kylkrets och värmekrets för kupén, fast det tror jag inte din tävlingsbil är utrustad med förstås.

Dennis Schmitz: Via ventiler kan vi på ett flexibelt sätt koppla om de fyra kretsarna så att de t.ex. skapar en effektiv värmepump för kupén. De mest krävande processerna är kylningen av högspänningskomponenterna vid hög belastning och kylningen av batteriet vid snabbladdning med likström. Trots allt når vi ju upp till 270 kW vilket alstrar en hel del värme. 

Di Grassi: Kylningen i e-tron GT är ännu mer innovativ än i min tävlingsbil. I Formel E är temperturerna naturligtvis mer extrema. Vid laddning kyler vi aktivt ned batteriet under utomhustemperaturen med hjälp torris för att skapa mer spelrum för systemtemperaturen under loppet, för det är då vi utsätter drivlinan som mest genom att omväxlande dra på för fullt och återvinna energi. Naturligtvis värms batteriet upp då, vilket kostar energi. Ju extremare förhållandena är, desto mer måste jag hålla koll på energiförbrukningen och energihanteringen så att jag har tillräckligt med energi kvar för de sista varven.

Jaan-Mattes Reiling: Förutseende är något som är viktigt även för oss, fast på en annan nivå. Vi använder oss av en speciell funktion för att föraren ska kunna ladda batteriet så optimalt som möjligt under resan. När bilen färdas längre sträckor med navigationssystemet inkopplat, ger ruttplaneraren förslag på ställen där man kan ladda sin bil. Ungefär 30 min innan bilen når fram till den valda laddningsstationen, börjar temperaturhanteringssystemet att justera batteriets temperatur så att den motsvarar laddningsstatusen och laddningsstationens kapacitet. 

Utvecklingsfasen för Audi e-tron GT var osedvanligt kort. Designen fastställdes redan i ett tidigt skede, inte minst beroende på att Audi i stor utsträckning använde sig av virtuella modeller istället för fysiska. Utvecklingsfasen var effektiv, med korta beslutsvägar och snabba beslut. Under ledning av Audi, ansvarade dotterbolaget PSW för viktiga delar av arbetet. Audi Sport GmbH ansvarade för chassiuppsättningen – och de får högt betyg av Lucas di Grassi.

Di Grassi: Det som jag gillar allra mest är hur bilen uppför sig på vägen. Man säger att en Gran Turismo också måste bjuda på bra åkkomfort. För mig som tävlingsförare är det kanske inte just det som är den viktigaste egenskapen. Men jag måste säga att bilens grepp och precision i kurvorna definitivt imponerade på mig. 

Jaan-Mattes Reiling: Tack, Lucas, det var kul att höra! När vi utvecklade bilen, försökte vi förena alla styrkor till en komplett helhet på högsta nivå. Och när det gällde tekniken, hade vi stora resurser till vårt förfogande. Ta t.ex. luftfjädringen med tre kammare, som är det yppersta inom sitt område. De gör det möjligt att erbjuda en grundkomfort, de ger oss större frihet när det gäller avstämningen, och de kan justera karossen till olika nivåer. Men det viktigaste är att de fungerar perfekt ihop med dämparregleringen. Båda systemen hanteras av ett centralt chassiregleringssystem och kan ställas in i flera olika lägen via Audi drive select. Naturligtvis valde vi det mest aggressiva programmet för dig.

Dennis Schmitz: Med en e-tron GT, kan våra kunder få tillgång till praktiskt taget all den avancerade teknik som står till buds i dag. Hit hör även fyrhjulsstyrning, där bakhjulen i lägre hastigheter rör sig i motsatt riktning till framhjulen för ännu bättre dynamik, och i samma riktning i högre hastigheter för stabilitetens skull. Framhjulsstyrningen har en sportig direkt styrning. Det här är ett av kännetecknen för vår Gran Turismo-filosofi.

Di Grassi: Dessutom har e-tron GT riktigt bra bromsprestanda – den är kraftfull och den kan doseras på ett precist sätt. Det var förmodligen inte heller det lättaste att åstadkomma för en så pass stor elbil.

Christian Schröder: Ja, nu körde du en serieproduktionsnära RS-modell med kolfiberarmerade, keramiska bromsskivor som även de är bland det absolut bästa som finns. e-tron GT är som standard utrustad med bromsskivor av stål. Som tillval finns skivor med en yta av volfram för ännu bättre prestanda. Dessutom har vi nog skott bilen med några av de snyggaste fälgarna hittills på en Audi. Jag tycker att 21″-fälgarna är de mest fascinerande p.g.a. sin fantastiska design och det avancerade sätt de framställts på. 20″-fälgarna är de bästa när det gäller aerodynamiken, och 19″-fälgarna fram väger endast ca 12,5 kg styck vilket ger fördelar både när det gäller köregenskaperna, bränsleförbrukningen och räckvidden.

Just energiförbrukningen är något som Lucas di Grassi är intresserad av – inte bara som racingförare i Formel E, utan också i sitt framsynta arbete för att värna miljön med hjälp av innovationer. Här har Lucas di Grassi och Audi-koncernen alltså exakt samma filosofi: Eldrift är framtidens melodi när det gäller mobilitet – förutsatt att elektriciteten kommer från förnybara källor. di Grassi är FN-ambassadör för ren luft, och i Brasilien har han som entreprenör fokuserat sina insatser på ny teknik. Hemma i São Paulo, var det han som initierade teknikkongressen ”Zero Summit”.  

Di Grassi: I början av 2010-talet hjälpte jag Formel E att komma igång på riktigt eftersom jag var, och är, övertygad om att det är elbilar som är framtiden – både på vanliga vägar och på tävlingsbanorna. Och ju längre denna utveckling fortsätter, desto mer är det som talar till dess fördel.

Jaan-Mattes Reiling:  Ja, vi har ju haft gemensamma framgångar de senaste åren. 2017 var vi första tyska biltillverkare att ge oss in i Formel E med ett fabriksstall. Syftet var att visa hur dynamisk, fascinerande och känsloladdad eldrift kan vara. 

Dennis Schmitz: Vårt engagemang inom motorsporten ger oss också fördelar när det gäller våra serietillverkade bilar, och det är där vi vill gå i bräschen för omställningen. 2025 kommer Audi att ha lanserat fler än 30 nya elbilar och laddhybrider, och elektrifierat alla modellserier längs vägen. El-mobiliteten är naturligtvis hållbar endast om man använder grön el. Hållbarhet är ett krav och en absolut nödvändighet för fortsatta framgångar.

Christian Schröder: Lucas, du reser ju runt i världen en hel del och är ju också insatt i miljöfrågorna på andra kontinenter. 2019 reste du till New Delhi på uppdrag av FN för att vara med i dokumentärfilmen ”The Race for Clean Air” som spelades in där. Kan du berätta vad allt det handlade om. 

Di Grassi: Jag ville inspirera till en speciell tanke för att ingjuta mod i oss alla. New Delhi är en av de länder i världen som har de värsta luftföroreningarna – och om man kan hitta och tillämpa lösningar för att skydda miljön där, då kan man göra det överallt. Jag är helt övertygad om att hållbarhet måste baseras på teknik och innovationer, eftersom hållbara lösningar bara kan vinna framgång om de inte bara är kompromisser, utan också bättre lösningar. 

Fem uttalanden från Julius Seeback, VD för Audi Sport GmbH

”Audi Sport står för hög prestanda, både för tävlingsbilar och serieproducerade bilar. Vi på Audi satsar på en konsekvent elektrifieringsstrategi för högprestandasegmentet. Audi RS e-tron GT är det sportiga flaggskeppet för elbilsoffensiven från Audi.”

”Elektrifiering är själva grunden för framtiden. Och den kommer att begeistra våra kunder”

”Audi RS e-tron GT är en milstolpe för oss. Den öppnar upp för en helt elektrisk RS-värld och är också ett konkret uttryck för företagets CO2-mål.”

”RS-modellerna är Audis sportigaste och mest attraktiva modeller, med de starkaste motorerna, maximal dynamik och enastående körglädje – och samtidigt är de kompromisslöst praktiska i vardagen. Med Audi RS e-tron GT-prototype överför vi egenskaperna till en ny era av elektrisk mobilitet. Det här är en revolution i högprestandasegmentet, signerad Audi.”

”Seriebaserade Audi RS e-tron GT banar väg för en helelektrisk RS-värld på Audi Sport. Och samtidigt infriar vi vårt löfte att lansera RS-modeller kort efter det att grundmodellen släppts. Det kallar vi hög prestanda, inte bara när det gäller teamet, utan också produkten!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 2 =