Att alkohol och bilkörning inte hör ihop är en självklarhet och rattonykterhet fördöms av de allra flesta. Konsekvenserna av att någon kör berusad kan vara allt från ett indraget körkort över en skadad karriär till en dödsolycka. En brittisk undersökning pekar på att 20% av alla som kör berusade gör det helt övertygade om att de är nyktra. En som tagit den här frågan på allvar är britten Hunter Abbott.
Hunter Abbott är en brittisk professionell tävlingsförare. Han har kört i flera olika racingserier som BTCC och liknande. Efter att en nära vän, som varit bestman på samma bröllop som Hunter, tagits för fortkörning morgonen efter och dessutom visat sig ha för hög alkoholhalt i blodet började han fundera på hur vanligt det är med oavsiktlig rattonykterhet. Hans vän var helt övertygad om att alkoholen gått ur blodet den där morgonen.
– Det skrämde mig verkligen när jag insåg hur lätt det kan hända om man, som jag och min kompis, haft en festkväll och sedan måste upp och jobba dagen efter, säger Hunter. Ska vi komma åt problemet med alkohol i trafiken tror jag att en viktig bit är att få bort de som jag kallar ofrivilliga rattfyllerister. Det handlar inte bara om upplysning utan också om att själv ta ansvar.
Den här gången gick det ändå bra, ingen skadades och vännen fick en insikt om riskerna. Både Hunter och hans vän gillar bilkörning och de vill absolut inte råka ut för att bli stoppade med alkohol i blodet. Hunter började titta lite på hur det ser ut i verkligheten. Han pratade med poliser och vänner kom fram till att runt en femtedel av alla som tagits för rattonykterhet i Storbritannien aldrig skulle drömma om att köra berusade. De var helt enkelt övertygade om att de hade nyktrat till över natten.
– Naturligtvis kan man avstå antingen alkohol eller bilkörning, konstaterar Hunter, men de flesta av oss har säkert upplevt en situation där det blir en konflikt. Kanske du ställer bilen eller kanske du kör ovetande om att du faktiskt fortfarande är berusad. Kanske du chansar, vilket du absolut inte ska. Känner du att det är en chansning så har du garanterat alkohol kvar i blodet. Tyvärr ökar risken att någon chansar i takt med att polisens kontroller blir allt färre
Hunter började scanna av marknaden i jakt på en alkoholmätare som han kunde använda för att både lära sig själv mer om hur fort alkoholen går ur blodet och för att kunna kolla sin egen status vid minsta oro.
– Förstå mig rätt nu, säger han. Jag älskar bilkörning och jag ser rattonykterhet som ett av de största säkerhetsproblemen i trafiken.
Det visade sig att marknaden för alkoholmätare för privat bruk är en djungel som är svår att orientera sig i. Inga testinstitut har fördjupat sig i funktionen hos de alkoholmätare som säljs, oftast över nätet och ofta importerade från länder som Kina.
– Jag tittade på flera olika mätare och flera av dem gav så olika resultat att det egentligen är meningslöst att förlita sig på en sådan mätare, konstaterar Hunter. Jag trodde och tror ändå att det i vissa fall kan vara direkt livräddande, eller åtminstone en väg att rädda körkortet och karriären om man skaffar sig en alkoholmätare som man kan lita på.
Hunter började fundera på om det ändå inte finns en marknad där man dels kan minska antalet oavsiktliga rattonykterheter och dels hjälpa människor som vill ta ansvar att verkligen göra det. Flera av hans bilintresserade vänner stödde hans planer när han började prata om att själv ta fram en seriös alkoholmätare att sälja.
– Det var egentligen inga svårigheter att hitta bra komponenter, fortsätter Hunter. Jag valde helt enkelt att använda samma sensorer som polisen i Storbritannien använder i sina alkoholmätare. Sedan förpackade vi det hela i en lättanvänd produkt som vi byggt upp en support runt.
Hunters alkoholmätare heter AlcoSense och den har introducerats i EU samt i 12 olika andra länder. Den tillverkas i Storbritannien, där den har tagits emot väl av både kunder och trafiksäkerhetsorganisationer. På svenska marknaden finns den i tre versioner, Excel, Pro och Ultra, prissatta från 1699:-. Skillnaderna är bland annat storleken på sensorn som läser av alkoholhalten i utandningen. Större sensor ger ännu bättre noggrannhet, men redan den enklare versionen har en riktigt bra känslighet.
– För mig är det väldigt viktigt att något som du använder i alla situationer ska vara lätt att använda, berättar Hunter. Särskilt när det gäller en så viktig fråga som trafiksäkerhet. Bruksanvisningen och alla instruktioner som vägleder dig på mätarens display är tydliga och på svenska. Det kan inte bli fel. De ska dessutom vara pålitliga så jag rekommenderar att en användare skickar dem för kalibrering en gång om året. Vi öppnar ett kalibrerings- och supportcenter i Sverige nu.
Behövs det verkligen en alkoholmätare?
– Jag vet att det kan vara kontroversiellt att tala om alkoholmätare och på något sätt motivera att ta ett glas till maten eller på puben, men vi måste inse att alkohol är en del av vår vardag och istället för låtsas som att alkoholen inte är ett problem helt enkelt ta den på allvar och ta ansvar för säkerheten, säger Hunter. Då blir även alkoholen avdramatiserad.
Vilka är dina kunder?
– Kunderna kan vara precis vilka som helst, förklarar Hunter. Tänk dig att du är inhoppande taxichaufför, inte ovanligt med dagens arbetsmarknad, och chefen ringer tidigt en morgon när någon blivit sjuk. En snabb test innan du solidariskt ställer upp för chefen kan rädda både körkort och liv. Ta en åkare som driver ett litet åkeri. Misstänker han att några druckit kan han själv be dem blåsa. Det kan också handla om en familj där man tar säkerheten på allvar och testar både föräldrar och juniorer innan någon ger sig ut i trafiken.
– Jag tror inte att jag kan påverka de som kör på fyllan utan att bry sig, avslutar Hunter, men kan jag hjälpa så många som möjligt av de 20% som kör berusade utan att ha en aning och absolut inte vill köra berusade så har jag gjort en insats för säkerheten.