Al Attiyah är årets Dakar-segrare

Etapp 9 i Dakar 2019 blev lite av en vändpunkt i loppet. Kanske inte för Toyota Gazoo Racing SA, men väl för teamen som jagat Nasser Al Attiyah och navigatören Mathieu Baumel. Toyota Hilux-teamet ägde etappen och körde in som etappsegrare och ökade försprånget till de närmaste konkurrenterna. Sedan körde de på säkerhet och säkrade segern efter tionde etappen den 17 januari.

Nionde etappen knäckte några av de tuffaste konkurrenterna i och med att Dakar-veteranen, Stéphane Peterhansel tvingades bryta efter att hans navigatör David Castera skadat ryggen när deras MINI drabbades av en hård landning efter ett hopp. Sebastien Loeb (Peugeot), som satsat hårt de senaste tre etapperna, förlorade en massa tid efter att ha fastnat i början av etappen. Han förlorade mycket tid efter trubbel med sin bil, men lyckades slutföra etappen över en timme bakom Al Attiyah. Detta placerade honom som trea i totalt, vilket gjorde att MINIs Nani Roma var tvåa inför sista och tionde etappen.

Toyota Gazoo Racing SA segrade i Dakarrallyt 2019 med Nasser Al-Attiyah som förare.

Al Attiyah hade inga problem att säkra slutsegern efter att ha kört helt och hållet på säkerhet med sin Toyota Hilux, racepreparerad i Sydafrika. Han körde in på tolfte plats, nio minuter efter etappsegraren Carlos Sainz, som körde Mini. Slutresultatet höll i sig från nionde etappen, så Al Attiyah tog slutsegern med Nani Roma som tvåa och Sebastien Loeb trea. Toyota, Mini och Peugeot om vi snackar bilmärken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 7 =