Enyaq, livets källa eller en eldriven SUV från Skoda

ŠKODA ENYAQ är namnet på ŠKODAs första elektriska SUV. ENYAQ härstammar från det irländska namnet Enya, vilket betyder livskälla. Med nya ENYAQ tar den tjeckiska biltillverkaren ytterligare ett steg in i den nya eran av elektromobilitet 2020.

Är du sugen på en eldriven SUV så kan du beställa Enyaq redan idag. Den 24 januari öppnades förbokningen av bilen som är märkets första helt eldrivna familjebil med en räckvidd på upp till 500 km, byggd på koncernens gemensamma MEB-plattform. Säljstart sker i mitten på maj och den första bilen förväntas levereras till kund under första kvartalet 2021.

Namnet ŠKODA ENYAQ kommer från det irländska namnet ’Enya’, vilket betyder ’livskälla’ som i sin tur kommer från irländska gäliska ordet ’Eithne’, vilket betyder ’essens’ eller ’ande’. Livets källa symboliserar biltillverkarens inträde i den nya eran av elektromobilitet.


ŠKODA gillar att ge sina SUV:ar namn med spännande kopplingar till olika språkbruk. Det finns en tanka att alla framtida helelektriska fordon baserade på MEB får ett namn med koppling till det irländska språket. ”E” i början av namnet står för elektromobilitet; ”Q” i slutet skapar en tydlig koppling till egenskaperna hos en SUV. Detta med paralleller till ŠKODAs framgångsrika SUV-modeller KODIAQ, KAROQ och KAMIQ, som härrör från språket för inuiterna som bor i norra Kanada och på Grönland.

ŠKODA ENYAQ är det tjeckiska varumärkets första serieproduktionsfordon baserat på Volkswagen Groups MEB-plattform och är nästa modell i serien av tio elektriska fordon som kommer att lanseras under ŠKODA iV-undermärket innan slutet av 2022. År 2025 förväntar sig ŠKODA att elekriska fordon och modeller med plug-in hybrid står för 25% av försäljningen. År 2021 kommer biltillverkaren att ha investerat två miljarder euro i utvecklingen av elektriska modeller och ett sammankopplat ekosystem för moderna och miljövänliga mobilitetslösningar.

Under 2019 tog ŠKODA första steget mot en elektrisk framtid och öppnade försäljningen av sin nya laddhybrid SUPERB iV och helt eldrivna CITIGOe iV. Under 2020 kommer nya generationen OCTAVIA i laddhybrid-utförande att visas och senare under året är det premiär för ŠKODAs första elbil i familjeutförande som nu fått namnet Enyaq.

ŠKODA Enyaq är en 5-sittsig bil med en rymlig SUV-kaross med en uppseendeväckande design. Bilen har en räckvidd upp till 500 km, enligt WLTP och erbjuds i olika batteristorlekar bestående av vätskekylt litium-jon högvoltsbatteri som kan snabbladdas med en effekt på över 100 kW.

Förbokningen är kostnadsfri och medför ingen skyldighet att beställa en bil och kan göras fram till det datum då Enyaq öppnas i ŠKODA -återförsäljares ordersystem, vilket preliminärt kommer att ske i mitten av maj 2020. Förbokningen innebär att bilen prioriteras i produktionen förutsatt att den beställts inom 4 veckor från att ordersystemet öppnats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 3 =