Ford utmanar med Mustang i Le Mans

Ford ger sig in i Le Mans med en mycket speciell Mustang nästa år. Det handlar om den ikoniska sportbilen, Ford Mustang GT3, som kommer att tävla i världens mest ikoniska långlopp, Le Mans och ta sig an 24-timmarsutmaningen i juni 2024. 

Mustang GT3-tävlingsbilen baseras på den helt nya Mustang Dark Horse och avtäcktes för racingvärlden vid det 100-årsfirande som hölls kvällen innan årets upplaga av 24-timmarsloppet gick av stapeln i Le Mans. Mustang-racerbilen har en tuff och färgstark ny design signerad Troy Lee, som av många anses vara en av världens främsta motorsportsdesigners. Den legendariska Mustang GT3 representerar Lees första uppdrag för Ford.

Med avtäckningen ansluter sig Ford med Mustang officiellt till den globala FIA GT3-kategorin. Fords senaste triumf i 24-timmarsloppet Le Mans var 2016 med Ford GT.

”Ford och Le Mans är sammanflätade genom historien. Och nu återvänder vi till det mest dramatiska, mest tillfredställande och viktigaste loppet i världen,” säger Jim Farley, VD för Ford Motor Company. ”Det handlar inte längre om Ford mot Ferrari. Det handlar om Ford mot alla. Att återvända till Le Mans är början på att bygga upp en global motorsportverksamhet med Mustang, precis som vi gör med Bronco och Raptor off-road.”

Ny profil, ny logotyp

I samband med avtäckningen avslöjar Ford även en ny, global grafisk profil för Ford Performance. En renare mer stilren design som kommer att användas på alla Fords tävlingsbilar.

Den nya designen, som beskrivs som uttrycksfull och engagerande, är tänkt att hjälpa till att positionera Ford Performance som ett tydligare livsstilsmärke med en sportig inriktning. Den nya Ford Performance-logotypen är även lättare att integrera på olika plaster och miljöer så som bildekor, kläder, eventmaterial, reservdelar/tillbehör och reklam.

Ford Mustang GT3 Le Mans, France 6th June 2023 Photo: Drew Gibson

Fortsatt samarbete med två långvariga partners

För detta projekt så förlänger även Ford Performance sitt samarbete med två långvariga partners, Multimatic och M-Sport. Multimatic, som bygger den ikoniska Ford GT:n, var involverade i Ford GT-raceprogrammet och kommer att hjälpa till att bygga och stödja Mustang GT3-bilarna. Det framgångsrika samarbetet i World Rally Championship med M-Sport, som vunnit mästerskap två gånger, kommer att montera de Ford Performance-utvecklade 5,4-liters Coyote baserade V8-motorerna som driver den nya kraftfulla besten.

”För ett projekt som Mustang GT3 vände vi oss till två av våra mest betrodda partners inom motorsporten för att hjälpa till att föra ihop bilen och programmet”, säger Mark Rushbrook, global chef för Ford Performance Motorsports. ”Jag vet att vi alla kommer att vara lika exalterade som Ford-fansen när Mustang börjar tävla på de högsta nivåerna inom GT-racing 2024.”

Mustang GT3-racerbilen har en specialutvecklad racingfjädring, bakmonterad transaxelväxellåda, karossdelar i kolfiber samt ett unikt aerodynamikpaket utvecklad för att uppfylla GT3-kraven.

Proton Competition blir det första WEC-teamet för Mustang GT3

Innan starten i Le Mans 2024 så kommer Mustang GT3 att tävla i en mängd GT3-serier över hela världen tillsammans med olika kundteam.

Det första teamet som offentliggjordes idag är Proton Competition. Proton som är baserat i Ehingen, Tyskland, avser att ställa upp med ett par Mustang GT3 i FIA World Endurance Championship från och med 2024.*

”Det här är ett mycket viktigt program och ett spännande ögonblick för vår organisation”, säger Christian Ried, teamchef för Proton Competition. ”Mustang är ett fantastiskt varumärke och detta är ett viktigt steg för vårt team. Vi ser fram emot att samarbeta med Ford från och med 2024.”

Ford Performance kommer även att ha ett fabriksteam med två Mustang GT3-bilar i IMSA:s GTD Pro-klass. Detta kommer att hanteras av Multimatic Motorsports och börja vid 2024 års upplaga av Rolex 24 i Daytona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − 4 =