Fräck designstudio kan bli ny Alpine

Den italienska designskolan Istituto Europeo di Design (IED) och Alpine presenterar en ny konceptbil – A4810. Resultatet är en vätgasdriven tvåsitsig superbil. Modellen är mer teknisk och bättre för miljön än dagens bilar och ger samtidigt en inblick i hur sportig framtiden blir. Projektet, lett av studenterna, är ett sätt för Alpine att vidga sina vyer tillsammans med nästa generations designers och förare.

Tjugoåtta master-studenter som studerar transportdesign vid Istituto Europeo di Design (Italien) presenterade sin version av konceptet “sportighet” med ’A4810 Project by IED’. Konceptet är en vätgasdriven sportbil, baserad på en brief av Alpines designteam. Bilen står för nästa generations teknik i kombination med Alpines traditionella egenskaper.

Projektet presenterades fredagen den 18 mars med en livestream-sändning från OGR Tech i Turin.

Alpine utmanade eleverna att designa en ”superberlinette” för året 2035. Efter briefen; designa en tvåsitsig högpresterande bil både vad gäller prestanda och miljönpåverkan, arbetade eleverna individuellt med sina tolkningar och presenterade för varumärket. Alpine valde sedan en kombination av två huvudidéer. Baserat på de två utvalda förslagen skapade de unga formgivarna ”A4810 Project by IED”: en lätt men ändå kraftfull och smidig konceptbil med ren körglädje. 

Namnet på modellen förmedlar Alpines arv. ”4810” är höjden (i meter) på Mont Blanc: den högsta och mest symboliska toppen i Alperna som ligger vid gränsen mellan Italien och Frankrike, som symboliskt binder ihop den italienska designskolan med franska Alpine. Bilmärket är uppkallad efter alpregionen och glädjen att köra längs dess slingrande vägar.

KONCEPTBILEN

Alpine A4810 Project by IED (längd 5 091 mm – bredd 2 010 mm – höjd 1 055 mm – hjulbas 2 717 mm) är en tvåsitsig superbil som kombinerar en berlinett-kaross utrustad med en vätgasdrivlina. Medan motorn och bränsletankarna är byggda som på en typisk hyperbil, är subtraktionsprocessen ett bevis på betydande innovation. Designen växlar mellan tomma och fyllda utrymmen, vilket gör att modellen ser lätt ut, med aerodynamiska egenskaper inspirerade av Formel 1-bilar. Dessutom fick A4810 Project by IED i uppdrag att utforska gränserna för sportbilsdesign.

Designeleverna har skickligt bevarat den franska andan och fokuserat på bilens siluett. Tvåtonsfärgsättningen i kombination med mattsvarta och kolfiberdetaljer skapar en djärva konstraster. Varje funktion synliggörs i designen, aerodynamik, mekanik och även traditionella sportvagnsdrag.

Elevteamet använde digitala verktyg för att designa interiören genom skisser, 3D-modeller, renderingar, animationer och HMI (Human Machine Interface)-utvecklingsprocesser. 

Med vätgasdrivlinan har studenterna utvecklat ett koncept som nästan är redo att ge sig ut på vägarna för en hållbar framtid utan utsläpp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =