Framtidsstaden med hållbarhet och livskvalitet i fokus

Det byggs på andra sidan jordklotet. Ett bygge som lika gärna kunde materialiserats i Växjö. Ett samhälle med fokus på hållbarhet där bostäderna byggs i trä och stora glasytor används för att både ge luftiga livsmiljöer och som en del av hållbar energiproduktion. Den stora skillnaden är att forskarna tror på grönytor och öppna ytor samt personlig mobilitet istället för förtätning. Toyotas framtidsstad Woven City visar att vi kan bygga en människovänlig och hållbar livsmljö med mottot: ”människan i centrum”.

I samband med Teknikmässan CES 2025 presenterade Akio Toyoda, ordförande för Toyota Motor Corporation den första färdigställda delen, Fas 1. Inflytt är planerad till senhösten 2025. Woven City är ett samhälle med fokus på livskvalitet och hållbarhet. Ett samhälle byggt på fräscha och väl underbyggda idéer om vad som behövs för att människan ska ha en planet att leva på med ett bra liv och framtidstro

Woven City, vackert belägen vid foten av berget Mt Fuji, är något helt nytt. En framtidsstad håller på att växa fram vid området där en av Toyotas mest traditionstyngda fabriker, Higashi-Fuji tidigare låg. Utgångspunkten för hela projektet är ”människan i centrum” vilket innebär att tekniken ska följa invånarna och inte tvärtom. Toyota ser Woven City som en testbädd för nya idéer, forskning och utveckling för att skapa en hållbar livskvalité för alla.

Framtidssamhället är en uppgörelse med dagens trend där vi går mot förtätning och allt högre hus. En trend som skapar en bullrig stadsmiljö med sämre luftkvalitet. Detta oavsett om vi använder fordon som drivs med fossila bränslen eller fossilfria drivmedel. Det byggs på en 175 tunnland stor yta vid basen av Mt. Fuji i Japan och det byggs med stora grönytor och öppna ytor, samt en seriös samverkan mellan personlig mobilitet och andra transporter som kollektivtrafik och intelligent närtransport.  Woven City kommer att vara ett helt självständigt ekosystem baserat på energiproduktion med vätgasbränsleceller.  Samhället kommer att fungera som ett levande laboratorium och ett hem för bofasta invånare och forskare som kommer att kunna testa och utveckla teknik som autonomi, robotik, personlig mobilitet, smarta hem och konstgjord intelligens i en verklig vardagsmiljö. 

– Att bygga en komplett stad från grunden, även i liten skala som denna, är en unik möjlighet att utveckla framtida tekniker, inklusive ett digitalt operativsystem för stadens infrastruktur. Med människor, byggnader och fordon som alla är uppkopplade och kommunicerar med varandra genom data och sensorer kommer vi att kunna testa ansluten AI-teknik (Artificiell Intelligens) både i den virtuella och den fysiska världen, och maximera dess potential, säger Akio Toyoda, ordförande, Toyota Motor Corporation.

Staden är planerad att vara helt hållbar, med byggnader främst av trä för att minimera koldioxidavtrycket, med hjälp av traditionell japansk skogsproduktion, i kombination med robotproduktionsmetoder. Toyota tänker alltså i samma banor som Växjö gör när det gäller hållbar husproduktion. Taken kommer att täckas i ljusupptagande paneler för att generera solenergi utöver kraft som genereras av vätgasbränsleceller. Toyota planerar att klä hela staden med inhemsk vegetation och växter som växer utan jord i mineralberikade vattensamlingar. 

Staden kommer att rymma ca 2000 invånare i alla åldrar och från hela världen som på olika sätt vill bidra till ständiga förbättringar. Akio Toyoda har för avsikt att själv bosätta sig i staden.

Namnet Woven City anspelar på historien, Toyotakoncernen startade med tillverkning av vävstolar, men namnet kan även ses symboliskt för hur historien vävs samman med framtiden. Toyotas ordförande poängterar också att även när hela staden är helt inflyttningsklar så är det inte detsamma som att staden är färdig. Precis som hela grunden för Toyotas filosofi är att ständigt utveckla och förbättra kommer även Woven City att vara föremål för kontinuerlig utvärdering och förändring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 10 =