Frihetssymbolen nummer ett

Husbilar är för många friheten att resa vart man vill, hur långt man vill, hur länge man vill och när man vill. Den största frihetssymbolen av alla bilar i husbilsvärlden är Volkswagen California och så har det varit sedan 50-talet. Idag är VW California en fullutrustad och säker långfärdsbil samtidigt som den är en kompakt husbil för upp till 4 personer.

När den första campinginredda VW-bussen lanserades 1955 hette den Westfalia efter företaget som konverterat första folkabussen, eller som den då hette VW Kleinbus, till en husbil. Den lilla husbilen blev väldigt populär särskilt bland semestersugna tyskar och i surfarkretsar på den amerikanska västkusten. Den blev en symbol för frihet, hippieliv och sol, sommar samt resande. Inte konstigt att den numera heter Volkswagen California. Den har dessutom fått syskon i VW-familjen. En mindre modell som heter Caddy California, baserad på VW Caddy, och en större som heter Grand California, baserad på VW Crafter.

Dagens VW California är baserad på VW Multivan med MQB-plattformen och erbjuds i Sverige med antingen en 2-liters fyrcylindrig dieselmotor på 110 kW eller en 1,5-liters bensinmotor tillsammans med en elmotor i en laddhybridversionen som även är fyrhjulsdriven. En avgörande skillnad mellan de båda modellerna är vägtrafikskatten som för dieselversionen ligger på cirka 4 500:- kronor de tre första åren, medan den för laddhybriden är 360:- men blir någonstans runt 1 000:- efter höjningen för laddhybrider som infördes vid årsskiftet till 2026.

Volkswagen California vänder sig definitivt till resglada köpare som vill se sig omkring. Gärna äventyr men kanske inte direkt resor i väglöst land även om den fyrhjulsdrivna laddhybriden mycket väl kan ta sig fram på små grusvägar och ut i vildmarken. Californias största fördelar är det kompakta formatet, krocksäkerheten, låga driftskostnader och smidigheten. Den som en gång försökt sig på en resa i den grekiska övärlden med en större helintegrerad husbil (en husbil byggd på ett transportbilschassi där hela fordonet är byggt med husbilars och husvagnars sandwichteknik) gör inte om den resan. VW California tar inte större plats än en personbil och drar heller inte mer drivmedel.

När det gäller krocksäkerheten så har California fyra bra och säkra platser inne i plåtkarossen. Tittar vi på halvintegrerade och helintegrerade husbilar så är krocksäkerheten sämre. Särskilt för de som sitter bak i husbilen. Tittar vi på ekonomin så är det inga svårigheter att köra den dieseldrivna Californian på under 7 liter/100 km. Vid lugn blandad körning drog vår testbil 6,2 liter diesel/100 km. En annan bit av ekonomin är tillgången till service. Här är både drivlina och stora delar av karossen standard VW så risken att hamna på en plats där det inte finns service är minimal. Dessutom är det standardprylar från motor till strålkastare och avgassystem.

Två viktiga nyheter är de dubbla skjutbara sidodörrarna och det utmärkta IQ-Light som ger en betydligt säkrare mörkerkörning genom att bara blända ner den lilla yta där det finns en mötande eller framförvarande bil. Ytterligare en fördel för den som vill köra långt med sin husbil. När det gäller interiören är det numera något smidigare att bädda den nedre sängen i nya California medan den övre sängen i princip är oförändrad. Båda sängarna ger en bra komfort även om de inte kan mäta sig med långbäddar och king size bäddar i större husbilar. 

Vi körde Californian vintertid med temperaturer ner till -6 grader och övernattningen blev aldrig obekväm i den nedre bädden. Den inbyggda dieselvärmaren höll temperaturen runt 20 grader även om det blåste snålt och var flera minusgrader. Den övre bädden är känsligare för kyla eftersom det bara är tältduk som skyddar mot vind och kyla, men vi hade inga problem att sova däruppe heller även om det var lite kyligt att komma åt duken när man vred sig i sömnen. Punktbelysning och allmänbelysning är så perfekt placerat som det bara kan bli efter 70 års utveckling.

Samma grundtanke och samma storlek. 70-talets campinginredda VW kallades för Kleinbus och sedermera California. Det skiljer cirka 50 år mellan bilarna.

Volkswagen California är kultbilen som bara blir bättre för varje uppdatering. Samtidigt är uppdateringarna försiktigt gjorda. Inga tvära kast. Bara ”compact living” och det allt mer praktiskt, komfortabelt och ändamålsenligt. Den här bilen hör inte hemma på Böda Sands camping en hel sommarsäsong. Den är till för den hjulburna vagabonden som söker sig till Greklands övärld ena året och Hebridernas magiska historia och karga natur året därpå för att nästa år ta sig an Islands sagolika historia och sagolika landskap. Den är också fågelskådarens och jägarens bästa vän på hemmaplan här i Sverige. Ständigt beredd på en utryckning och ständigt laddad för allt från matlagning till övernattning. Mitt tips: Välj den fyrhjulsdrivna laddhybriden om du är fågelskådare eller jägare eller vill åka norrut. Välj dieselversionen om det är Medelhavet som lockar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − tio =