Härliga helgen i Höljes

För Sondre Evjen slutade rallycrosshelgen i Höljes med en fjärdeplats i semifinalen. Den svenska EM- och VM-tävlingen bjöd som vanligt på bästa tänkbara underhållning och även om det inte blev nytt publikrekord så bekräftade 48 350 åskådare folkfesten i norra Värmland.

– Som vanligt en fantastisk stämning och ett helproffsigt arrangemang. Chaufförerna bjöd också på tuffa dueller och fin körning här på världens kanske bästa bana, summerar Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.
Fjolårets tävling, där Volkswagens Johan Kristoffersson för andra gången segrade i VM-klassen, lockade 51 600 åskådare. Till den nivån nådde inte riktigt årets evenemang.
– Det finns orsaker till det. Vädret var betydligt kallare i år och det regnade en del, samtidigt som det saknades några stora förarprofiler, men det är ändå en väldigt trogen publik här, säger Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS kom till Höljes med förhoppningar om en finalplats i Euro RX för teamets unge förare, norrmannen Sondre Evjen. Förberedelserna pekade i en positiv riktning, men Evjen kunde inte riktigt leverera på den önskade nivån.
– Teamet har gjort ett väldigt bra jobb. Bilen var bättre än någonsin. Det är bara mig det har hängt på, för många misstag, ett grovt fel i varje kvalheat, säger en självkritisk Sondre Evjen.

Evjen noterade sin bästa kvalplacering i Q1, där han placerade sig sjua, trots problem med startproceduren.
En piruett ställde till det i Q2, där norrmannen kvalade som 21:a.
– Den snurren gjorde en del med självförtroendet, analyserar Evjen, som fortsatte med en åttondeplats i Q3 och därefter 14:e i sista kvalomgången.

Sondre slutade elva totalt i kvalificeringen och plockade därmed hem sex poäng i mästerskapstabellen. Dags för semifinal från det bakre startledet i första heatet.
– Jag blandade bra körning med ett par misstag där också. Lite för mycket vilja, men jag hade i alla fall näst bästa varvtid av alla i semifinalerna.

Evjen gick i mål som femma, men flyttades upp till fjärde efter att Peter Hedström fått ett straff.
– Det var en stentuff semifinal, men jag hade gett mig själv ett svårt utgångsläge efter missarna i kvalet.

Ändå var Evjen förste man utanför finalen och stod redo som reserv, dock utan att få chansen. En besvikelse både för honom och teamet.
– Sondre behöver träning för att få den trygghet som gör att han bestämmer över bilen hela tiden, analyserar Tommy Kristoffersson, som i övrigt var nöjd med teamet.
– Eklund Motorsport och våra egna mekaniker har gjort ett jättebra jobb. Bilen är så bra som man kan få en privatbil, säger Kristofferson om teamets Polo GTI RX.
– Nu är det mig det hänger på. Jag vill förstås ha mer körträning, men självklart hjälper det också att vara 100 procent förberedd mentalt, säger en revanschsugen Sondre Evjen och blickar framåt mot nästa EM-tävling i Buxtehude, Tyskland, 17-18 augusti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 4 =