Kia i uppspeedad elbilsoffensiv

Försäljningen av rena elbilar ökade med 75 procent i Europa under det första kvartalet jämfört med samma period i fjol. 
Kia skyndar på omställningen mot elektrifiering med ny strategi, ”Plan S”.
Till 2025 lanseras 11 nya elbilar, och redan nästa år kommer en crossover med ultrasnabb laddkapacitet och lång räckvidd.

Kia presenterar nu ytterligare detaljer om sin omställning mot elektrifiering samtidigt som statistiken visar att försäljningen av rena elbilar ökade kraftigt under det första kvartalet 2020.

Läs vår provkörning av Kia e-Soul

Läs vår provkörning av Kia e-Niro

Kia Motors ”Plan S” (S för Shift) är en ny strategi som syftar till att gradvis ta en ledande position i den framtida fordonsindustrin genom att koncentrera affärsmodellen kring elektrifiering och mobilitetstjänster samt uppkopplade tjänster och självkörande bilar

Omställningen går snabbt för Kia, som tidigt insåg att elektrifiering var vägen för en mer hållbar utveckling av framtidens mobilitet. Försäljningen av de rena elbilarna (Kia e-Niro och Kia e-Soul) ökade under det första kvartalet med 75 procent jämfört med samma period i fjol, totalt 6 811 bilar. Det innebär att nollutsläppsbilarna stod för 6,0 procent av företagets totala europeiska försäljning* under första kvartalet 2020, upp från 2,9 procent under första kvartalet 2019.

I Sverige är 54 procent av Kias försäljning laddbara bilar. Kia har den största andelen laddbart av de fem bäst säljande märkena i Sverige till och med april månad, före Volvo (28,5%) och Volkswagen (23,3%).
På elbilar är Kia näst störst i Sverige efter Tesla med en marknadsandel på 15,8 procent hittills i år.

Alla nya Kia-modeller som lanseras i Europa kommer med elektrifierad drivlina. Fram till 2025 kommer 11 nya elbilsmodeller i olika segment att presenteras. En helt ny dedikerad elbilsplattform har utvecklats för Europa och lanseras nästa år. Det är en crossover, en blandning av suv och personbil med sportiga inslag, med en lång räckvidd på över 500 kilometer per laddning och möjlighet att ladda på under 20 minuter tack vare ultrasnabb laddkapacitet. 

Elbilarna från Kia kommer med antingen 400V eller 800V laddspänning för att kunna erbjuda elbilar som är attraktiva för en bredare målgrupp men även som anpassade högpresterande modeller. 

Till 2026 siktar Kia på en årlig global försäljning av 500 000 elbilar och att mer än 20 procent av försäljningen i Europa ska vara helelektriska bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + sju =