Kvartermästarens tjänstefordon på och vid sidan av vägen

De flesta pickuper är både robusta och slitstarka bilar med bra terrängegenskaper. De ser likadana ut och har samma konstruktion med individuell hjulupphängning fram och stel bakaxel. En av dem sticker ut med ett utseende som omedelbart för tankarna till klassiska Land Rover. Tanken när den här bilen konstruerades var att skapa en bil med auran av just Land Rover Defender men byggd med största möjliga slitstyrka och pålitlighet som mål.

Sir Jim Ratcliffe är mannen bakom Ineos biltillverkning. Han är känd för sitt bilintresse och då med fokus på äventyr, långresor och seriös offroading. Han är också grundare och ledare för det globala kemiföretaget Ineos. En man med bra ekonomi och ett hjärta som slår för äventyrsbilar, eller overlanders som man säger i Storbritannien. Han lanserade Ineos automotives första bil, Grenadier Station Wagon, 2022. En bil som tog upp arvet efter klassiska Land Rover Defender 110. 2023 lanserades pickupversionen Quartemaster, kvartermästaren på svenska, och i december 2024 lanserades en tvåsitsig version av Quartermastern med ett skyddat lastutrymme bakom framstolarna och ett flak bakom det.

Quartermastern är en pickup som kan mäta sig med de flesta pickuper och den kännetecknas av ett gediget konstruktörsarbete med fokus på en bil som tål att användas och kan hantera tunga drag samt ta sig fram där det är väglöst land. Flaket lastar 545 kg och dragvikten ligger på 3,5 ton. Orsaken till den relativt låga lastvikten är att man har gjort en kompromiss mellan hög lastvikt och följsam terrängkörning med komfort både på landsväg och i skogen. Högre lastvikt kräver hårdare fjädring, vilket går ut över följsamheten i terrängen och komforten.

Axlar och hjulupphängning är extremt robusta och skydden under motor och växellådor är seriösa, liksom de kraftiga bogseringsöglorna fram och bak. När det gäller professionella användare har Ineos varit noga med detaljerna. Bra placerade och riktigt kraftiga lastsäkringar, växelströmsuttag för upp till 400 W 230 V både på flaket och i bilen, liksom likström 12 volt, och ström framdragen för belysning och andra elförbrukare både på utsidan av bilen och inne i bilen. Strömbrytarna till detta sitter i den fräcka takpanelen i förarutrymmet där även brytare för differentialspärrar, belysning och annat är placerade.

Motorn är BMW:s 3,0-liters dieselsexa på 249 hk och det finns ett bensinalternativ på 286 hk. Båda motorerna har fått ny motorstyrning med fokus på bästa hållbarhet och bra vridmoment för terräng samt tunga drag. Båda motorerna gör sitt jobb och bilen är faktiskt lättkörd både med och utan tungt släp. Växellådan kommer från ZF och den är 8-stegad med mjuka, knappt märkbara, växlingar.

Tittar vi på fördelningsväxellådan så visar den hur seriösa Ineos varit vid valet av underleverantörer och funktionen på utrustningen. Tremec tillverkar fördelningslådan och det handlar om en riktigt robust enhet, precis som exempelvis axlarna som kommer från Carrado. Föraren har en kraftig spak bredvid växelväljaren och kan välja mellan hög- och lågväxel. Från växelväljaren går två vajrar till fördelningslådan. Det är alltså mekanisk koppling direkt till lådan för bästa pålitlighet och tålighet. Det intressanta är att man även kan välja att låsa mittdifferentialen både i högläge och i lågväxelläge. De flesta terrängbilar låser automatiskt differentialen i lågväxelläge, men Ineos lösning gör det lättare att styra bilen även i lågväxelläge. Riktigt bra vid exempelvis tunga drag.

På tal om att styra. Bilen har en fruktansvärd vändcirkel på 13,5 meter. Ett riktigt slagskepp på stormarknadsparkeringen om man nu ger sig in där. Bilen är också seg när det gäller att styrningen ska återvända till mittläget. En vanesak dock.

En annan sak att vänja sig vid är den lite udda instrumenteringen. Framför föraren finns en display med ett stort antal varningslampor medan allt annat finns på en centralt placerad display. Lite av en flört med hard core Land Rover entusiaster som aldrig förlåtit Land Rover för att de flyttade de centralt placerade instrumenten i tidiga modeller från 50-talet.

Så tar vi den nästan 5 och en halv meter långa bilen ut i trafiken. Både på landsväg och motorväg känns den extremt trygg och stabil. Den långa hjulbasen gör att den hanterar fartguppen mjukt och behagligt. Överhuvudtaget så är hjulupphängningen och körbarheten Ineos Quartermasters styrka jämte den robusta konstruktionen. Bilen är både stabil och följsam i terrängen, trygg på vägen och oväntat komfortabel oavsett om det är terräng, tjälskadad skogsväg eller motorväg. Den körs naturligtvis inte som en sportbil, mer som en kompakt lastbil med trygga men sävliga kurvegenskaper. Sikten är riktigt bra och backspeglarna är ok, kunde dock varit lite större. Bra strålkastare med fjärrljus.

Slutligen konstaterar vi att den som köper en Ineos kan räkna med en lång relation. Bilen är byggd för att hålla både vad gäller törnar i skogen och salt på motorvägen. Stora delar av bilen är galvaniserade och den har ett seriöst rostskydd. Något Land Rover inte ägnade så stort intresse i de tidigare modellerna som 88 och 109.

Varför?

För att Land Rover la ner klassiska Defender 130.

För vem?

För den som vill ha ett effektivt och pålitligt terrängfordon.

Slutsats?

Den ultimata äventyrsbilen.

Fakta

Ineos Grenadier Trailmaster Wagon bensin

Pris från: 1 141 390:- inkl moms.

Skatt: 34 862:- de tre första åren.

Förmånsvärde: 15 371:-

Motor: 3,0 liters rak sexcylindrig diesel, BMW.

Effekt: 249 hk/183 kW.

Vridmoment: 550 Nm vid 1250-3000 varv/minut.

Växellåda: 8-stegad autmat som kan växlas manuellt, ZF 8HP51. 

Fördelningsväxellåda: Permanent fyrhjulsdrivning med hög- och lågväxel samt låsbar mittdifferential, Tremec. 

Hjulupphängning: Stela axlar med skruvfjädring och krängningshämmare, Carradoaxlar

Axelavstånd: 3227 mm.

Toppfart: 160 km/tim.
Acceleration: 0–100 km/tim på 9,8 sek. 

Tjänstevikt: 2955 kg.

Max totalvikt: 3500 kg.. 

Max släpvagnsvikt: 3500 kg.

Max tågvikt: 7000 kg. 

Längd/bredd (exkl sidospeglar)/höjd: 5440/1943/2019 mm. 

Markfrigång: 264 mm. 

Terrängvinklar fram /bak: 36,2/22,6 grader.

Vadningsdjup: 800 mm.

Vändcirkel: 13,5 m.

Förbrukning: från 14,4 liter/100 km (WLTP). 

Koldioxidutsläpp: 327 g/km. 

Förbrukning: från 11,7 liter/100 km (WLTP). 

Garantier: Mekanik 5år, lack 3 år, rost (genomrostning) 12 år, delar 2 år, tillbehör 3 år och avgasrening 5 år eller 16 000 mil.

Förastöd: parkeringsradar bak, autobroms, filbytesvarning och trötthetsvarnare

+

Terrängegenskaper

Dragegenskaper

Robusthet

Vändradie

Kostnader

Liten tillgång till service

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =