Mer färg, mer kult, mer Porsche

Taycan Turbo S i Rubystar Red
Taycan Turbo S i Rubystar Red

Med de nya tillvalen ”PTS” (Paint to Sample) och ”PTS Plus” (Paint to Sample Plus) utökar Porsche Exclusive Manufaktur sin serie specialfärger för alla modellserier. Fokus ligger på klassiska Porsche-färger, lätt igenkännbara genom åren. För särskilt individuella önskemål finns också möjligheten att skapa skräddarsydda färgnyanser alltefter kundens specifikationer.

– Ovanliga lackeringar har ofta förekommit under Porsches historia och det är en viktig detalj för att skilja ut sig från andra, säger Alexander Fabig, chef för Individualisering och Classic.

– Med det här erbjudandet återupplivar vi kult-klassiska färger och vi utökar de omfattande serierna av standard- och specialfärger för alla modellserier med mer än 160 schatteringar.

På senare år har efterfrågan på speciallackerade Porsche-modeller ökat markant. Med de nya tillvalen har Porsche Exclusive Manufaktur fått en betydligt större kapacitet på det här området. Vid huvudanläggningen Zuffenhausen, har en ny färgblandningsmaskin tagits i bruk, där färgspecialister blandar dussintals ingredienser ned till sista milligrammet för att få den önskade färgtonen.

Varje omgång delas upp i två färgburkar, en för kaross och en för andra delar. De delar av bilen som ska lackeras är i huvudsak gjorda av aluminium, plaster och kolfiber-glasfiber-kompositer. Den här blandningen av material och olika metoder för applicering och olika temperaturer för torkning kräver något olika färgsammansättningar, beroende på vilken komponent det handlar om. Provplåtar lackeras med färger ur de olika burkarna och tjänar som referensmaterial vid bilens slutbesiktning.

Kultfärger gör comeback

Porsche utökar inte bara sitt färgprogram utan restrukturerar det också. PTS (Paint to Sample) hette tidigare “Individuell lackering”. Den nya kategorin innehåller förbestämda färger som på tekniska grunder redan har godkänts av Porsches färgspecialister. Däribland färger som Maritime Blue, Ruby Star och Mint Green. Dessa färggranna val från 1990-talet har nått kultstatus bland Porsche-fans. På den tiden erbjöds de till Porsche 911 (typ 964). Som en del av Porsches utökade individualiseringsstrategi gör dessa legendariska färgtoner nu en comeback. Tack vare PTS kan dagens Porsche-modeller lackeras i dessa iögonfallande klassiska färger.

718 Boxster GTS i Mint Green
718 Boxster GTS i Mint Green

Färgutbudet är mycket diversifierat och beror på modellserie och tillverkningsort. Till 911 och 718 finns mer än 100 extra färger att välja bland. Till Panamera, Macan och Cayenne finns mer än 50 val, och ytterligare 65 färger kompletterar serien för Taycan-kunderna.

PTS (Paint to Sample) beställs liksom tidigare via ett Porsche Center. Det ökar leveranstiden jämfört med standardlackerade bilar med cirka tre månader. Priset inom modellserien skiftar beroende på variant. Till exempel är priset för PTS till de flesta 911- och 718-modeller 91 800 kronor. För 718 GT, 911 Turbo, Turbo S och GT-modellerna är priset 103 000 kronor.

Porsche bilkonfigurator kommer att utvecklas för att visualisera fler kulörer. Online-sökkriterier, till exempel per färgfamilj, och bakgrundsinformation om individuella färger kommer allteftersom.

”PTS Plus” (Paint to Sample Plus)

För att tillgodose särskilda önskemål om färg, tar Porsche Exclusive Manufaktur ett steg vidare: med PTS Plus kan lackering väljas nästan helt utan begränsningar. Tillvalet finns till modellserierna 911, 718 och Taycan.

Proceduren går till så här: kunden lämnar över ett färgprov till Porsche Center – allt är möjligt, från nyansen på en favoritväska till ett nagellack. Färgprovet sänds sedan till Porsche AG. Där görs en separat kontroll för varje önskemål, vilket kan ta upp till flera månader beroende på hur mycket arbete som krävs. Därifrån skapar Porsches färgexperter ett recept. Experterna utvecklar rätt nyans med utgångspunkt från tillgängliga färgkomponenter. Därefter utvecklas färgtonen vidare, i flera steg, så att den stämmer överens med färgprovet under olika ljusförhållanden eller under konstljus. Nästa steg är att testa om lackeringen går att genomföra under produktionsförhållanden på karossen och dess delar. Det är också viktigt att definiera varje lagers tjocklek för att åstadkomma en stabil, reproducerbar och felfri lackering.

Innan den aktuella kundens bil lackeras sprutas en testkaross. Om det visar sig att den önskade färgschatteringen inte kan realiseras enligt normal kvalitetsstandard, tar Porsche kostnaden för genomförandetestet. Priset för PTS Plus för de flesta 911- och 718-modeller är 183 600 kr. För 718 GT, 911 Turbo, Turbo S och GT-modellerna är priset 206 000 kr.

718 Boxster GTS i Mint Green

Om Porsche Exclusive Manufaktur

En sportbil är lika personlig som det egna fingeravtrycket, lika omisskännlig som ens egen livsstil. I samspelet mellan hantverksskicklighet och känsla för detaljer skapar Porsche Exclusive Manufaktur extremt personliga bilar. Högt kvalificerade medarbetare med tiotals års erfarenhet skänker full uppmärksamhet åt varje detalj och förfinar dem med sin hantverksskicklighet. Experterna kan dra fördel av ett brett spektrum av optiska och tekniska individualiseringsmöjligheter för både exteriören och interiören. Därigenom kan högsta standard uppnås med respekt för material och finish.

Vid sidan av de individuella kundbilarna producerar Porsche Exclusive Manufaktur också små serier och utgåvor i begränsad upplaga. Här kombineras högkvalitativa material med moderna produktionsteknologier för att ta fram ett harmoniskt koncept. Alla Porsche Center ger råd om de olika möjligheter som Porsche Exclusive Manufaktur kan erbjuda vid första kontakten vid sidan av Porsches Online bilkonfigurator. Omkring 100 Exclusive Manufaktur-partners finns tillgängliga för kunder världen över för att kunna hjälpa till att tillgodose individuella önskemål. Här handlar det om Porsche Center som är speciellt utrustade och tränade för att ge råd om Exclusive Manufakturs produktsortimernt.

Dessutom kan huvudanläggningen i Stuttgart-Zuffenhausen ge råd, antingen i samarbete med ett Porsche Center, eller på plats hos Werk 1 i Stuttgart-Zuffenhausen, som har tillgång till ett stort sortimentet av prover.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =