Paranoid, Gibson, Espada och Urus

Tony Iommi, gitarrist och kung av riffs med legendariska ’monsters of rock’ Black Sabbath, har inte bara en passion för musiken och gitarren. Han har är även ett passionerat Lamborghini-fan och satsar nu på en Lamborghini Urus. Mer hårdrock än så blir det inte i bilvärlden.

Tillsammans med frontmannen Ozzy Osbourne, bassisten Geezer Butler och trummisen Bill Ward, skapade Iommi (den enda ständiga bandmedlemmen) ett ljud som blev grunden för det vi idag kallar ’heavy metal’.

Sedan bandet bildades 1968 i den brittiska industristaden Birmingham har Black Sabbath sålt över 100 miljoner album, fängslat fans i otaliga stadionturnéer över hela världen och påverkat generation efter generation av rockband.

Som en av de ursprungliga skaparna av det dånande gitarrljudet som kännetecknar heavy metal-genren är det helt logiskt att Iommi är en långvarig fan av Sant’Agatas berömda motorer.

Rockstjärnor älskar bilar men som Iommi berättar i en exklusiv intervju går hans passion för Lamborghini tillbaka till bandets första framgång.

– Jag började med två Espadas på 70-talet, den ena efter den andra, sedan köpte jag en Miura SV. När Urus kom blev jag kär i den. Härlig att köra och bekväm, jag blev imponerad första gången jag provade den på bana under en trackday. Den var bara superhärlig och bjöd på mycket härligt sound. med pedalen i botten kunde jag inte tro att det var möjligt att en bil av den storleken gick så fort och var så välbalanserad. Jag var bara tvungen att äga en Ursus. Och jag har blivit plötsligt blivit helt galen i blått , så det var tvunget att bilen skulle vara blå. ”

Automobili Lamborghini och Black Sabbath delar också en förmåga att vara trogen mot sina omisskännliga värden. Medan många band anpassades och anpassade sitt musikaliska tillvägagångssätt till modetrender, behöll Black Sabbath en potent och konsekvent identitet under hela sin episka karriär.

Iommi säger:

”För oss handlade det om att hålla fast vid vad vi gör, vad vi tror på och vad vi gillar, från första dagen och hela vägen igenom. Jag har aldrig bytt stil efter modet. Vi har själva varit trendriktiga och omoderna när saker och ting kring oss ständigt förändrades. Men vi kompromissade aldrig och kom tillbaka lika stora som någonsin och fyllde arenor igen. Det var fantastiskt!”

Som ett av de mest hedrade och ”kopierade” banden genom tiderna har Black Sabbath varit en inspiration för många av de största namnen inom rock, samtidigt som bandet alltid förblir obestridda och unika.

Iommi fortsätter:

”Vi startade heavy metal-genren, som inspirerade band som Metallica och Dave Grohls Foo Fighters att hitta sina egna stilar. Musik förändras och utvecklas, men vår har i stort sett varit densamma, för det är så vi är. När du är involverad i något och du känner att det blir till en del av dig blir allt rätt. Du är vad du spelar. Vi har förbättrats det genom åren, men vi behöll den ursprungliga stilen. På samma sätt har Lamborghini alltid letat efter innovation och samtidigt behållit den oöverträffade kraften och det omisskännliga ljudet. ”

Prestanda, i alla dess manifestationer, vare sig på scenen, i filmer eller i en bil, har mycket att göra med estetik och design.

För Tony Iommi är gitarren inte bara ett musikinstrument, det är också en mekanism för att uttrycka sin konst när det gäller livliga framträdanden – liksom att vara en integrerad del av hans image.

Ett exempel på form följer funktion, som är fallet med Lamborghini Urus, och dess supersportbilsyskon, Huracán och Aventador. Men Iommi har tagit sin passion för detta mest uttrycksfulla musikinstrument ännu längre:

”Jag har alltid använt Gibson SG, en dubbel cutaway, så att jag kan få mina händer upp till de övre banden, men de kommer normalt alltid som 21-banden. Det är därför jag köpte ett gitarrföretag, så de skulle göra en 24-band åt mig. Jag älskar att vara direkt involverad i designen och anpassa gitarrerna till mina egna behov, vad gäller manövrerbarhet och ljud. ”

Iommi njuter också av den påtvingade pausen som skapats av pandemin och erkänner att det är uppfriskande att hitta sig själv en gång. Det är dags att förbereda sig för det ögonblick då han kan resa sig ut på vägarna i sin Lamborghini Urus.

– Jag har ägnat 50 år åt att flyga överallt runt om i världen, så jag tror att resedagarna är över för mig. Nu är det trevligt att vara på en och samma plats en tid, och – jag kan knappast tro det – det här är det längsta jag någonsin har varit på ett ställe. Men när det blir möjligt att resa igen kör jag Urus till vårt hus nere i Sandbanks, vid havet i Dorset. ”

Under tiden är det hemarbete som gäller: ”Hemma skriver jag och spelar in en hel del. Och jag är i kontakt med gamla vänner, som Ozzy. Vi sms:ar en gång i veckan – vi är inte särskilt bra i telefon – mest om att vi sitter! Vi pratar aldrig riktigt om musik eller något. Eftersom vi har gjort allt det hela våra liv. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + tio =