Renault Espace blir bränslesnål stor-SUV

När Espace lanserades för 40 år sedan var bilen banbrytande. Den bjöd både fräck design, komfort, rymlighet och flexibilitet med en form som utstrålade smidighet och den blev snabbt populär både bland modeskapare och som transport för VIP-gäster vid F!-arrangemang. Sedan dess har den varit en ikon under hela fem generationer. Helt nya Espace som Renault avtäcker idag är inget undantag. Den har behållit alla traditionella funktioner liksom komforten men utseendet är mer av en stor SUV. Helt nya Espace generöst tilltagna interiör, omfattande utbud av utrustning och panoramasoltak beskrivs av Renault som en inbjudan till ett välbefinnande i bilen och sann körglädje.

Espace är trogen sitt DNA: en bil för långresor med plats för 5- eller 7 och fortfarande Renault-seriens rymligaste modell. Den är byggd på CMF-CD plattformen (från Renault-Nissan Alliansen) och utrymmet inuti har optimerats specifikt. Den är totalt 4,72 meter lång – 14 cm kortare än föregående generation – och kupén är längre än tidigare (2,48 meter till tredje raden). Passagerarna på andra raden, kommer ha gott om plats för sina ben med en knäradie upp till 321 mm. Baksätet i andra raden är skjutbart upp till 22 cm. I 5-sitsigt utförande erbjuds ett bagageutrymme som rymmer upp till 777 liter och en lastlängd på 1,85 meter. Upp till 40 liter förvaring är fördelat i kupén varav 25 liter framtill.

Valet av sofistikerade material och finish beskrivs som toppklass med de förstklassiga funktionerna som inkluderar ett 1 kvm-stor taklucka, en av de största glastaken på marknaden. Yttermåtten är mindre än föregångaren, den är 32 mm lägre och 215 kg lättare, och den kommer med en ultraeffektiv 200 hk E-Tech fullhybridmotor med en förbrukning på 4,6 liter per 100 km (WLTP kombinerad cykel) och ger upp till 110 mils körräckvidd. Batteriet är självladdande.

Den har alla anslutningsmöjligheter som dess förare och passagerare kan behöva och håller miljöavtrycket i schack. Den mest bränslesnåla versionen av helt nya Espace släpper bara ut 104 gram CO2 per km – 35 % mindre än sin föregångare. Detta är ett stort steg framåt för hållbar mobilitet. Helt nya Espaces CO2-utsläpp rankar den bland de bästa i sitt segment när det gäller utsläppen. Helt nya Espaces aerodynamik har optimerats för att få ned luftmotståndet. Detta genom de nya strömlinjeformade backspeglarna tillsammans med den sluttande taklinjen som avslutas i en spoiler och ventilerna i den bakre stötfångaren.

Helt nya Espaces 200 hk E-Tech fullhybridbensinmotor har det bästa förhållandet mellan prestanda och förbrukning på marknaden. Den omfattar en 3-cylindrig 1,2 liters turboladdad 130 hk (96 kW) bensinmotor som levererar 205 Nm i vridmoment, plus två elmotorer. Bilen startar alltid på el och med det regenererande bromskraftsystemet kan du köra denna E-Tech fullhybriddrivlina i elektriskt läge 80 % av tiden i städer och minska bränsleförbrukningen med upp till 40 %. Med det automatiska hanteringssystemet laddar motorn och motorerna batteriet enligt anvisningarna från den intelligenta transmissionen. Föraren kan också bidra efter eget behag genom att välja vilket som helst av de fyra regenerativa bromslägena med hjälp av rattpaddlarna eller MULTI-SENSE-inställningarna. Föraren får alla fördelar med att köra en elektrifierad bil utan att behöva stanna och ladda den.

Nya Espace är helt uppdaterad och full av avancerad teknik i kupén och under motorhuven. De avancerade passiva och aktiva säkerhetssystemen skyddar både passagerare och människorna runt bilen. Nya Espace har 32 avancerade förarassistanssystem (ADAS) i tre kategorier: säkerhet, körupplevelse och parkeringshjälp. Multi-sense och 4Control Advanced, Renaults fyrhjulsstyrningssystem, tar nöjet vid ratten till nästa nivå.

Navigeringen sker med hjälp av de två OpenR-skärmarna (774 cm2) och heads-up display (210 cm2). Open R link multimediasystemet integrerar Renault och Googles anslutna tjänster med en mängd appar med exklusivt innehåll; planera en resa, hitta en parkeringsplats eller lyssna på favoritmusiken utan att ta blicken från vägen.

Beställningar av helt nya Espace öppnar under våren 2023 i Europa, beroende på marknad. I Sverige lanseras bilen under 2024.

Texten är baserad på Renaults pressrelease

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + elva =