Snart får vi veta allt om Kia EV9

Kia kommer att ha världspremiär för sin nya eldrivna SUV i slutet av mars, sa Kia i sin teaser. Nu vet vi att media kommer att kunna berätta allt om design och teknik som skapat den nya eldrivna Kia-SUV:en. Fyrhjulsdrivning och 800-volts teknik är riktigt kvalificerade slutsatser om ma kikar lite i spåkulan.

– Kia EV9 bryter ny mark med framstående design, uppkopplade tjänster, användarvänlighet och användning av hållbara materialval, säger Karim Habib, Executive Vice President och chef för Kia Global Design Center. 

Inspirerad av Kias designfilosofi, ”Opposites United” sägs Kia EV9 ge uttryck för element från naturen och olika material. Det ska skapa en design som kombinerar styrkan och kapaciteten hos en SUV, med lugnet och stillheten hos en sofistikerad elbil. De skarpa linjerna och stora släta ytorna bidrar till effektiv aerodynamik samtidigt som profilen förmedlar en stark SUV-identitet. 

– Kia EV9 sätter en ny standard för den moderna eldrivna familje-SUV:en med effektivt utnyttjat kupéutrymme och hög komfort tack vare Kias innovativa design och elbilsteknik, fortsätter säger Karim Habib.

Fronten på nya Kia EV9 kännetecknas av raka rena linjer och ytor som beskrivs som att de utstrålar självsäkerhet och lugn, en vidareutveckling av Kias designsignum: ”Digital Tiger Face”. De stående strålkastarna, omgivna av kubformade ljuselement, ger en hint om den avancerade tekniken som gömmer sig under skalet. 

Designen baktill speglar fronten med rena raka linjer och elegant detaljarbete i form av de smala bakljusen.

Kias elbilsplattform Electric Global Modular Platform (E-GMP), som introducerades i Kia EV6, ligger även till grund för EV9 och innebär ett långt axelavstånd. Kia EV9 erbjuds i både sex- och sjusitsigt utförande. I den förra kan de två stolarna på andra raden enkelt vridas 180 grader, så att passagerarna kan interagera med de som sitter på tredje raden, exempelvis då man väntar på att bilen ska ladda klart. 

Den rymliga, ljusa och luftiga kupén ger en smakfull och stilren interiör som inte bara ger stort utrymme och hög komfort, utan också underlättar interaktionen med tekniken. Alla funktioner är väl samlade kring instrumentpanelen med en bred panoramaskärm (två 12,3-tumsskärmar och en 5-tumsskärm integrerade).
Under infotainmentskärmen finns en rad med dolda touchknappar för klimatanläggningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =