Rullande konstverk värt 15 miljoner

Tänk dig att du kommer ut en morgon och där står din lastbil helt nedklottrad med grafitti. Du svär, kastar handskarna i backen och ringer polisen. Det du kanske borde göra först är att gå en runda och kolla in vad det finns för tags, alltså signaturer av klottraren, på bilen. är det rätt tag kan du plötsligt vara förmögen och byta in din gamla FL6:a mot en ny FH16 750.

Foto: Bonhams

Det brittiska auktionshuset Bonhams kommer att auktionera ut en trogen gammal Volvo FL6 från 1988 och man räknar med att får in mellan 1 och 1,5 miljoner pund, motsvarar runt 15 miljoner kronor för bilen som betraktas som det största konstverket de någon gång auktionerat ut. Auktionen går av stapeln den 14/9 på Goodwood Revival Motor Festival i Storbritannien, så du hinner dit om du är sugen på en ikonisk Volvo FL6 från 1988.

Historien berättar att dåvarande ägaren grundaren av cirkusen Turbozone International Circus mötte en då ganska okänd klottrare som kallade sig Banksy. Detta var år 2000. Den delen är bekräftad men det sägs också att de bytte några ord på ett café, eller var det kanske några öl på en pub och Banksy blev erbjuden att gå lös på lastbilen för att öva sig på sitt klottrande, eller sitt grafitti-målande som det heter när det är konst.

Foto: Bonhams

Så blev det och Banksy döpte sitt konstverk till: ”Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge)”. Översatt till ungefär: Ni kan skratta nu men en dag är det vi som styr. Det var många som skrattade åt cirkusen som åkte runt i den 12 år gamla FL6:an och inte hade råd att tvätta den ren. Under tiden blev Banksy mer och mer berömd.

Enligt den obekräftade delen av historierna runt den gamla Volvon såg lastbilens ägare en artikel om konstnären i en tidning.

”Men, vad f-n, det är ju han som klottrat ner min gamla Volvo”, tänkte han.

För säkerhets skull slog han en lov runt bilen och mycket riktigt fanns där en rejäl tag ”Banksy”.

”Vilken sanslös tur att jag inte skrotat den”, tänkte han och nu ska den alltså säljas som  det största konstverket någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 7 =