Skodas present till världen efter 125 år

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš provsitter nya eldrivna SUV:en Enyaq iV i Prag och ger tummen upp för nollutsläppsbilen.

Det är fest i Tjeckien. En fest för Skoda, den personliga mobiliteten, tjeckiska arbetstillfällen och den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš som var med när Skoda firade sitt 125-års jubileum. En fest där Skoda lanserade sin andra helt eldrivna bil efter Skoda Citigo. En bil som fått namnet Enyaq. Ett namn som Skoda har hämtat från irländskan där Enya står för livets källa. Irländskans Enya har i sin tur sina rötter i det irländkst gaeliska ordet Eithne som står för något andligt eller ett väsen.

Vad är då Skoda Enyaq för en bil?

Enyaq är Skodas produkt i Volkswagen-gruppens elbilsoffensiv där VW nyligen presenterat sin ID.3, Audi sin e-tron och Seat sin el-Born samt Porsche sin Taycan. Det handlar om en SUV där Skoda säger sig ha kunnat skapa lika mycket innerutrymme som i sin stora Kodiaq i en bil vars yttermått motsvarar Octavia. Allt tack vare eldrivningen och den nya plattformen som gruppen tagit fram för elbilar. Bilen har ett lätt coupé-stuk med neddragen taklinje mot bilens akter.

ŠKODA ENYAQ iV – Teknisk information*
Mått4.649×1.879×1.616 mm, hjulbas: 2.765 mm
ModellENYAQ 60 iVENYAQ 80 iVENYAQ 80x iVENYAQ vRS iV
Drivning4×24×24×44×4
Max. effekt132 kW150 kW195 kW225 kW
Max. vridmoment310 Nm310 Nm425 Nm460 Nm
Acceleration (0-100 km/h)8,7 s8,5 s6,9 s6,2 s
Topphastighet160 km/h160 km/h160 km/h180 km/h
Räckvidd (WLTP)390 km510 km460 km460 km

Exklusiva specialversionen ENYAQ iV Founders Edition byggs i en begränsad upplaga på 1895 exemplar och är en hyllning till företagets 125-åriga historia. Specialversionen tillverkas i en begränsad upplaga på 1895 bilar och är en hyllning till företagets ärorika historia och till Václav Laurin och Václav Klement som grundade företaget för nu 125 år sedan. Den läderklädda multifunktionsratten pryds av ett Founders Edition-emblem som tagits fram av den tjeckiska glastillverkaren Preciosa och visar modellens nummer som ett bevis på att den hör till den begränsade serien. Founders Edition börjar levereras 2021.

Founders Edition och ENYAQ vRS iV är som standard utrustade med en belyst frontgrill som drar stor uppmärksmahet till sig. För ENYAQ 80 iV och ENYAQ 80x iV finns den som tillval. Belysningen av den kristalliknande fronten på ENYAQ iV består av 130 LED-lampor – en design vi känner igen från konceptbilen ŠKODA VISION iV. Founders Edition finns i två motor/batterivarianter och kan fås i två färger. Den levereras också med 21″-lättmetallfälgar, sportiga kjolar fram och bak och ecoSuite Design Selection med naturligt garvat läder.

Laddning

MyŠKODA Powerpass gör det enkelt och bekvämt för ägaren att ladda bilen vid praktiskt taget alla laddningsstationer i EU – med ett enda kort. Dessutom deltar ŠKODA i uppbyggnaden av snabbladdningsnätverket Ionity runt om i Europa. Det finns tre olika varianter av laddbox till ŠKODA iV för laddning hemma. Med snabbladdningskabeln kan man även ladda sin ŠKODA ENYAQ iV på snabbladdningsstationer.


ŠKODA ENYAQ iV i Sverige

Intresset för ENYAQ iV har varit stort och redan innan premiär har bilen över 4 500 förbokningar bara i Sverige. Inledningsvis kommer versionerna ENYAQ iV 60 och 80 att erbjudas på den svenska marknaden. Preliminär säljstart är i början av oktober men redan under kvällen den andra september kommer en enklare bilkonfigurator att öppnas på skoda.se

De priser som kommer att visas i bilkonfiguratorn avser ENYAQ iV med en utrustningsnivå som är gemensam för alla länder inom EU. För att anpassa ENYAQ till Sverige kommer ytterligare utrustning och paket att läggas in i bilens grundutförande, vilket också innebär att priserna justeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 1 =