Townstar för klimatneutrala stadsleveranser

Nissan har länge varit ledande när det gäller eldrivna bilar i allmänhet och banat väg för eldrivna skåpbilar för närdistribution med sin e-NV200. Arvtagaren har fått namnet Townstar och den bilen blir Nissans lättlastare byggd på samma plattform som Renault bygger sin nya Kangoo.

Bilen kommer att erbjudas både som skåpbil och mer familjeinriktad kombi.

”Helt nya Townstar erbjuder två effektiva drivlinor, ergonomisk design, nya tekniska funktioner allt för att möta kundernas ständigt föränderliga behov”, säger Emmanuelle Serazin, LCV and Corporate Sales Director Nissan Europe.

”Med striktare utsläppskrav, hårdare restriktioner för att kunna köra in till stadskärnor och ständigt ökande efterfrågan på last-mile delivery, måste stora och små företag hitta effektiva och hållbara lösningar för att förbli konkurrenskraftiga och optimera verksamheten”, fortsätter Serazin.

Nissan ser med andra ord en stor potential för eldrivna kompakta lättlastare, men garderar med en vanlig bensinmotor kopplad till en manuell växellåda för de som föredrar en sådan.

Nytt för den eldrivna versionen är att Nissan nu lämnar Chademo för bilar som säljs i Europa och istället satsar på CCS snabbladdning. Nytt är också en bättre dragvikt där Nissan räknar med att kunna erbjuda bilen med en kapacitet att dra ett bromsat släp på 1,5 ton.

Hela bilen har fått ny design både exteriört och interiört. Exteriören knyter an till Nissans eldrivna SUV Ariya, som är lite av flaggskeppet bland Nissans elbilar.

Den bensindrivna versionen av Townstar har en 1,3-liters fyrcylindrig bensinmotor på 130 hk och med ett vridmoment på 240 Nm. Motorn uppfyller de senaste Euro 6d-utsläppskraven. Med den 100 % elektrifierad drivlinan får Townstar ett 44 kWh batteri med intelligent energihantering och effektiv termisk kylning av batteriet. Bilen har ett vridmoment på 245 Nm och en räckvidd på 285 km*, enligt WLTP -kombinerade cykel. *Siffrorna är fortfarande föremål för typgodkännande.

Någon fyrhjulsdriven version är inte planerad.

Ny säkerhetsstandard och infotainment –teknik

Mer än 20 nya tekniska funktioner introduceras med Townstar. Ett brett utbud av säkerhetsystem och avancerade förarassistansfunktioner som till exempel Side Wind Assist och Trailer Sway Assist ökar säkerheten och trygghet bakom ratten. Intelligent autobroms med fotgängare- och cyklistdetektering samt korsning- och parkeringassistans, och intelligent adaptiv farthållare.

Dessutom är, för första gången, Nissan Around View Monitor (AVM) integrerad i Townstar. Med hjälp av en uppsättning kameror runt bilen får föraren en 360-graders bild av området runt fordonet, vilket bidrar till ökad säkerhet vid parkering. Det prisbelönta förarassistanssystemet ProPILOT, som vid motorvägskörning hjälper föraren att följa trafikens rytm och att hålla bilen i sitt eget körfält, kommer också att finnas tillgängligt i Townstar.

E-Call, Apple CarPlay / Android Auto och sladdlös telefonladdning kommer att finnas tillgängliga från lansering i båda versionerna av Townstar. Den 100 % elektrifierade versionen kommer med ytterligare förbättrade anslutna tjänster som visas via en 8’’ pekskärm, som är ansluten till en 10’’ digital instrumentpanel.

Avancerad interiör och exteriör design

Townstar är byggt på en helt ny alliansplattform som heter CMF-C. Townstar blir den första europeiska Nissan modellen som produceras med den nya Nissan-logotypen, och blir introducerades under Nissan NEXT -transformationsplanen, där prioritet är hållbar tillväxt och lönsamhet.

Townstar är utformad för att tillgodose behoven hos små och medelstora företag som söker mångsidighet, bekvämlighet, utrymme och hög nyttolast.

Kombiversionen av Townstar har en komfort som i en personbil och är ett perfekt alternativ  för familjer på språng. Dessutom många förvaringsmöjligheter och ett bagageutrymme på 775 liter. Bilen har en genomgående förbättrad interiör och mittkonsolen och instrumentpanelen har  en moderniserad och uppdaterad finish och ett brett utbud av säkerhetsystem och avancerade förarassistansfunktioner.

100 % elektriferaide Townstar har estetiska egenskaper från ARIYA med bland annat LED-lampor, den en aerodynamisk front med ett kumiko-mönster, V-motion-design och varelljus.

Den bensindriven version av Townstar sticker ut med sitt skarpa och dynamiska utseende. Den får också integrerade ”luftridåer” för att optimera luftflödet runt stötfångaren och framhjulen samt minska luftmotståndet och bränsleförbrukningen.

Anpassade lösningar

Med olika konfigurationer tillgängliga är Townstar ett pålitligt, bekvämt och effektivt val. Lastutrymmet ät upp till 3,9 m3 med flexibla lösningar, två Euro -pallar och upp till 800 kg nyttolast kan enkelt transporteras. Dragvikten för båda versionerna är hela 1500 kilo.

Townstar erbjuder både stora skjutdörrar på sidan som underlättar in– och urlastning av gods samt möjlighet att ha 60/40 dörrar med 180 graders öppning samt baklucka. Townstar har också smarta förvaringslösningar.

Townstar har Nissans fulla garantivillkor på 5 år eller 160 000 km och detta inkluderar stötfångare till stötfångare, lackgaranti, Nissans originaltillbehör samt vägassistans. 100 % elektrifierade Townstar har en batterikapacitetsgaranti på 8 år eller 160 000 km.

Säljstart i Europa nu i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × fem =