Toyotas Nasser Al Attiyah i Dakar-ledning

Dakarrallyts tredje etapp avslutades med att Toyota Gazoo Racing SA: s Nasser Al Attiyah och navigatören Mathieu Baumel körde in på den näst snabbaste tiden för dagen och tog över den övergripande ledningen i rallyt.

Al Attiyah / Baumel avslutade den 331 km långa etappen 03:26 minuter bakom etappvinnarna MINIs Stephane Peterhansel och navigatören David Castera, som körde etappen på 03:54:31.

– Den här sträckan vi körde idag var extremt svårt, sa Al Attiyah efter att ha nått nattlägret i staden Arequipa i Peru, cirka 460 km från etappens slut. ”Vi korsade många stora sanddyner, och trots mina erfarenhet var detta en av de tuffaste etapper jag har sett på Dakar.”

Den här sträckan visade sig vara tuff för Toyota Gazoo Racing SA: s Giniel de Villiers och navigatören Dirk von Zitzewitz. Paret har bra tider tidigt på etappen, men katastrofen inträffar efter 172 km när de träffar en sten (dold i lös sand). Smällen förstörde Toyotans sumpskydd och knäckte sumpen. De förlorade allt oljetryck och tvingades stanna för att spara motorn.

– Vi visste att vi fick en kraftig smäll, sa De Villiers efter att ha nått det till nattlägret i Arequipa. Så vi kollade alla system, och det tog inte lång tid innan vi visste att vi hade problem. Vi stannade och försökte med våra egna reparationer, men i slutändan fick vi vänta på hjälp.

Resultatet var en tidsförlust på fyra och en halv timme, vilket var bittert med tanke på den starka start De Villiers / Von Zitzewitz hade haft under öppningsfasen. De Villiers Von Zitzewitz var inte det enda teamet som förlorade tid idag. Gårdagens vinnare Sebastien Loeb och navigatören Daniel Elena (Peugeot) var den första bilen ut på etappen men lyckades bara få den 11: e snabbaste tiden för dagen. Förra årets vinnare, Carlos Sainz och Lucas Cruz (MINI) förlorade ännu mer tid efter att ha skadat bilens främre hjul.

– Nu är det enda vi kan göra att fortsätta köra racing, sa De Villiers. ”Ja, vi har förlorat massor av tid, men Dakar är aldrig över tills det är över. Vi fortsätter att köra och stödja våra lagkamrater. ”

Detta inkluderar Bernhard ten Brinke och navigatören Xavier Panseri, som gav sig ut på etappen som tredje bil. För dem gjorde det navigationen knepig och kostade holländaren och hans franska navigatör tid då de fastnade i samma grop som kostade Sainz tre timmar. Trots detta hade de en ren körning och satte den 7: e snabbaste tiden på Steg 3. Detta representerar en tidsförlust på 31:45 gentemot Peterhansel, men ger dem samtidigt 7: e i den övergripande positionen, bara 25:21 av ledningen.

– Det var en dag med blandade resultat för oss, sa Glyn Hall, Toyota Gazoo Racing SA Teams chef, efter etappen. ”Naturligtvis är vi extremt besvikna över den tid som Giniel och Dirk förlorade, men vi är också mycket nöjda med Nasser och Mathies prestation. Bernhard och Xavier gjorde ett bra jobb idag och har en brautgångspunkt för morgondagens marathonetapp. ”

Marathonetappen är en av Dakar Rallys största utmaningar, eftersom teamen måste slutföra etappen – och återvända till nästa etapp – utan stöd från sina serviceteam. Det innebär att alla reservdelar och utrustning som behövs för att reparera och betjäna bilarna måste tas med i tävlingsbilarn– , och endast föraren och navigatören får jobba på sin bil.

– Jag brukar få grått hår under maratonetappen, fortsatte Hall. ”Och jag är säker på att det här året inte kommer att bli något undantag. Vårt Toyota Hilux har ett gott rykte för pålitlighet, men du kan aldrig vara säker på att allt kommer att gå bra. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =