Volvonostalgi i nya lokaler

Efter nästan 30 år på Volvo Museum i Arendal är det dags för Volvos ikoniska fordon att flytta till sitt nya hem på World of Volvo – och nu är de äntligen på plats. Söndag den 14 april är det premiär för Göteborgs nya upplevelsecenter. 

Under söndagens öppning kommer besökarna att kunna se de mest ikoniska fordonen, som tidigare har stått på Volvo Museum, i World of Volvos utställning. 

– World of Volvo blir något helt nytt. Vi har välkomnat runt 100 000 besökare per år ute i Arendal, och med det mer centrala läget mitt i Göteborg tillgängliggör vi fordonen för ännu fler och förväntar oss ett större antal besökare, säger Ulrika Sandford, Marketing & Communications Manager på World of Volvo.

Urvalet av fordon på World of Volvo kommer att variera över tid. Bland modellerna som är på plats vid öppning finns personbilarna P1800, 240 och Volvo Duett. Två av de lastbilar som visas i utställningen är Volvo Titan och Volvo F88. 

Volvo F88

Utöver de ikoniska fordonen kommer andra aspekter av Volvos stolta arv att visas upp i utställningen, inte minst relaterat till företagets grundare Assar Gabrielsson och Gustaf Larson. På plats kommer besökare även att få veta mer om historien bakom flera av Volvos innovationer – exempelvis trepunktsbältet, som Volvo Amazon och PV 544 var först att utrustas med. 

– Trepunktsbältet är en av våra stora säkerhetsinnovationer som vi såklart är mycket stolta över, där Volvo har kunnat bidra till samhället i stort. På World of Volvo kommer besökaren att kunna utforska våra fordons-skatter, innovationer och ambitioner – samtidigt som vi blickar framåt mot framtidens mobilitet och transport, säger Magnus Wrahme, vd på World of Volvo. 

Utöver utställningen kommer det att arrangeras en rad olika kulturevenemang, musikkonserter och föreläsningar på World of Volvo, med lokaler som rymmer upp till 1 100 deltagare. Även konferens- och eventmöjligheter finns med i erbjudandet. World of Volvo öppnar den 14 april 2024.

Några av höjdpunkterna i utställningen:

Volvo P1800


Volvo P1800 
Inte bara en sportbil, utan även en Guinness World Record-bil. I april 1966 köpte den amerikanske high school-läraren Irv Gordon från Long Island, New York en P1800 S. Genom att köra den över fem miljoner kilometer satte Irv och hans Volvo världsrekord 2013. 

Volvo Titan, 1959

Volvo Titan
År 1951 kom Titan-modellen, som skulle konkurrera i den tyngsta klassen med en motor på 9,6 liter i aluminiumlegering. 1954 blev Volvo Titan den första serietillverkade lastbilen i världen med turbomotor. 

Volvo 240

Volvo 240
1974 presenterade Volvo den nya 240-modellen. Det amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA fastslog att 240:n erbjöd bättre skydd än någon annan bil i samma storlek och använde den som förebild för standarden inom bilsäkerhet. 

Volvo F88

Volvo F88
Under 1965 förnyades samtliga lastbilar från Volvo i det största utvecklingssteget som hade tagits hittills. F88 blev den främsta symbolen för åtta genomgripande förändringar som samlades under namnet System 8. 

Volvo PV445 Duett

Volvo Duett
Volvo Duett gav upphov till Volvos tradition som tillverkare av herrgårdsvagnar. Assar Gabrielsson beslutade att bygga ”ett eget mångsidigt fordon” – och Duetten föddes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =