Al-Attiyah och Baumel i ledning inför sista etappen

Den näst sista etappen av Dakar 2022 såg TOYOTA GAZOO Racings Nasser Al-Attiyah och Mathieu Baumel behålla sin ledning i spetsen av fältet, när de gick 7:e snabbast på etapp 11, bara 6 minuter 42 sekunder efter etappvinnarna. Samtidigt fick deras närmaste konkurrenter ett 5 minuters straff för fortkörning i en kontrollerad zon, vilket bidrog till att öka GR DKR Hilux T1+ besättningens ledning till 33 min 19 sek i den totala ställningen.

Henk Lategan och Brett Cummings startade etapp 11 tre bilar före Nasser och Mathieu, men drog över kort efter starten för att låta ledarna passera. Detta skulle göra det möjligt för Henk och Brett att hjälpa den ledande bilen, om något skulle hända under den 346 km långa etappen som startade och slutade nära bivacken vid Bisha. Detta gav Nasser och Mathieu lite sinnesro när de tog sig igenom en tuff etapp, med många knepiga sanddyner att navigera.

Tyvärr för Henk och Brett blev planen ingenting när de först drabbades av en punktering, vilket släppte ner dem i leden, innan de bröt en nedre länklarm under en korsning av sanddyner. Det senare problemet kostade dem nästan 2 timmar och lämnade dem långt bakom Nasser och Mathieu på slutet. Paret kämpade vidare trots sina motgångar och tog hem bilen säkert. De tappade dock i den totala ställningen, efter att ha förlorat betydande tid tidigt i loppet.

Etapp 11 gav ytterligare ett bra resultat för Giniel de Villiers och Dennis Murphy, som befann sig utanför Top 5 efter tio etapper. De pressade hårt igenom den knepiga etappen och fick den 5:e snabbaste tiden på dagen, bara 5 min 11 sek efter etappvinnarna. Detta flyttade upp dem till 5:e plats i den totala ställningen, 12 min 42 sek efter ekipaget på 4:e plats.

Shameer Variawa och Danie Stassen klarade den näst sista etappen i Dakar 2022 14 min 6 sek efter etappvinnarna. Detta räckte till 23:e plats på dagen, och sydafrikanerna kom på 14:e plats i den totala ställningen, 3 timmar 51 min 36 sek efter ledningen. Paret har stadigt förbättrat sina prestationer, efter en tveksam start på rallyt.

Alla fyra TOYOTA GAZOO Racing-bilar är kvar i rallyt efter 11 etapper. Nasser och Mathieu tog en tidig ledning efter att ha vunnit både prologen och den inledande etappen av loppet, och lyckades behålla sin ledning under hela tävlingen. Giniel och Dennis började starkt, men tappade tid på grund av ett trasigt oljerör mitt i loppet. De har tagit sig tillbaka till topp 5, med bara en etapp kvar.

Den sista etappen av Dakar 2022 utspelar sig mellan städerna Bisha och Jeddah. Med en längd på bara 165 km är detta den kortaste etappen av evenemanget, men laget kommer garanterat att behandla det med nödvändig respekt. Det kommer att finnas en lång förbindelse på 230 km före etappen, med en annan förbindelse på 286 km efter, vilket tar ekipagen till målpallen i Jeddah. Den 12:e och sista etappen kommer att föra rallyts totala tävlingssträcka till 4 261 km, med den totala summan, inklusive förbindelser, till 8 119 km.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =