Årets stora extraljustest LED-ramper.

LED-ramperna kom med buller och bång och tog över en stor del av marknaden när det gäller extraljus, men har nu mer och mer hittat en egen spelplan parallellt med de runda strålkastarna.

Vi har testat en rad med olika LED-ramper, från smått till stort, med olika ljusbild och helt olika användningsområden. Några är låga och riktigt kompakta, andra korta och lite högre, medan några helt enkelt är små och lättplacerade och några stora, dyra och iögonfallande.

För att få seriösa subjektiva omdömen har vi låtit olika förare köra med extraljusen och kommentera dem. Vi har även monterat dem i vår testrigg där vi kan växla mellan strålkastarna. Vi har kört dem höst och vinter i alla väder.

Vi har testat LED-ramperna samtidigt och på samma plats som vi testade de runda så bilderna och mätresultaten är direkt jämförbara. Vi har även gjort filmer med LED-ramperna.

Fotograferingen är gjord med en Nikon D5 med Nikon 35 mm 1,4. Fast färgtemperatur på 6.000 K, vilket motsvarar dagsljus, och en exponeringstid på 1/5 sekund, bländare 2,8.

Årets test har enbart handlat om LED-strålkastare som är på väg att ta över marknaden helt och hållet. Två av de runda strålkastarna har även en laser som hjälper upp ljusstyrkan i mitten för en längre räckvidd där spot kombineras med en helljusbild.

Vid fotograferingen av strålkastarna har vi i år valt att ha dekorbelysningen tänd på de strålkastare som har sådan.

Testresultat:

HBA 22” 90W  

En låg och lång kompakt ramp som ger ett varmt och behagligt ljus för den som föredrar det. Ljusbilden är typisk smal helljusbild. Några sådana här som lyser upp i bredd och du har ett bra ljus som är lätt att montera.

HBA 21” 150W böjd. Lite av förarens favorit med bra ljusbild för lite högre hastigheter.

Här har HBA tagit fram en riktigt bra LED-ramp som ger ordentligt med ljus. En typiskt samlad helljusbild med boost i mitten. Även den här har ett varmt behagligt ljus. En ramp som snabbt blev en favorit bland chaufförerna. Egentligen en ramp som är så bra att man klarar sig med en.

HBA Lazer Linear 18E 126W. Snygg designramp med bra ljusbild.

Liten fräck ramp med vit dekorbelysning i form av tänder i lampan. Samlad helljusbild med mycket ljus för storleken. Varm ljusbild. Strömlinjeformat designad. En ramp som man gärna monterar så att den syns.

HBA Lazer Triple-R 104W. Bästa kompaktstrålkastaren.

Lite högre och mycket kortare. Den här Lazer-rampen passar där bredden är avgörande för monteringen. Mycket ljus från en kort ramp som har en ljusbild av helljustyp med extra boost i mitten.

Hella Lightbar 470

Hella är duktiga på kompakta LED-ramper. Den här rampen har en relativt bred spot-karaktär på ljuset. Lyser samlat men inte så starkt som flera av konkurrenterna. Snygg med fyra vita dekorränder. Lättplacerad då den är extremt smal.

Hella LBE 320

Kompakt, kort, men lite högre ramp från Hella. Den här lyser något bredare än Lightbar 470. Samlad helljusbild, men inte lika starkt ljus som vissa av konkurrenterna. Vit dekorbelysning i nederkant.

Hella LBE 480

En lite längre version av Hellas LBE-ramp. En ramp som ger mer ljus än 320-modellen och då med en bredare utlysning. Vit dekorbelysning på samma sätt som syskonet. Ljuset är bra samlat men inte lika starkt som hos konkurrenterna.

Luxtar X16 (Xenonkungen). Kompakt ramp med spot-ljusbild som når långt.  

En kompakt ramp med spot-ljusbild som når ganska långt men även har en viss utlysning vid 50 meter. Neutralvarmt ljus. Tyvärr började det regna här så Luxvärdena för den här rampen är lite lägre än de skulle varit om det varit lika ljust som när vi testade övriga ramper.

Ledson 21” (Diodhuset). Smart montering med glidande fästen baktill.

Ledsons 21”-ramp med neutralvarmt ljus av spotkaraktär. Slösar lite med ljuset i höjdled. Lyser ändå ganska långt. En finess är de glidande fästena i bakkant som gör att den kan monteras på ännu fler sätt.

Safe Race 2-radig 23”. Jämnt ljus i närområdet.

En lågprisramp med två diod-rader. Här är det närområdet som lyses upp. I och för sig jämt och fint, men det är inte mycket ljus om man jämför med dyrare konkurrenter. Större än de flesta motsvarande ramper.

Safe Race 2-radig böjd 52”. Maffig ramp

Maffig böjd ramp som visserligen ger mycket ljus i närområdet, men den slösar bort mycket av ljuset i höjdled och får väl egentligen ses som ett smart alternativ prismässigt. Den ser maffigare ut än den är och ljuset är något varmare i tonen.

Safe Race 1-radig 32”

Mer samlat ljus än Safe Race tvåradiga ramp, men ändå en ljusbild som lyser upp närområde och inte kan mäta sig med andra ramper när det gäller ljusintensiteten. Kallare ljus än de andra två ramperna från Safe Race.

Siberia DR 56 cm (Strands). Testvinnare för bred och skarp ljusbild

Här har vi en ljusbild som påminner om X-Vision Genesis, men ljuset är kallare och inte så skarpt avgränsat. Vill du ha ett kallt ljus och en bred ljusbild är detta testvinnaren. Rampen ingår i Strands Siberia-serie och det betyder orange dekorbelysning. Här mellan raderna av lysdioder.

Siberia SR 82 cm (Strands). Mycket och bra neutralvarmt ljus.

Med 30 lysdioder i en rad istället för 40 dioder i två rader får man nästan samma ljusbild och nästan samma effekt fast med en lägre och längre LED-ramp jämfört med Strands Siberia DR 56 cm. Mycket och bra neutralvarmt ljus från en lång och låg LED-ramp.

Siberia SR 56 cm (Strands). Lyser brett

Lång, låg enrads LED-ramp från Strands. Den ingår i nya Siberia-serien och det betyder att den har den orangefärgade dekorbelysningen. Mycket ljus, men kanske att den slösar lite med ljuset i höjdled. Bra utlysning i sidled.

Viklight Ramer 22” (Kamaprodukter).  Perfekt i viltrika områden.

Samlad ljusbild som lyser långt och brett med fokus på 100 meter. En riktigt bra strålkastare som är lätt att få till ett maxat ljus om man monterar flera av dem eller kompletterar med någon som lyser brett i närområdet. Perfekt i viltrika områden. Vit dekorbelysning i nederkant.

Viklight Ymer 20”  (Kamaprodukter)        

Något smalare ljusbild än helljus. Kallt ljus som höjer detaljskärpan men lätt bländar vid starka reflexer från vita skyltar. Mycket ljus från en kompakt ramp, men här bör man komplettera med flera ramper för att få en bredd. 

W-Light Impulse (Huzells). Varmt samlat ljus som når långt.

Tvåradig ramp från W-Light som ger ett lie varmare ljus. Samlad ljusbild som når väldigt långt. En ganska stor ramp då den är högre än de enradiga. Mycket ljus och ljus som lyser upp bra på det kritiska avståndet 100 m. En förarfavorit.

X-Vision Optima (Huzells) Lättplacerad, varmt ljus lyser långt.

Smal och kompakt LED-ramp som ger ett samlat ljus av helljuskaraktär med en extra boost i mitten. Lyser långt för storleken. Riktigt varmt ljus från en ramp som är lätt att placera.

X-Vision Genesis (Huzells).  Bra ljusbild testvinnare för den som inte behöver spot.

Så här ska en bra ljusbild se ut. Samlat i höjdled och ändå brett med bra utlysning i dikesrenen redan vid 50 meter. Testvinnare för den som vill ha ett varmare och bredare ljus. Två sådana här ramper ger riktigt bra ljus. Särskilt i viltrika områden. Ganska kompakt och lättplacerad.

X-Force (Crazyride)  Högsta uppmätta luxvärdet, testvinnare

Här har vi årets testvinnare för den som vill ha maximalt ljus som når riktigt långt. Högsta luxvärdet i testen. Den är snygg med stora reflektorer runt lysdioderna och den har två dioder som lyser upp närområdet. Neutralvarmt ljus och den som monterar fler får ett extremt bra ljus.      

 Ljusmätning med luxmätare på punkter i ljusbilden

Ljuset är uppmätt 50 meter från strålkastaren och då först 1,5 meter utanför sidmarkeringen på höger sida, därefter mitt i vägen och slutligen 3 meter utanför sidmarkeringen på vänster sida. Det senare mätvärdet är gjort 55 meter från strålkastaren.

Mätvärden i lux:

LED-ramper                                             vänster                      mitt                       höger

Autoexperten Hella Lightbar 470                16                      40                      21

Autoexperten Hella LBE 320                       21                      45                      42

Autoexperten Hella LBE 480                       20                      64                      43

Crazyride X-Force                                 7                      508                      53                              

Diodhuset Ledson 21”                                7                      101                      58

HBA 22” 90W                                                5                      42                      44                    

HBA 21” 150W böjd                                      48                      240                      47

HBA Lazer Linear 18E 126W                       39                      65                      55

HBA Lazer Triple-R 104W                       12                      198                      85

Huzells X-Vision Genesis                         115                      270                      218

Huzells X-Vision Optima                       7                      118                      45                     

Huzells W-Light Impulse                           33                      254                      85

Kamaprodukter Viklight Ymer 20”                    7                      180                      72

Kamaprodukter Viklight Ramer 22”                 48                      205                      147

Safe Race 2-radig 23”                                7                      25                      25                      

Safe Race 2-radig böjd 52”                         20                      38                      35

Safe Race 1-radig 32”                                    9                      32                      23

Strands Siberia SR 82 cm                           38                      133                      38

Strands Siberia DR 56 cm                              48                      245                      128

Strands Siberia SR 56 cm                          98                      185                      48

Xenonkungen Luxtar X16 Spot                       20                      96                      66

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 7 =