Audi Q3 Sportback, lilla Q8:an

Det är en hel del hysch-hysch och hemlighetsmakeri när vi slussas in i en flyghangar på ett mindre flygfält. Audi är stolta över sin kommande sportiga suv baserad på Q3:an och vill gärna visa upp sin design och sitt tekniktänk för några journalister. Bilen vi får se skulle kunna vara en krympt Audi Q8, eller, ja, den kanske är just en krympt Q8. Bilen har fått namnet Audi Q3 Sportback och jag måste säga att det hedrar Audi att de inte kopierat BMW:s och Mercedes sportigare suv:ar med fastback-kaross. Få bilmodeller känns så fel som den udda kombination av något som liknar en Ford Mustang eller Jensen Interceptor på jättehjul.

Nej, Audi har valt att slimma sina suv-modeller när de gör en lyxigare/sportigare version av dem. Q3 Sportback har
ett lågt tak, som ger plats för den sluttande D-pelaren. Bilen ser mer ut som en lägre kombi och sidovyn av Audi Q3 Sportback ger illusionen av att den är längre än sin systermodell Q3. I verkligheten är det en skillnad på endast 16 mm (0,6 tum). Dessutom är Sportback 29 mm (1,1 tum) lägre. Den har samtidigt ett mer muskulöst utseende tack vare en låg midjelinje där bilen är betydligt bredare under midjan.

Totalt elva exteriörfärger finns för Audi Q3 Sportback. Kunden kan välja att låta nedre delarna av karossen vara lackade i kontrasterande färg eller i samma färg som resten av bilen. Bikakenätet i Singleframe-grillen understryks i Q3 Sportback S-linjen med aluminiumelement. Standarddäcket är 215/65 med 17-tums hjul och 18-tums aluminiumhjul med 235/55 däck är ett sportigare tillval. I kombination med de valfria 19- och 20-tumshjulen från Audi Sport har skärmbreddarna breddats något.

Audi Q3 Sportback byggs i Győr-anläggningen i Ungern. De inledande leveranserna kommer att ske i Tyskland från och med hösten och i andra europeiska länder därefter. Förutom det digitala klusterinstrumentet har MMI-radion en Bluetooth-anslutning och multifunktionslädersratten, Q3 Sportback är också utrustad med LED-strålkastare.

Längden och lutningen på baksätena kan justeras individuellt. Detta garanterar hög flexibilitet, på samma sätt som det höjdjusterbara lastgolvet. Audi pre sense basic och Audi pre sense front säkerhetssystem är standard i Tyskland. Detsamma gäller för filhållarassistansen. Vid marknadsintroduktionen erbjuder Audi ”edition one”-versionen i två versioner. Silver metallic med grå kontrast på vissa detaljer och helt i svart metallic. Båda modellerna är baserade på S-line och det svarta stylingpaketet. Mörka dekorativa paneler i LED-panelens strålkastare och 20-tums hjul från Audi Sport ger ett ännu sportigare utseende. I interiören bygger designen på silverfärgade nyanser. ”Edition one mythos black” är baserad på interiören i S-line, kompletterad med blå Alcantara-ytor på instrumentpanelen och armstöden i dörrarna.


Motorerna i Audi Q3 Sportback är certifierade enligt Euro 6d-TEMP-standarden. Vid lanseringen i Europa kommer det att finnas en bensin och två dieselmotorer. 2.0 TFSI i Audi Q3 Sportback 45 TFSI quattro är den mest kraftfulla motorn med 169 kW (230 hk). De två 2.0 TDI: erna 110 kW (150 hk) och 140 kW (190 hk) sitter i Q3 Sportback 35 TDI och Q3 Sportback 40 TDI quattro. Senare kommer det även en 1,5-liters bensinmotor till Audi Q3 Sportback 35 TFSI. Den ger också 110 kW (150 hk) och har cylinder-on-demand-systemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 3 =