207 km/t i snitt på Nürburgring

Romain Dumas (F) kör Volkswagen ID.R på Nürburgring-Nordschleife till nytt rekord för elbilar.

Volkswagen ID.R är det sportiga flaggskeppet i Volkswagens nya helt eldrivna ID.-familj. Den utsläppsfria racerbilen är spjutspetsen i märkets satsning på elektrisk mobilitet. ID.R drivs av två elmotorer med en systemeffekt på 680 hk. Bilen väger mindre än 1 100 kg, inklusive föraren.

Florian Urbitsch, Sven Smeets, Romain Dumas och Sven Smeets

Med en genomsnittlig hastighet på 206,96 km/h och tiden 6 minuter, 5 sekunder och 336 tusendelar understryker ID.R ännu en gång den enorma potential som elbilar kan leverera på allmänna vägar i framtiden. Volkswagen-föraren Romain Dumas, Frankrike, slog varvrekordet på Nürburgring-Nordschleife (”Nordslingan”) med 40,564 sekunder. Det tidigare rekordet sattes år 2017 av Storbritanniens Peter Dumbreck i en NIO EP9.

Efter det övergripande rekordet på Pikes Peak och elbilsrekordet i Goodwood är detta det tredje rekordet för ID.R.

− Nürburgring-Nordschleife är inte bara en av världens mest krävande banor, det är också det ultimata testet för bilar, säger Herbert Diess, VD för Volkswagen-koncernen. 
− ID.R har behärskat denna utmaning med bravur och har nu gjort det snabbaste utsläppsfria varvet någonsin. Vår e-mobilitet kan nu stolt kalla sig ”Nürburgring-godkänd”. Jag gratulerar teamet från Volkswagen Motorsport och föraren Romain Dumas till det tredje rekordet för ID.R! fortsätter Herbert Diess.

Tre rekord på mindre än ett år

Inom bara tolv månader har Volkswagen Motorsport slagit tre banrekord med ID.R. Den 24 juni 2018 slog Romain Dumas det övergripande banrekordet med tiden 7:57.148 minuter vid den berömda backtävlingen Pikes Peak International Hill Climb i USA. Bara tre veckor senare uppnådde han en ny bästa tid för elbilar med 43,86 sekunder vid Goodwood Festival of Speed i södra England. Det nya varvrekordet på den legendariska Nürburgring-Nordschleife har nu lagts till i den framgångsrika satsningen.

För Romain Dumas, som är en fyrfaldig vinnare av 24-timmarsloppet på Nürburgring, är rekordvarvet med ID.R ännu en höjdpunkt på hans favoritbana. 

Romain Dumas (F)


− Att vara rekordhållare på Nordschleife gör mig otroligt stolt. För mig är detta den bästa och svåraste racingbanan i världen. Jag vill tacka teamet från Volkswagen Motorsport som än en gång gjort ett fantastiskt jobb. ID.R var perfekt förberedd för Nordschleife och det var så roligt att uppleva svindlande acceleration och snabba kurvhastigheter, säger Romain Dumas.

− Den här succén är resultatet av noggranna förberedelser av våra ingenjörer, ett felfritt jobb av hela teamet under testerna och förstås en perfekt prestation av föraren Romain Dumas, säger Sven Smeets, chef Volkswagen Motorsport.

Romain Dumas (F) i Volkswagen ID.R på Nürburgring-Nordschleife

Anpassad för Nordschleife

Inför rekordförsöket hade ID.R anpassats speciellt efter Nordslingans världsunika bansträckning och karaktär.
− För den här utvecklade versionen av ID.R var den aerodynamiska konfigurationen starkare anpassad till högsta möjliga hastighet, i stället för maximal downforce, förklarar François-Xavier Demaison, teknisk chef på Volkswagen Motorsport. 
− Med omfattande tester i simulatorn och på banan anpassade vi ID.R till de unika förhållandena på Nordschleife, med inriktning främst på chassisinställning, energihantering och optimalt val av däck.

Den tyska racingbanan Nürburgring-Nordschleife (”Nordslingan”), som öppnades 1927, är en av de mest utmanande racingbanorna i världen och fortsätter att fungera som en enastående testmiljö för bilindustrin. Den relativt smala banan har en längd på 20,832 kilometer med regelbunden klättring eller nedstigning genom Eifelskogen. Den innehåller inte mindre än 75 kurvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 2 =