Dags för extraljus

Runda 9″ från vänster: Abkati X-ICE, Lazer Sentinel Elite, NBB Alpha 225 LED och därunder Strands Dark Knight Identity.

Visst, det är sommar ännu. Augusti är en sommarmånad och de varma ljusa kvällarna är underbara, men solen går ner tidigare, skuggorna blir längre och regnet kommer att ösa ner. Det är med andra ord dags för att bättra på bilens belysning och vi kan erbjuda en riktigt omfattande extraljustest gjord under förra vintern. Vi börjar med att jämföra vår favorit Lazer Sentinel Elite 9” med en kompakt LED-ramp, Strands Dark Knight Identity , och en smart vinterstrålkastare med elvärme glas, Abkati X-ICE, samt NBB:s Alpha 225 LED. Utbudet av extraljus är enormt idag och vi kommer att visa resultaten från en mängd olika strålkastare. Vi har dokumenterat de olika ljusbilderna med en kamera som ställts in på fast färgtemperatur och fast exponering, vilket betyder att samtliga bilder är jämförbara. Notera att det är stora skillnader både vad gäller ljusbild, färgtemperatur och hur mycket ljus som spills ner i vägbanan eller upp i träden. Vi har även gjort mätningar med luxmätare, vilket vi kommer till när hela testen är presenterad. De flesta strålkastarn har vi även gjort filmer inifrån testbilen, en land Rover Discovery.

Lazer Sentinel Elite 9”

Årets testvinnare som övertygar på många sätt. Framför allt en varm och skarpt avgränsad ljusbild som sätter ljuset precis där man vill ha det när man kör i viltrika områden. Den lyser upp båda vägrenarna riktigt bra och fungerar faktiskt utmärkt som ensam strålkastare.

Strands Dark Knight Identity

En het nyhet i Strands sortiment. Just den här rampen bjuder både på ett leende, i form av dekorbelysning, och på en utmärkt ljusbild där vägrenarna lyses upp lite mer än 50 meter bort samt en spets som ger fjärrljuskaraktär.  En ramp som fungerar utmärkt ensam eller tillsammans med flera som riktas så att vägrenarna får mer ljus tidigare. Kallt ljus

Abkati X-ICE

När vi jämför ljusbilden från nya X-ice med Lazer Sentinel Elite, som blev vår favorit i extraljustesten, ser vi att X-ICE har ett kallare ljus mer av spot-karaktär och den når något längre, medan Lazer ger mer ljus åt sidorna. Det är fortfarande så att Lazer ger en bättre ljusbild med ett varmare ljus, men tre X-ICE kan ge ett brett ljus som når långt.

De här två infällda bilderna är inte jämförbara med övriga i testen. X-ICE är överst och Lazer Sentinel Elite därunder. Notera skillnaden i färgtemperatur. Strålkastaren på bilden är Abkati X-ICE.

NBB Alpha 225 LED

NBB har alltid legat i topp i testerna och det gäller även den här strålkastaren. Mycket ljus i mitten men även en bredd som lyser upp dikeskanterna båda sidor vägen. En strålkastare mer för den öppna landsvägen och motorvägen än viltrika småvägar då ljusbilden är smalare än exempelvis Lazer Sentinel Elite 9”. Bra fot med seriös inställning för justeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − elva =