Fräckare Qashqai fortfarande Urban Proof

Under de tre år som gått sedan tredje generationens Nissan Qashqai lanserades har den sålts i över 350 000 exemplar i Europa och lever fortfarande upp till sin roll som pionjär och riktmärke. Det var Nissan som skapade crossovern för snart 20 år sedan då första generationen Qashqai lanserades med en massiv reklamkampanj där budskapet var ”Urban Proof” och den då rundnätta Qashqaien var den stora överlevaren i stadsmiljön. För att behålla sin ikoniska plats i segmentet får Qashqai nu en omfattande estetisk uppfräschning samt betydande tekniska uppdateringar. 

Exteriöra uppdateringar hos Qashqai 
Frontgrillen har genomgått en omfattande uppdatering med inspiration från antika japanska rustningar, hos Qashqai översatt till av dussintals högblanka, tredimensionella kommaformade element lackerade i högblank svart färg. På sidorna av mittsektionen bildar ”kommatecknen” en trekantig form från de nya strålkastarna ned till en punkt på sidan av nummerskylten.

Stötfångarens sidor är lackerade i karossens färg och en svart, högblank list löper under nummerskylten och ut mot stötfångarens nedre hörn. 

De nya strålkastarna har nu en adaptiv helljusmodul som kompletteras av en mindre enhet för en bredare ljuskägla, vilket ger bättre sikt vid dåliga ljusförhållanden och dimma. Under huvudlyktan består varselljuset av fem små lyktglas i samma form som ”kommatecknen” i huvudgrillen. Varselljusen omger nu huvudstrålkastarens lyktglas och går ihop med den tunna ljusraden ovanför strålkastaren som går igen hos den tidigare versionen av Qashqai, men nu med den upplysta texten ”Nissan” runtom. Det övre varselljuselementet blir till blinkers när det aktiveras och har nu för första gången sekventiellt kurvljus (beroende på utrustningsnivå). 

Bakpartiets form är densamma som tidigare. Det är bara själva belysningsenheten som har ändrats. De röda belysningselementen består nu av fyra separata element som återspeglar formen hos frontgrillens ”kommatecken”. De ska se ut att flyta i lykthuset och har en distinkt röd nyans, kallad ”superröd”. Lyktglasen är genomskinliga så att belysningselementen syns optimalt. Det tunna bumerangljuselementet som ramar in belysningsenhetens ovansida fortsätter genom baklyktan och inrymmer nu den dynamiska blinkersignalen. 

Stötfångaren har fått en ny form och går nu i en harmoniserad kulör – antingen blanksvart på de exklusivare utrustningsnivåerna eller karossfärgad på den nya N-Design-versionen. 

Sett från sidan har de exklusivare utrustningsnivåerna av nya Qashqai en ny blanksvart finish på karossen under dörrarna och hjulhusen 

En ny 18″ lättmetallfälg ”diamond cut” är nu standard på mellanklassversionen av Qashqai. För de exklusivare utrustningsnivåerna finns en ny 19″ lättmetallfälg och en ny 20″ lättmetallfälg. Utbudet av fälgar är ett av de bredaste i segmentet och ger bilens iögonfallande design en extra dimension. 

e-POWER: unik och innovativ drivlina
e-POWER den unika elektrifierade drivlinan som har visat sig vara så populär hos kunderna sedan lanseringen 2022 finns naturligtvis med hos nya Qashqai. 

I ingenjörsvärlden är de enklaste idéerna ofta de bästa, och e-POWER speglar den principen perfekt. Bensinmotorn alstrar den elektricitet som används för att driva hjulen. Resultatet av denna enkelhet är en körupplevelse som påminner om elbilens. 

Nyckeln till e-POWERs unika och innovativa drivlina är att det inte finns någon växellåda. Hjulen drivs alltid direkt av elmotorn. En ren elmotor med direktdrivning till hjulen ger omedelbart högt vridmoment och linjär respons. Den representerar en EV-känsla, utan behov av laddning, – ett mellansteg för kunder som ännu inte är redo att gå över till helt eldrivna bilar.

Den avancerade turboladdade 3-cylindriga bensinmotorn, med variabel kompressionsteknik, har som enda uppgift att generera elektricitet som skickas via växelriktaren till antingen 140 kW-elmotorn eller 1,8 kWh-batteriet (eller båda, beroende på körscenario). Bensinmotorn arbetar tyst i bakgrunden för att ge nödvändig laddning till batteri och elmotor. Den är programmerad att tillhandahålla elektricitet i förhållande till bilens hastighet för att eliminera den obehagliga känslan av dissonans mellan bakgrundsljudet och bilens framfart.

Precis som en helt eldriven bil kan e-POWER-systemet utnyttja momentum vid inbromsning eller utrullning för att skicka tillbaka elektricitet till batteriet. Föraren kan även välja B-läget på växelväljaren för högre nivåer av bromsregenerering. Nissans e-Pedal Step-funktion gör det möjligt för föraren att köra med bara gaspedalen – där kraftig inbromsning uppnås när gaspedalen släpps upp. (Bromsen kan fortfarande behövas under vissa oförutsedda omständigheter.
e-Pedal Step bromsar bara in bilen tills den når kryphastighet, precis som en traditionell automatväxellåda. För ett fullständigt stopp behöver bromsen användas).

Sedan lanseringen av denna nya drivlina (sep 2022) på både Qashqai och X-Trail, har Nissan sålt över 100 000 bilar utrustade med e-POWER i Europa – och kunderna uppskattar verkligen EV-känslan. 

Nya färger
Nya Qashqai kommer med tre nya karossfärger. 

Pearl White är en nyhet som har en renare och enklare nyans som ger lyster i vissa ljusförhållanden. 

Pearl Black ersätter det tidigare svarta alternativet med en fylligare svart nyans och har en effekt som skärper definitionen hos Qashqais visuella geometri. 

Deep Ocean fångar uppmärksamhet. Den ser ut att ligga någonstans mellan mörkblått och metallic-blågrönt på färgskalan beroende på rådande ljusförhållanden. 

Fem av Qashqai-färgerna: Pearl White, Deep Ocean, Fuji Red, Magnetic Blue och Ceramic Grey, finns alla i 2-tone-varianter, med svart tak för ett mer distinkt utseende.

Ny utrustningsnivå N-Design
N-Design är en ny utrustningsnivå för Qashqai. Exteriört är den nedre delen av karossen under dörrarna och hjulhusen lackerade i karossfärgen. Den är även utrustad med helt nya 20″ lättmetallfälgar. 

Uppgraderad interiör

På de högre utrustningsnivåerna tillkommer en ny Alcantara®-klädsel på instrumentpanelen, dörrpanelerna, dörrarmstöden, locket till mittkonsolen och till och med knäskydden. 

Nya mönstrade material pryder mittkonsolen runt växelväljaren och dekorinlägget mellan den övre instrumentpanelen och handskfacket. Uppdaterade sätesklädslar har introducerats på de tre övre Qashqai-versionerna. Detta märks inte minst i det svarta, delvis quiltade lädret på toppmodellen av Qashqai. 

Sätena i N-Design-versionen har svart läder med quiltning och Alcantara®-inlägg. ”Qashqai” är präglat i området strax under nackstödet. Avancerade röda/gröna/blå lysdioder är diskret placerade så att föraren (eller passageraren fram) kan anpassa kupébelysningen efter humör. På de två toppversionerna finns det LED-lampor även i baksätet, så att alla passagerare kan njuta av deras effekt. Inställningarna för panelbelysningen kan styras via den centrala infotainmentskärmen. 

”Den nya fronten på Qashqai har ett mer tekniskt utseende med mer struktur och snygga detaljer. Vi inspirerades av traditionella japanska rustningar som kombinerar hantverksskicklighet med ett kraftfull utseende. Vi har arbetat hårt tillsammans med våra kollegor på belysningen fram och bak för att ge bilen ett tekniskt och minutiöst intryck och som integreras sömlöst. Interiört förhöjer de nya materialen och panelbelysningen upplevelsen i bilen ännu ett snäpp. Vi är övertygade om att crossover-köpare kommer att älska resultaten”, säger Matthew Weaver, Vice President, Nissan Design Europe.

Uppgraderad teknik
Framstegen inom fordonsindustrin är nu nära kopplade till framstegen inom digital- och bearbetningsteknik. Här har uppdaterade Qashqai utnyttjat dessa framsteg för att göra den dagliga körupplevelsen ännu mer intuitiv och trygg. 

En av de mest uppskattade funktionerna på Qashqai har uppgraderats avsevärt. Around View Monitor [AVM] är Nissans signaturteknik från 2007. När backväxeln läggs i kombineras bilderna från fyra externa kameror för att visa bilen ur ett helokopterperspektiv, vilket gör det möjligt att parkera med maximal trygghet. Den uppgraderade AVM-tekniken använder fyra kameror för att ge en superklar bild i alla ljusförhållanden. 

Det uppgraderade AVM-systemet har nu en 3D-funktion som gör att föraren inte bara kan se bilen ovanifrån, utan även välja en av åtta olika externa kameravyer för att visualisera bilen framifrån, bakifrån, från sidorna eller hörnen för att identifiera potentiella osynliga yttre inder. Systemet fungerar tillsammans med Nissans Moving Object Detection-systemet som avger en varning för rörliga föremål i närheten av Qashqai.

Dessutom finns en ny funktion som gör det möjligt för föraren att se framhjulens position, som om man betraktade dem strax bakom, vilket gör det enklare att manövrera exakt i trånga utrymmen, till exempel i parkeringshus. Denna vy använder maskininlärning för att skapa bilden baserat på vad den främre kameran kan se framifrån, med hjulen överlagrade i vyn för att ge en känsla av perspektiv. 

En annan ny smart AVM-funktion är ”Parking Spot Location Memory” som gör att Qashqai-föraren kan spara ofta besökta parkeringsplatser så att bilen automatiskt känner igen platsen med hjälp av GPS. I detta läge kommer bilen ihåg den exakta positionen för att möjliggöra perfekt parkering varje gång – särskilt användbart i begränsade utrymmen. 

Dessutom kan AVM-tekniken användas för att hjälpa förare att köra ut på ett säkert sätt från en svår utfart till en väg där sikten är begränsad. Med hjälp av en främre vidvinkelkamera visas vyn från motorhuvens framsida på mittskärmen. Precis som funktionen ”Parking Spot Location Memory” kan platser med begränsad synlighet lagras i AVM:s GPS-minne, så att den automatiskt aktiveras vid korsningen. 

Vissa ändringar har gjorts i grafiken som visas på TFT-förarinformationsskärmen bakom ratten. Utformningen av visarna på displayen ändras till rött i sportläget, till grönt i Eco-läget eller till ljusgrått i standardläget – både i ”normalt” och ”förstärkt” visningsläge. 

Viktigt för den som kör långt och mycket mörkerkörning

Det finns nu ett ”minimalt” läge som minskar den potentiella distraktionen för föraren genom att endast visa vald växel, körläge och hastighet. För versioner av Qashqai utrustade med e-POWER är energiflödesdisplayen nu tillgänglig i ”normalt” visningsläge. 

”Den uppdaterade Qashqai har dragit nytta av en omfattande serie tekniska uppdateringar. Från nästa generations Around View Monitor, som våra kunder kommer att ha nytta av dagligen, till lanseringen av Googles inbyggda skärm, som gör Qashqai till en sömlös del av våra kunders digitala liv”, menar David Moss, Senior Vice President, Region (Afrika, Mellanöstern, Indien, Europa och Oceanien) Research & Development. 

Uppdaterade avancerade förarassistanssystem
Paketet med förarassistanssystem har uppgraderats avsevärt för att ge bättre uppmärksamhet och möjlighet till ingripande, för maximal sinnesro.

För det första har de autonoma nödbromsfunktionerna kalibrerats om för att skärpa riskdetekteringen och reagera snabbare vid en möjlig kollision. Detta gäller funktionerna autobroms fram, autobroms för fotgängare fram, autobroms för cyklist fram.

Vid autobroms aktiveras nödstoppssignalen. Detta gör att bromsljusen bak blinkar för att uppmärksamma bakomvarande fordon. Systemet aktiveras vid ett plötsligt bromstryck i hastigheter över 60 km/h.

Aktiv filbytesvarnare aktiveras nu automatiskt när Qashqai startas. Den utlöser både filbytesvarning och aktiv filbyteskorrigering vid hastigheter över 60 km/h. Den aktiverar en haptisk varning via en vibration i ratten när systemet registrerar att bilen befinner sig för nära körfältslinjerna eller vägkanten. 

Det intelligenta hastighetsassistanssystemet hjälper föraren att anpassa fordonet till gällande hastighetsbegränsning genom att använda både en kamera för att läsa hastighetsskyltar och GPS-data. En blinkande ikon uppmärksammar föraren när hastighetsbegränsningen överskrids, och ett larm ljuder om föraren inte sänker hastigheten. 

Nytt för uppgraderade Qashqai är det snabba och enkla Driver Assist Custom Mode, som gör det möjligt för föraren att snabbt skräddarsy den exakta nivån av ingrepp från de olika assistans-systemen efter sina preferenser. Detta kan göras i två steg med hjälp av genvägsmenyknappen på rattens vänstra eker och knappen ”Ok”. 

Google inbyggt
Uppdaterade Qashqai är den första bilen i Nissans sortiment med inbyggda Google-applikationer som ger ett närmast sömlöst samspel mellan kundens digitala liv och bilen.

Qashqai levereras som standard med Google Maps och när föraren har loggat in kan han eller hon få tillgång till sina favoritplatser och intressepunkter med ett personligt Google-konto. Detta minskar beroendet av mobiltelefon och mobilnät. Trådlösa uppdateringar ser till att kartinformationen alltid är aktuell.

Med Google Assistant kan föraren använda sin röst för handsfree-hjälp under körningen. Föraren kan till exempel säga ”Hej Google” för att styra bilens klimatanläggning, eluppvärmda säten och vindruta eller för att navigera till nästa destination. Dessutom kan föraren ringa och lyssna på ljudinstruktioner utan att ta ögonen från vägen. 

Föraren får också tillgång till ett ekosystem av appar som finns tillgängliga för nedladdning på Google Play och kan bekvämt lyssna på sin favoritmusik, poddar, ljudböcker och mycket mer direkt från bilen.

NissanConnect Services-uppdateringen övervakar Qashqai åt föraren. Kunden får till exempel påminnelse om de har glömt att låsa bilen eller stänga fönstren om de förblir öppna en minut efter att motorn har stängts av. Fönstren kan stängas och bilen låsas via smatphone-appen. 

”Tillskottet av Google Automotive Services till Qashqai speglar Nissans innovationsanda. Genom att integrera digital teknik ger vi också våra kunder möjligheten att smidigt kunna använda sin i bilen integrerade smartphone”, säger Guillaume Pelletreau, Region VP Electrification & Connectivity and new Revenues and Marketing & Sales Transformations, Nissan AMIEO (Afrika, Mellanöstern, Indien, Europa och Oceanien).

Uppdaterad Qashqai

Uppdaterade Qashqai är nu i produktion på Nissans anläggning i Sunderland, där mer än 1,3 miljoner enheter har tillverkats sedan originalet lanserades 2007. 

Qashqai är nu den mest tillverkade modellen på fabriken i Sunderland. Sedan produktionen började 1986 har det byggts över 11 miljoner exemplar. 

”De många uppdateringar som har introducerats för Qashqai har tagits fram för att förhöja dess iögonfallande utseende med skapandet av den nya N-Design-versionen. Och i hela sortimentet finns det också extra bekvämlighet tack vare de nya inbyggda Google-funktionerna. Qashqai skapade ett segment tack vare sin unika kombination av design, komfort och användarvänlig teknik. Dessa uppdateringar och vår innovativa e-POWER håller kvar Nissan som crossover-segmentets nyskapare och innovatörer”, säger Arnaud Charpentier, Vice President, Product Strategy, Nissan AMIEO-regionen (Afrika, Mellanöstern, Indien, Europa och Oceanien).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 5 =