Gammal är äldst även bland elbilar

Tyska ADAC har nyligen testat 29 elbilar för att se hur bra de är på att utnyttja kraften i batteriet, eller snarare, hur effektiva de är. Renault ZOE visar sig vara bland de bästa och slår även helt nya och avancerade elbilar

När vi lånar pengar har vi lärt oss att vi bör leta efter effektiv ränta – det vill säga den totala årliga procentsatsen. Vad är det för nytta med att ett lån som har en låg ränta om många dolda kostnader följer med. 

På samma sätt kan man titta på elbilar. Vissa människor kan köra långt med sin elbil – men kanske beror det på att de kör runt med ett stort och dyrt batteri – inte för att bilen faktiskt är riktigt bra på att utnyttja energin som finns i batteriet.

Den nya studien från ADAC visar att Renault ZOE – trots att den faktiskt har några år på nacken, är bland de allra bästa när det gäller att köra längst på en kW/ h – motsvarande km/liter om det hade varit en bensin- eller dieselbil

Renault ZOE utrustad med ett 52 kWh-batteri kör enligt ADAC-testet 335 km – motsvarande 19 kWh per 100 km. Vilket är mycket nära vad den uppgivna förbrukningen som ligger på 17,7 kWh. 

Att ZOE använder kraften på ett bra sätt kan man bland annat se om man jämför den med de andra bilarna som kan köras i 335 km på en laddning. Här hittar finns bland annat helt nya Mercedes ECQ – som har ett 80 kWh batteri, VW ID3 med ett 62 kWh batteri och Tesla Model 3 med ett 60 kWh batteri. De kommer dock endast 305 km på en laddning. 

– Det är uppenbart att det kan vara svårt att se igenom elbilsmarknaden – särskilt när man måste kombinera de två viktiga parametrarna; pris och räckvidd. Och här är det imponerande att upptäcka att ZOE fortfarande går starkt, 10 år efter att bilen introducerades. Än en gång visar Renault ZOE att den är bland de elbilar där man får mest räckvidd för pengarna, säger Karin Lyrborn, Presschef Renault i Sverige.

Renault ZOE rekommenderat pris från: 333.490:-

Aktuellt privatleasing pris från: 2590:-/mån. (Renault Relax Privatleasing kampanj)

Kanske en begagnad elbil: Provkörning av Renault Zoe 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 1 =