Cupras andra egna modell är en elbil

Spanska Cupra är just nu en offensiv del av Seat, som i sin tur är en del av Volkswagen-gruppen. Cupra satsar stort på körglädje och motorsport. Bland annat med deltagandet i eldriven offroad-racing som går under namnet Exteme-E. Mattias Ekström är en av förarna här och han kör då för Cupra. Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör Cupra i STCC-serien och instrumenteringen i Cupra Formentor har bland annat hämtat designen av startknappen från Mikaelas STCC-racer. Nylanserade CUPRA Born är kort och gott en VW ID.3 på spanska. En elbil med Cupras uttalade sportighet och ett CO2-neutralt koncept som bjuder på vass elektrifierad prestanda. Här finns designkomponenter som kopplar till racing, Cupra och allt med kopparfärgad dekor.

  • CUPRA Born är tänkt som den perfekta kombinationen av elektrifiering och prestanda. 
  • Bilen erbjuds i flera effektutföranden med bland annat ett e-Boost-paket som tillval. Då höjs effekten till 231 hk (170 kW)
  • Med en räckvidd på ca 540 km* och upp till hela 780 km om man bara kör i stan (med ett 77 kWh-batteri) 
  • Medveten design exteriört och interiört av hållbara material, exempelvis de skålande stolarna (standard) som består av återvunnen plast från SEAQUAL® INITIATIVE.
  • Snabbladdning med 125 kW likström i exempelvis Ionitys nät ger fulladdad bil på under en timme.
  • Med DCC i kombination med sportchassi och ESC Sport, progressiv styrning, större bromsar och breda däck på 20″ lättmetallfälgar, levererar CUPRA Born sportighet av toppmodernt snitt i en elbil.
  • Ny teknik som augmented reality head-up-display är bara ett exempel på CUPRA Borns höga nivå av förarassistanssystem och full uppkoppling
  • CUPRA Born är företagets första modell med ett CO2-neutralt koncept.

– CUPRA Born är en ”game-changer” på elbilsmarknaden och impulsen till företagets transformation. CUPRA Born levererar stimulerande design, omedelbar prestanda och erbjuder en räckvidd på mer än 500 km, och bidrar till att minska de globala koldioxidutsläppen och ta oss till våra europeiska miljömål. Men det är inte allt. säger Wayne Griffiths, VD för CUPRA och SEAT. Med emotionell sportighet vill vi att CUPRA Born ska få nästa generation unga utmanare att vara delaktiga i denna utveckling. Därför kommer CUPRA att använda okonventionella vägar för att nå nya människor och ta varumärket CUPRA bortom det traditionella.

Born markerar en ny era för CUPRA och adderas nu till ett utbud där plug-in hybridversionerna av CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer och CUPRA Formentor alla redan använder elektricitet för att maxa sin prestanda.

CUPRA Born skriver nu nästa kapitel för en ny era. Den kombinerar avancerade drivlinor och den senaste batteritekniken med CUPRAs design, tänkt att sticka ut. CUPRA Born är den första av märkets modeller som är koldioxidneutral när den levereras till kund, både i leverantörskedjan och vid råmaterialframställningen använder man energi från förnybara källor. De utsläpp som inte går att balansera på detta sätt, kompenserar företaget genom investeringar i certifierade miljöprojekt.

Tillverkningen av CUPRA Born, som är utvecklad och designad vid högkvarteret i Martorell (Barcelona), drar igång i september i år vid fabriken i tyska Zwickau och Cupra lovar ett konkurrenskraftigt pris när modellen kommer till Sverige..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + fjorton =