Jeepen lever, nya Wrangler lovar riktigt mycket

Jeep har valt en annan väg än Land Rover. När Defendern nått en mogen ålder, läs gott från serie 1 över serie 2 och 3 till Defender, lades modellen ner för ett år sedan.

Varsågoda: Jeep Wrangler i ny kostym, men skräddaren var nog densamme för bilen är sig lik, bara lite fräckare!

Jeep väljer istället att förse nya Wrangler med all tillgänglig elektronik, som förarstöd i massor med autobroms, filhållare och så vidare, samt infotainment med Apple CarPlay och Android Auto.

Allt detta i en klassiskt fyrkantig kaross med rätta Jeep-stuket och den klassiska Jeep-grillen, monterad på en minst lika klassisk ram. Axlarna är stela med femlänkssystem som nu tillåter ännu mer axelartikulation. Rubicon-modellen får låsbara differentialer i axlarna, 33-tums hjul och en lägre lågväxel med utväxlingen 4:1, medan Sport och Sahara får utväxlingen 2,72:1 för lågväxelläget. Rubicon får heavy-duty Dana 44 axlar, i grunden samma axlar som i Volvos klassiska Valpen, medan Sport och Sahara får något enklare Dana-axlar.

Wrangler Rubicon får lägsta kryputväxling i lågväxelläge på 84,2:1 med den manuella 6-stegade växellådan, eller 77,2:1 med den 8-stegade automaten. Bilen blir också lättare än förra modellen, delvis tack vare aluminiumdörrar och andra lättviktsmaterial.

Kort sagt så ser det ut som att Jeep höjt ribban för Rubicon-modellens terrängkapacitet. Den kommer också att tillverkas i både tvådörrars och fyradörrars versioner.

Under huven hittar vi en 2,0-liters rak fyrcylindrig turboladdad bensinmotor på 270 hk, alternativt en 3,6-liters Pentastar V6 bensin på 285 hk, eller en 3,0-liters V6 EcoDiesel. Fyran får ett mildhybrid-system, som tar tillvara energin vid inbromsning, men inte använder den för att driva bilen utan enbart till bilens elektriska system som den elhydrauliska servostyrningen.

Jeep sa till och med att man förbättrat soft-topen nu så att den är enklare att ta av och sätta dit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 − fyra =