Kia EV3, en mindre EV9

Tänk dig en Kia EV9 som krympt i tvätten. Nu är den här i form av nya Kia EV3, en helt ny eldriven SUV i kompakt format. Kia vilar inte på hanen utan siktar på att sätta en ny standard för kompakta SUV:ar. Kia EV3 delar många egenskaper med flaggskeppsmodellen EV9 och gör det nu möjligt för fler att ta del av det vi beskriver som den kompletta elbilen i vår test av EV9. Kia ser båda modellerna, liksom sina övriga elbilar, som sin transformation till en leverantör av hållbar mobilitet.

– Genom att tillhandahålla banbrytande design, en branschledande elektrisk drivlina och praktiska, innovativa lösningar, kan EV3 få fler att ta del av Kias exceptionella el-SUV-upplevelse. Med en WLTP-räckvidd på upp till 600 km och snabbladdning blir övergången till elbil enkel med EV3, säger Ho Sung Song, VD och koncernchef på Kia.

Släktskapet med storebror Kia EV9 är tydligt. Nya EV3 är formgiven enligt designfilosofin ”Opposites United”, på svenska ”förenade motsatser”, vilket bland annat innebär närmast geometriska designelement i kombination med släta ytor och naturinspirerade materialval.

– EV3 förkroppsligar vår designfilosofi perfekt – en kombination av lekfull formgivning och genomtänkt funktionalitet, säger Karim Habib, global designchef. 

Den robusta exteriördesignen matchas av en interiör som är rejält rymlig för sin klass och har plats för fem personer. Bilens relativt korta frontparti och långa hjulbas maximera innerutrymmena, både för passagerare och bagage.

Bland de praktiska finesserna erbjuds en förarstol som kan fällas helt i avslappningsläge och ett skjutbart bord integrerat i mittkonsolen, stort nog för att ställa en laptop-dator eller ett par tallrikar på. Tanken är att finesserna

ska bidra till att kupén också ska fungera som en plats för umgänge och arbete, även när bilen är parkerad, till exempel vid laddning under en långresa. 

En frunk på 25 liter och bagageutrymme på 460 liter innebär klassledande utrymmen. 

Delar av inredningen är tillverkad av återvunnet material, som gamla PET-flaskor, och biobaserade material. Framför föraren finns två 12,3-tums touchscreen-skärmar med en femtums display emellan.

Kia EV3 är 4 300 mm lång, 1 850 mm bred, 1 560 mm hög och har en hjulbas på 2 680 mm. 

Kia EV3 är utrustad med en toppmodern framhjulsdriven elektrisk drivlina och använder Kias fjärde generationens batteriteknik. Den kommer i två varianter: Standard, där batteriet har en kapacitet på 58,3 kWh och Long Range med batterikapacitet på 81,4 kWh. Båda modellerna använder samma elektriska motor, vilket möjliggör en acceleration från 0-100 km/h på 7,5 sekunder och en toppfart på 170 km/h.

Precis som med fullstora SUV:en EV9 har konstruktörerna jobbat för en energieffektiv drivlina och en aerodynamisk 3D-design av bilens underrede. Luftmotståndskoefficienten är på 0,263 Cd.

EV3 Long Range kommer att erbjuda en imponerande räckvidd på upp till 600 km enligt WLTP. När det är dags för att ladda batteriet kan bilen snabbladdas, från 10 till 80 procent ned till 31 minuter under optimala förhållanden.

EV3 är den första modellen som drar nytta av Kias nya i-Pedal 3.0 regenerativa bromsteknik, som gör att föraren kan justera nivån på regenerativ bromsning efter sina önskemål och maximera energieffektiviteten i körningen. 

Vehicle-to-Load (V2L)-laddning ger friheten och flexibiliteten att driva externa enheter som bärbara datorer, kylskåp, kaffebryggare eller sportutrustning. Kias Digital Key 2.0 gör det möjligt för kunder att undvika besväret med att bära runt på fysiska nycklar genom att låsa upp och starta EV3:an med enbart sin smartphone eller smartklocka. De kan också bekvämt dela den digitala nyckeln med vänner och familj.

Kia AI Assist är framtaget som ett hjälpmedel för en mer intuitiv och användarvänlig upplevelse. Den styrs med hjälp av generativ AI och ger assistans och rekommendationer för dig och din bil.

Via en Premium Streaming-tjänst från LG Automotive Content Platform (ACP) som drivs av webOS erbjuds olika arkadspel. Ljudsystemet från Harman Kardon förstärker upplevelsen.

Kia EV3 lanseras i Sverige under hösten. Priset är ännu inte fastställt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 8 =