Lamborghini hyllar slutet på V12-eran

Lamborghini tar avsked från den klassiska V12:an och det med två extrema bilar med allt som vi lärt oss känneteckna Lamborghinis DNA. Det handlar naturligtvis om design, motorljud och prestanda samt vägegenskaper. Bilarna – en roadster och en coupé – är inget annat är gatlegala bilar som kan mäta sig med extrema bilar på racerbanan. Just de här två modellerna har skapats för att fira slutet på V12-superbilseran och inledningen av en era av superbilshybrider.

Med bara några veckor kvar innan Lamborghinis första hybrid-supersportbil gör sin debut, firar det italienska företaget sin berömda naturligt aspirerade V12 med Invencible coupé och Auténtica roadster: två unika, en bilar som lyfter fram märkets DNA och representerar själva toppen av Lamborghinis exklusiva accent på personalisering, genom att involvera kunden från allra första början för att skapa modeller som verkligen är skräddarsydda.

– V12-motorn är en av pelarna i vår historia och vårt märkes framgång, säger Stephan Winkelmann, Automobili Lamborghinis ordförande och VD. När vi går mot en ny era av hybridisering i hjärtat av vår Cor Tauri-strategi, är detta Lamborghinis sätt att fira den 12-cylindriga klassiska sugmotorn med två unika fordon som perfekt representerar vårt koncept av excellens i personalisering.”

De två omisskännliga bilarna designades av Lamborghini Centro Stile som släppte loss sin maximala kreativitet med V12-plattformen, vilket återspeglar designsignalerna som har bidragit till företagets ikoniska betydelse, samt bygger på en sportig karaktär inspirerad av racerbanan .

Invencible och Auténtica hyllar mästerverk av Lamborghini-design: Sesto Elemento, en hyllning till lätthet och motorsport som kännetecknas av en stor bakvinge; Reventón med sin unika flygstil; och Veneno, som tar strävan efter aerodynamisk perfektion till en extrem.

– Vi har skapat två unika bilar med sin egen unika karaktär, inspirerade av bandagar och den högoktaniga kretsmiljön, säger Mitja Borkert, designchef på Automobili Lamborghini. De är designade av Lamborghini Centro Stile och utövar maximal kreativitet på V12-plattformen. Deras unika bildesign bygger på vårt unika design-DNA samtidigt som de lyfter vårt designarv till en ny nivå.

Båda nya bilarna delar samma kolfiber monocoque från Aventador, tillverkad i Sant’Agata Bolognese, tillsammans med helkolfiberkaross som innehåller design och teknologier som framgångsrikt testats av Lamborghini inom motorsport. Den imponerande motorhuven återspeglar den på Essenza SCV12, tillsammans med den uttalade främre splittern komplett med vertikala fjäderben designade för att hantera luftflödet på det mest effektiva sättet.

Hexagonen, ett välkänt motiv av modern Lamborghini-design, integreras harmoniskt men ändå iögonfallande i bilens distinkta visuella element, med början med den slående fram- och bakljusenheten som framhävs av innovativa sexkantiga LED-körljus. På motorhuven påminner luftintagen om dem på Sesto Elemento, och samma signaler upprepas i det centrala trippelutblåset med Inconel-spetsar: en speciell högpresterande stållegering som kommer från flygindustrin.

Interiören i båda bilarna domineras av rena linjer, med en minimalistisk instrumentbräda förstärkt av hexagonala 3D-printade luftventiler och ingen instrumentering på konsolen, för att understryka kupéns lätthet och fokusera uppmärksamheten på ren körglädje. Själva sittbrunnen är inramad i kolfiber, med en digital avläsning med dedikerad grafik för varje bil.

Invencible coupé kännetecknas av den subtila kontrasten mellan den dominerande nyansen av rött och karbon-look-elementen förstärkta av röda ”flingor”. Rosso Efesto-karossen kompletteras av trösklar och dörrkarmar i kol, precis som bromsoken i Rosso Mars, som sitter bakom centermutterhjul med kolfiberkåpor för att ventilera bromsenheten. På de klassiska saxdörrarna finns två framträdande sexkanter i tre färger: en hyllning till den italienska flaggan som ekar på såväl dörrfoder som på ratten.

Interiören, i samma färg som karossen, kontrasterar mot Rosso Alala-lädret och Nero Cosmus Alcantara, accentuerat av personliga broderier i Rosso Alala och Nero Ade. Instrumentbrädan har en Lamborghini-logotyp i Rosso Efesto: samma färg som används för växelspaddlarna på ratten.

På samma sätt, samtidigt som den behåller sin verkligt unika karaktär, har Auténtica roadster karosseri i Grigio Titans med detaljer i Matt Black och en Giallo Auge-livery: en färg som upprepas på bromsoken såväl som de viktigaste aerodynamiska elementen. Dessa inkluderar den främre splittern och en motorsportbaserad bakvinge som optimerar den aerodynamiska belastningen, flankerad av ett par fenor. Bilens profil görs unik av två kupoler med integrerade störtbågar, inspirerade av tidigare racerbilar med öppen topp. Utomhusinteriören stoltserar med eleganta broderier i Giallo Taurus, med kontrasterande Nero Ade-läderklädsel och tvåfärgade Nero Cosmus och Grigio Octans Alcantara.

Invencible och Auténtica är de allra sista bilarna som tillverkas av Lamborghini utrustade med en 12-cylindrig 6,5 l motor monterad längsgående bak (Longitudinale Posteriore: ‘LP’) före övergången till en hybridera. Den sista hälsningen till den utgående Lamborghini V12-drivlinan levererar 780 hk och ett maximalt vridmoment på 720 Nm vid 6 750 rpm, kopplat till en sjuväxlad ISR-växellåda, fyrhjulsdrift och Lamborghini Dynamic Steering-system som styr alla fyra hjulen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + fjorton =