Nya Kodiaq även som laddhybrid

Kodiaq får fortsatt fyrhjulsdrivning som standard, blir större och kommer att erbjudas med två drivlinor på den svenska marknaden. För första gången kommer Kodiaq att erbjudas som laddhybrid med 100 km räckvidd (WLTP) och med en totaleffekt på 150 kW (204hk). Dessutom kommer nya Kodiaq att erbjudas med en uppdaterad dieselmotor med effekt på 142 kW (193 hk) och fyrhjulsdrift som standard. 

Nya Kodiaq växer med sex centimenter – ännu mer utrymme för upp till sju passagerare och mer bagage. I sjusitsiga versionen får tredje radens passagerare ökad fri höjd med 15 millimeter. I femsitsiga versionen utökas istället bagageutrymmet med 75 liter till totalt 910 liter, med nedfällda säten i andra raden maximeras utrymmet till totalt 2 105 liter, en ökning med 40 liter.

Förutom ökat utrymme så har designen fått de första kännetecknen från Škodas nya designkoncept Modern Solid, som tidigare visats i form av konceptbilen Vision 7S. Nya Kodiaq är mer aerodynamiskt utformad och har ett mer kraftfullt intryck än föregångaren.

Interiören i nya Kodiaq präglas bland annat av nya smartare reglage, en mer välorganiserad mittkonsol och nya interiörval. Škoda Smart Dials är de nya programmerbara klimatkontrollsreglagen som dessutom har en inbyggd 32 millimeters skärm. De kan, förutom att styra temperaturen i bilen, även programmeras för att styra de funktioner som är viktiga för respektive förare, exempelvis volymen till infotainmentsystemet eller bilens uppträdande på vägen.

Infotainmentskärmen är nu fristående, med en storlek på upp till 13 tum. Dessutom får nya Kodiaq en head-up display som tillval. Växelspaken är monterad på ratten, vilket ger mittkonsolen en mer välorganiserad och slimmad look. Kodiaq kan också utrustas med en ny laddbox för telefonen, vilket möjliggör trådlös laddning av två smartphones samtidigt, med en effekt på 15W och kylning av enheterna under laddningen.

Kodiaq får också nya interiörval likt de som återfinns i Enyaq-familjen. Det vill säga, LoftLoungeoch ecoSuite med bland annat hållbart behandlat läder. Nya Kodiaq är utrustad med förbättrad säkerhetsutrustning, inklusive andra generationens full LED-matrixstrålkastare och mer avancerade assistanssystem. Både Emergency Assist och Traffic Jam Assist har förbättrats för att ytterligare stödja föraren i nödsituationer och vid trafikstockningar. En helt ny funktion (preliminärt tillgänglig från vecka 24, 2024) för Kodiaq är Remote Park Assist, som möjliggör fjärrstyrd parkering genom en smartphone-app och Bluetooth. Detta är särskilt praktiskt vid trånga parkeringsplatser där föraren kan parkera bilen utan att behöva vara i den. 

Två andra nya assistanssytem är Turn Assist som varnar föraren och i förekommande fall bromsar vid svängar som korsar mötande trafik, respektive Crossroad Assist som med hjälp av sensorer och kamera framtill varnar för korsande trafik, även när sikten är skymd.


Lansering 
Nya Kodiaq har preliminär säljstart i slutet av första kvartalet nästa år och lanseras under försommaren 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 5 =