Nya SANTA FE, större, komfortablare med fokus på friluftsliv

 Hyundai Motor Companys har idag visat den femte generationen av sin stora SUV, SANTA FE, vid en digital världspremiär med konceptet ”Open for More”. Rubriken är tänkt att förmedla modellens radikala transformation centrerad runt sin breda bagagelucka. 

För att hylla arvet och SANTA FE:s ikoniska betydelse för varumärket, vilket sträcker sig från första generationen till fjärde och den nu lanserade femte generationen, ägde det globala lanseringseventet och inspelningen av världspremiärfilmen rum i den vackra regionen Santa Fe i New Mexico.

Två viktiga nyheter är den förlängda hjulbasen och den maximerade bagageöppning. Den längre hjulbasen ger en bättre fjädringskomfort och gör det möjligt att erbjuda förbättrade sittplatser på tredje raden hos den nya modellen.

Så här beskriver Hyundai aktern på nya SANTA FE:

I världspremiärfilmen binder helt nya SANTA FE:s breda bagagelucka sömlöst ihop interiören med omgivningen utanför, vilket är tänkt att bredda konsumenternas vardagsupplevelser. Bagageutrymmet som en gång var ett förvaringsutrymme, är nu tänkt att ge en upplevelse av en öppen terrass som utan ansträngning kan användas för att njuta av naturen. 

Jaehoon Chang, President och CEO på Hyundai Motor Company om nya SANTA FE:

”Sedan debuten av första generationens SANTA FE för 23 år sedan har denna ikoniska SUV vunnit hjärtan hos miljontals kunder runt om i världen,” säger. ”Helt nya SANTA FE:s kraftfulla och djärva identitet, som omfattar det gränslösa natur- och storstadslandskapet, kommer göra ett oöverträffat intryck på SUV-marknaden.”

Nya SANTA FE speglar ett växande intresse för friluftsliv

Inför SANTA FE:S första kompletta modellskifte sedan 2018, antog Hyundai Motor en ovanlig designstrategi genom att utgå från det förstorade lastutrymmet för att underlätta njutning av den kringliggande naturen, för att därefter designa exteriören. Den nya modellens effektiva, boxiga form och långa axelavstånd ger både mer lastutrymme, mer komfort, framför allt i tredje sätesraden, och öppnar nya möjligheter för den som tar bilen ut i naturen.

SangYup Lee, Executive Vice President och Head of Hyundai Global Design Center om nya SANTA FE

”Helt nya SANTA FE är en SUV som hittat en perfekt balans mellan stadsliv och naturen, samtidigt som den hanterar allt från livliga familjeresor till campingäventyr. Med sin förlängda hjulbas, rymliga interiör och terrassliknande bagageutrymme, lutar sig helt nya SANTA FE mot sina SUV-styrkor för att erbjuda mer mångsidighet än någonsin tidigare tillsammans med en förstklassig kundupplevelse.” 

Fronten hos helt nya SANTA FE gör ett nytt första intryck tack vare sin höga motorhuv, H-formade strålkastare och skarpt definierade stänkskärmar. De H-formade strålkastarna och den nedre frontvalsdesignen har hämtat inspiration från Hyundai-emblemet. 

Den förlängda hjulbasen ger helt nya SANTA FE en känsla av storhet, där dess rena sidoskulptur kompletteras av en djärv taklinje, generös volym runt stänkskärmarna, robusta hjulhus, ett kortare främre överhäng i harmoni med de designade 21-tumshjulen. Bakifrån utmärks bilen av sin breddade bagagelucka, vilken förstärker en känsla av soliditet samtidigt som den skapar en förenklad, skulpterad look. De H-formade baklyktorna harmoniserar med de främre H-ljusen. 


Interiör: Horisontella och vertikala designelement förmedlar en solid SUV-karaktär

SANTA FE:s helt nya interiör har även den en en H-formad design som är applicerad på instrumentbrädan och luftventilerna för att stärka en känsla av öppenhet och förmedla en unik designbalans.

Den nya interiören introduceras med användbara bekvämlighetsfunktioner, såsom en UV-C-steriliserande bricka, dubbla trådlösa mobilladdare, för att skapa en sofistikerad användarupplevelse med SUV-lik praktikalitet. SANTA FE:s Panoramic Curved Display (första i sin klass), som omfattar den digitala instrumenteringen och infotainmentsystemet på 12,3 tum, förbättrar förarvyn och skapar en känsla av lyx. 

Fokus på livsstilstrender som camping,äventyr ochfriluftsliv

Med den längre hjulbasen erbjuder SANTA FE rejäla interiörutrymme. Fullt fällbara säten på andra och tredje raden skapar ett terrassliknande utrymme baktill i kombination med den breddade bagageluckan. Något som gör att användarna utan ansträngning kan njuta av naturen utanför. Den här tilltalande designfunktionen återspeglar Hyundai Motors användning av data för att identifiera kundernas intresse för de senaste livsstilstrenderna inom friluftsliv, såsom bilcamping och utrustningsintensiva äventyr. Den nya modellen maximerar friluftslivsfunktionaliteten med ett dolt hjälphandtag placerat i C-stolpen, för bättre åtkomst till taket.

Miljövänliga material används i hela SANTA FE:s interiör för mjuka ytor, såsom innertak, golvmattor, ryggstöd, säten, dörrsidor och instrumentpanel. Sätena speciellt är tillverkade i konstläder gjord av material som minimerar hälsorisker och är certifierade som Klass 1 i Europa – säkra för spädbarn upp till 3 år. 

Användningen av miljövänliga material sträcker sig även till exteriören. Den glansiga svarta färgen som appliceras på exteriören består av återvunnet kolmaterial. Nya SANTA FE finns tillgänglig i fem olika interiörfärger, inklusive Obsidian Black, Supersonic Grey, Pecan Brown, Forest Green och Black Ink.

Tredje raden har fått lutning av ryggstöd och förbättrad takhöjd som svar på önskemål från kunderna. Benutrymmet på andra raden hos hybriden har ökat med 20 mm till 1055 mm, medan tredje radens benutrymme har ökat med 15 mm till 761 mm. Höjden på tredje radens takhöjd har ökat med 69 mm till 958 mm. Sitthöjden på tredje raden har ökat med 30 mm till 282 mm. Den tredje radens ryggstöd har en lutning på 10 grader, en ökning jämfört med föregående generation. Första radens Relaxation Seat med benstöd gör att passagerarna kan koppla av i en bekväm position. 

När sikten bakåt blockeras av föremål i lastutrymmet låter Digital Center Mirror, kamera som backspegel, föraren se vad som händer bakom bilen, samtidigt som den även hjälper föraren att se bättre på natten tack vare en ljusare bild. 

Bland övriga bekvämlighetsfunktioner hos helt nya SANTA FE finns även dubbla trådlösa höghastighetsladdare för smartphones. En USB-C-terminal (max 27 W) är även inkluderad och som ytterligare unik nyhet – en UV-C steriliseringsbricka ovanför passagerarhandskfacket, vilket enkelt steriliserar ofta använda föremål, såsom mobiltelefoner, plånböcker, etc. 

OTA-uppdateringar (Over-The-Air) säkerställer att bilens system trådlöst är uppdaterade med den senaste mjukvaran, utan behov av besök hos en av Hyundais serviceverkstäder.

En annan funktion som är först i sin klass är Digital Key 2 för åtkomst/start och fjärrstyrning av bilen via kundens smartphone, med hjälp av Near-field Communication (NFC), Bluetooth Low Energy (BLE) och Ultra-wideband-protokoll (UWB).

Radarbaserad Rear Occupant Alert (ROA) hjälper till med att påminna föraren om baksätespassagerare som en säkerhetsåtgärd efter att tändningen stängts av. 


Proaktiva förarassistans- och säkerhetsfunktioner

Nya SANTA FE är välutrustad med en mängd förarassistans- och säkerhetsfunktioner som ger en bekväm samt säker körupplevelse, oavsett om det är vid pendling eller på ett helgäventyr. Forward Collision-Avoidance Assist 2 kan avge en varning och nödbromsa om det framförvarande fordonet plötsligt saktar ner eller om en kollisionsrisk framifrån uppstår. 

Lane Following Assist 2 använder en vindrutemonterad kamera för att identifiera om bilen driver i sidled och hjälper till genom att ge lätta styrjusteringar för att återföra bilen till mitten av körfältet. 

Nya Driver Attention Warning (DAW) analyserar förarens uppmärksamhet och kan varna vid behov. Driver Monitoring System (DMS), analyserar förarens vitala tecken för att säkerställa säker körning. 

Navigation-based Smart Cruise Control 2 assisterar med att hålla säker hastighet vid kurvtagning på motorvägar. Highway Driving Assist 2 hjälper till med att hålla inställd hastighet och avstånd från framförvarande fordon. Funktionen assisterar även med filbyten under körning på motorväg och centrerar bilen i filen under färd. 

Bland SANTA FE:s andra förarassistans- och säkerhetsfunktioner finns Intelligent Speed Limit Assist, Rear View Monitor, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Front/Rear Parking Distance Warning, Surround View Monitor, Remote Smart Parking Assist och Safe Exit Assist.


Gott om bränslesnål kraft för både stadspendling och äventyr i naturen

På den europeiska marknaden introduceras helt nya SANTA FE med valet mellan två drivlinealternativ, varav ena består av en bensindriven 1.6-liters Turboladdad Hybrid (Gamma III 1.6T GDI HEV – 6AT) med maximal motoreffekt på 180 hk och vridmoment på 265 Nm. Det andra alternativet är en 1.6-liters Turboladdad Plug-in Hybrid (Gamma III 1.6T GDI PHEV – 6AT) med 160 hk maximal effekt och ett maximalt vridmoment på 260 Nm.


Försäljningsplaner och introduktion av XRT Concept

Helt nya SANTA FE är planerad för introduktion i Korea under andra halvan av det här året och i Nordamerika/Europa under första halvan av 2024. Den nordamerikanska premiären kommer att hållas på Los Angeles Auto Show 2023.

José Muñoz, President och Global Chief Operating Officer på Hyundai Motor Company om nya SANTA FE:

”Ursprungliga SANTA FE:n var vår allra första SUV i USA. Idag har vi en välkänd och respekterad portfölj med 14 SUV-modeller som inkluderar förbränningsmotorer, el, hybrid, plug-in hybrid och vätgas. Med 2024 SANTA FE fortsätter vi vår imponerande förvandling av Hyundai-varumärket och det allt bredare SUV-landskapet. Helt nya SANTA FE är den perfekta följeslagaren på vardagsäventyr med en modern premium-touch.”

Hyundai Motor presenterade även XRT Concept, en konceptmodell som är skräddarsydd för att tillgodose de varierande behoven hos friluftsentusiaster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − tre =