Peterhansel behåller Dakarrallyts kungakrona

MINI John Cooper Works Buggy har vunnit Rally Dakar för andra gången i rad efter 2020-segern. Den här gången var det rekordvinnare Stéphane Peterhansel (FRA) och hans co-driver Edouard Boulanger (FRA) som toppade pallen efter tolv etapper genom den saudiarabiska öknen. Det var Peterhansels 14: e totala seger i Dakar och hans tredje för MINI efter hans segrar 2012 och 2013. Hans debut i rallyt var på en Yamaha motorcykel 1988.

MINI har nu totalt sex vinster i det tuffa offroad- och endurancerallyt som startar vid nyår varje år. Carlos Sainz (ESP) och hans co-driver Victor Cruz (ESP), som vann 2020, korsade mållinjen på tredje plats med sin MINI JCW Buggy den här gången.     Peterhansel och Boulanger gick i mål på den 43: e upplagan av Dakarrallyt i Jeddah (KSA) med en totalledning på 14:51 minuter. Duon tog bara en etappseger, men visade stor jämte och strategiskt genomförd körning utan större misstag. Tredjeplacerade Sainz och Cruz tog tre etapper och körde i mål 1:01:57 timmar efter vinnarna i slutet.     

Peterhansel lade därmed till ytterligare ett kapitel i sin imponerande Dakar-rekord. Han har nu vunnit rallyt sex gånger på en motorcykel (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998) och åtta gånger i en bil (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017, 2021).

MINI tog fyra segrar i rad med MINI ALL4 Racing mellan 2012 och 2015, och nu för andra gången i rad med MINI JCW Buggy efter 2020. Förutom Peterhansel och Sainz, slutade en tredje MINI-besättning bland de tio bästa. Vladimir Vasilyev (RUS) och Dmitry Tsyro (UKR) korsade mållinjen på sjätte plats i MINI JCW Rally. Totalt tävlade åtta MINI-bilar i Saudiarabien 2021, varav sex nådde mållinjen.


Stéphane Peterhansel

”Jag är överlycklig med vinsten. Trycket var enormt eftersom vi ledde den övergripande tabellen under stor del av loppet”, säger Steéphane. ”Du kan bara förlora i den situationen. Men jag måste säga, vi körde nästan ett perfekt Dakarrally utan några större fel och återigen var det nyckeln till framgång. Saker och ting var perfekta mellan Edouard och mig, och jag var mycket glad över att han satt bredvid mig. Han kunde inte ha gjort ett bättre jobb. ”

Bernd Körber – Chef för varumärket MINI

”Vilken fantastisk framgång för MINI John Cooper Works Buggy, X-raid-teamet och särskilt för Stéphane Peterhansel och Edouard Boulanger, jublar Edouard efter segern. ”Grattis till segern i 2021-års Dakar!

”Grattis också till Carlos Sainz och Lucas Cruz, som tog sig upp på pallen igen efter deras seger 2020. Andra Dakar-segern i rad, sjätte MINI-seger sedan 2012 – alla i MINI-familjen kan vara mycket stolta över detta rekord. Förutom Buggy gjorde MINI John Cooper Works Rally med sin fyrhjulsdrift ett mycket bra jobb än en gång. Jag är glad för alla MINI-deltagare som mötte världens tuffaste uthållighetsrally och kom till mållinjen. Tyvärr överskuggas denna framgång av den tragiska olyckan med Pierre Cherpin, som drabbar oss alla djupt. Vi önskar släktingarna all styrka”.

Sven Quandt – VD X-raid

”Det är aldrig lätt att vinna, men den här vinsten var särskilt svår eftersom terrängen liknar Afrika: snabba och långsamma sektorer, med massor av stenar – toppade av svår navigering, konstaterar Sven. ”Vi är mycket glada över att ha tagit hem den sjätte segern för MINI. Vi vågade inte drömma om första och tredje plats före Dakar. De senaste 14 dagarna har varit väldigt tröttande: vi har varit jagade i ledningen av större den av rallyt, haft knepig navigation och massor av däckskador. Men återigen visade Stéphane att det inte är utan anledning att han är herr Dakar. Han briljerade i svår terräng och körde mycket smart strategiskt. Han fick bara en etappvinst, men en ledning på 14 minuter i den övergripande tabellen. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 15 =