Renault/HYVIA presenterar fler vätgasfordon

”HYVIA expanderar snabbt. Efter mindre än sex månaders existens har HYVia presenterat tre lätta vätgasdrivna fordon: en skåpbil, en chassihytt och en stadsbuss. För att möta olika användningsområden, för professionella flottor eller territorier. HYVIA avslöjade också sin vätgastankstation för att erbjuda kunderna tankningsalternativ där vätgasinfrastrukturen fortfarande är under utveckling. HYVIA handlar om konkreta lösningar för att vara på rätt spår för att möta utmaningarna med grön vätemobilitet och koldioxidutsläpp av transporter”.

David Holderbach, HYVIA VD

Detta är HYVIA

”HY” för väte, ”VIA” för väg: HYVIA banar en ny väg framåt för kolfri mobilitet, med lösningar för vätgasrörlighet. HYVIA skapades i juni 2021 och är ett joint venture som till lika delar ägs av Renault Group och Plug Power, en världsaktör inom nyckelfärdiga vätgas- och bränslecellslösningar. Baserat i Frankrike, för europeiska marknader, erbjuder HYVIA ett komplett och unikt ekosystem som inkluderar lätta nyttofordon med bränsleceller, vätgastankstationer, leverans av kolfritt väte, tjänster för finansiering och underhåll av flottor.

Renault Master Chassis Cab H2-TECH

Med en räckvidd på cirka 250 km, möjliggör den fler användningsområden för proffs att utöka autonomin för hög belastning och intensiv användning.
Skräddarsydd för ombyggnader. Lådbilen med sina 19 m3 är den första utgåvan som är bekväm för stora transporter av gods och paket upp till 1 000 kg nyttolast.
Master Chassis Cab H2-TECH är utrustad med en 30kW bränslecell, ett 33kWh batteri och tankar som innehåller 3kg väte (2 tankar på 1,5 kg) vid 700 bar.
Fordonet visar upp vätgastekniken ombord, vilket förbättrar driften av bränslecellen och vätgasflödena.


Renault Master City Bus H2-TECH

Master City Bus H2-TECH möjliggör en räckvidd på cirka 300 km, den kan ta upp till 15 passagerare (9 sittande, 6 stående) och inklusive transport med rullstolsanpassad.
Det tillgodoser behoven för företag, kommuner och lokal offentlig service.
Master City Bus H2-TECH är utrustad med en 30kW bränslecell, ett 33kWh batteri och en tank som innehåller 4,5kg väte vid 350 bar.

I ett nötskal: fullständigt HYVIA-ekosystem kommer att finnas tillgängligt 2022

År 2022 kommer HYVIA att distribuera hela sitt ekosystem:

Renault Master Van H2-TECH: en stor skåpbil för att transportera varor och paket, med 12 m3 lastvolym och en räckvidd på upp till 500 km.


Renault Master Chassis-Cab H2-TECH: för olika ombyggnader, inklusive en skåpbil på 19m3, med en räckvidd på 250 km.


Renault Master City Bus H2-TECH: en stadsminibuss som kan ta upp till 15 passagerare, med en räckvidd på cirka 300 km.


HYVIAs vätgastankstation: för snabb tankningstid (5 minuter), så enkelt som termiskt, för att maximera fordonets tillgänglighet.


Tillverkad i Frankrike:
Renault Master tillverkas vid Batilly-fabriken i Frankrike.
Integrering av el och väte realiseras av PVI, ett dotterbolag till Renault-gruppen i Gretz-Armainvilliers.
E-motor tillverkas på Cleon fabrik.
Bränslecellsmontering och vätgastankstation kommer att börja vid Flins fabrik.
Och mer kommer.

Mer om vätgas i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 12 =