Kia EV9, SUV med EV6 gener

  • Kia Concept EV9 ger en föraning om nästa dedikerade elektriska modell i Kias utbud efter EV6
  • Det helelektriska suv-konceptet är ett uttryck för den nyligen presenterade visionen ”Kia Sustainability Movement”
  • Kias nya formspråk, ”Opposites United”, genomsyrar Concept EV9:s exteriör
  • Toppmodern teknik och en flexibel interiör med tre sätesrader

Konceptbilen ”Concept EV9” kan ses om en tydlig signal om vad som kan bli nästa tillskott i Kias elektriska utbud. Precis som nyligen lanserade EV6 är Concept EV9 en dedikerad elbil från Kia som har utvecklats och optimerats med företagets avancerade Electric Global Modular Platform (E-GMP) som grund.

Concept EV9 är ett uttryck av hur Kias satsning på hållbara mobilitetslösningar kan se ut i linje med företagets framtidsvision som man nyligen visade i den digitala presentationen ”Kia Sustainability Movement”. Bilens design är inspirerad av naturen och använder material utvecklade från återvunnet skräp insamlat från våra hav.

– Kia Concept EV9 är ännu en viktig markör för oss i vad som har varit en fantastisk resa sedan början på året. Vi har berättat om våra avsikter att bli en världsledare inom hållbara mobilitetslösningar. Därför är vi i dag stolta över att kunna visa världen vårt helt elektriska suv-koncept. Det kombinerar en avancerad utsläppsfri drivlina med en progressiv exteriördesign och ett modernt, innovativt och teknikbaserat invändigt utrymme, säger Karim Habib, Senior Vice President och Head of Kia Global Design Center.

Vad som komma skall

Concept EV9 representerar nästa tänkbara tappning av den moderna rymliga suven. Den är en högteknologisk, familjevänlig bil som är baserad på den avancerade plattformen E-GMP och helelektrisk drivlina som innebär nollutsläpp under körning.

Concept EV9 är 4 930 mm lång, 2 055 mm bred, 1 790 mm hög och har ett axelavstånd på 3 100 mm.

De väl tilltagna proportionerna, kraftfullheten och skarpa karossytor står i kontrast med mer mjuka delar i designen som den välkomnande interiören.

Det digitala tigeransiktet

Kias ikoniska tigerfrontdesign har fått en ny digital tolkning och visar ett stjärnmönster när bilen används, och markerar den högteknologiska karaktären. Vertikala varselljus (DRL) både bak och fram på bilen ger ett kaxigt och karaktäristiskt utseende.

Motorhuvens ventilationskanal används som en solpanel som hjälper till att återvinna en del energin som Concept EV9 använder – som en alternativ energikälla.

Takrailsen fälls undan när de inte används och förbättrar den aerodynamisken genom att ge ett jämnt luftflöde över bilen. Railsen kan fällas upp med ett enkelt knapptryck när de behövs. Aerodynamiken tar också hjälp av nästa generations kamerasystem som ersätter de konventionella sidobackspeglarna. Hela taket består av ett panoramatak för maximalt ljusinsläpp i kupén. 

Innovativ interiör 

En interaktiv 27-tums ultrabred display kopplar samman den verkliga världen med den virtuella samt samlar funktionerna till multimedia, klimatreglage och komfortfinesser. Interiören andas framtid, inte minst i utformningen av ratten och dess touchskärmfunktion.

Tre olika lägen kan väljas under färd, beroende på situation och behov. Active är inkopplat under körning där föraren och passagerarna får en optimal kör- respektive åkupplevelse.

Vid stillastående finns två lägen:
Pause förvandlar interiören till att bli mer som en förstaklass-lounge och ger passagerarna möjligheten att interagera direkt med varandra medan de drar nytta av ljuset som strömmar in från det stora panoramataket. I det här läget snurras stolarna runt så att passagerarna på den första och de tredje raden sitter mot varandra. Sätena på den andra raden fälls ner och blir ett bord.

Enjoy öppnar upp interiören genom att vända på säteskonfigurationen på de tre raderna. I detta läge öppnas bakluckan för att ge alla passagerarna möjligheten att uppleva den yttre miljön och blicka bortom bilen medan de sitter bekvämt i bilen.

Inspirerad av vatten

Concept EV9 har en design som är inspirerad av enkelheten och perfektionen i naturen. Suv-konceptet hämtade inspiration från elementet vatten i Opposites United och från egenskaper som lugn, stillhet och välbefinnande. Exteriörfärgen efterliknar till exempel havets djup, vilket balanseras upp av en rogivande och klarblå himmel som finns genomgående i interiören.

Temat går igen i de återvunna material, bland annat fisknät som används i golvet samt stolstyget som är tillverkat av återvunna plastflaskor och återvunna ullfibrer. Konstläder, som är långt mer etiskt och hållbart ersätter konventionellt djurläder genomgående i interiören. 

Leverantör av hållbara mobilitetslösningar

Vid det digitala eventet ”Kia Sustainability Movement” den 11 november, presenterade Kia sin företagsvision om att bli en leverantör av hållbara mobilitetslösningar, samt avsikten att uppnå koldioxidneutralitet genom företagets hela värdekedja år 2045. Målet om koldioxidneutralitet vilar på tre pelare med satsningar på hållbar mobilitet, hållbar planet och hållbar energi. Strategin omfattar processer inom logistik, fordonstillverkning, fordonsanvändning och avfallshantering. Concept EV9 ger ett viktigt uttryck för en del av denna strategi som nästa möjliga tillskott till Kias högteknologiska utbud av helelektriska modeller.

Concept EV9 visas på Automobility LA och LA Auto Show 17–28 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 17 =