SEAT bygger eget batterilaboratorium i Spanien

SEAT fortsätter elektrifieringsoffensiven med stora investeringar i ett batterilaboratorium ”Test Center Energy”. I det nya labbet som öppnar i april 2021 kommer man att utveckla och testa olika energisystem för hybridfordon och elbilar. Med en samtidig testkapacitet på 1,3 MW, kommer det nya centret bli ett banbrytande och helt unikt batterilaboratorium i Spanien.

Test Center Energy kommer att stå klart i april 2021 och får en yta på ca 1.500 m2 och innehåller olika testzoner för utvärdering av litiumjonbaserade battericellsmoduler, hög- och mellanspänningsbatterier och av olika laddare för den spanska biltillverkarens hela modellutbud.
Test Center Energy kommer att stå klart i april 2021 och får en yta på ca 1.500 m2 och innehåller olika testzoner för utvärdering av litiumjonbaserade battericellsmoduler, hög- och mellanspänningsbatterier och av olika laddare för den spanska biltillverkarens hela modellutbud.
  • Företaget har investerat mer än 7 miljoner euro i sitt nya ”Test Centre Energy” 
  • I den 1.500 m2 stora anläggningen kan man testa bilar, battericeller och batteripaket. 
  • När detta banbrytande testcenter står klart, kommer SEAT bli ett riktmärke för utveckling av e-mobilitetslösningar 

Martorell, Spanien, 7 oktober 2020, SEAT fortsätter elektrifieringen av sina bilar med full energi. Efter en investering på mer än 7 miljoner euro, har SEAT nu börjat uppföra ett nytt batterilabortorium, ”Test Center Energy” (TCE), vid företagets anläggning i Martorell. I det nya labbet kommer man att utveckla och testa olika energisystem för hybridfordon och elbilar. Med en samtidig testkapacitet på 1,3 MW, kommer det nya centret att bli ett banbrytande och helt unikt batterilaboratorium i Spanien. Byggandet av TCE ingår i den investeringsplan om 5 miljarder euro som SEAT nyligen offentliggjorde.

Det nya centret, som kommer att stå klart i april nästa år, får en yta på ca 1.500 m2 och innehåller olika testzoner för utvärdering av litiumjonbaserade battericellsmoduler, hög- och mellanspänningsbatterier och av olika laddare för den spanska biltillverkarens hela modellutbud. Man har också planer på att inrätta flera klimatkammare för att kunna testa batterier och moduler under extrema förhållanden och simulera olika miljöer som en bil kan utsättas för under sin livstid. Här kommer det också att finnas ett avancerat elektroniklabb där man kan ta fram prototyper och utforma gränssnitt för testsystemen.

I den speciellt utformade och utrustade verkstadsdelen, kan man samtidigt testa upp till sex elektrifierade bilar. Med olika metoder kommer man här även att utvärdera energisystemens prestanda, funktionssäkerheten och integreringen av funktioner. Artificiella synsystem kommer därför att höra till verkstadens instrumentuppsättning.

Werner Tietz, SEATs chef för forskning och utveckling ”Vi är mycket glada att nu kunna tillkännage lanseringen av detta projekt. SEAT har under flera år arbetat med elektrifieringen av företaget, och med byggandet av vårt nya, unika ”Test Centre Energy” i Spanien tar vi ännu ett stort kliv i denna riktning. Det nya batterilaboratoriet kommer göra det möjligt för oss att utveckla energisystem för framtida hybrid- och elfordon och på så sätt bidra till hållbar e-mobilitet.” 

10 års batteriforskning

Det nya TCE-centret kompletterar det labb för låg-, mellan- och högspänningsbatterier som företaget öppnade 2010. Under den senaste tioårsperioden, har SEAT där genomfört både nationella och internationella forskningsprojekt och fler än 2.000 tester. Denna anläggning har två klimatkammare och en testeffekt på 200 kW.

Omställning till el hos SEAT 

Omställningen till el är fokus för den spanska biltillverkaren. Under 2020 – 2021 kommer SEAT och CUPRA att lansera fem nya elbilar och plug-in hybrider som sällar sig till den redan marknadslanserade elbilen SEAT Mii electric. Leon-familjen kommer att få tillökning i form av plug-in hybridversioner (SEAT och CUPRA), tillverkade vid Martorell-fabriken. SEAT Tarraco kommer som plug-in hybrid, och CUPRA Formentor, CUPRAs första helt egenutvecklade modell, kommer också den i en plug-in hybridversion som ska tillverkas i Martorell. Dessutom kommer CUPRA el-Born att som företagets andra helt eldrivna bil att ansluta sig till SEAT Mii electric.

Med ”Test Center Energy” får företaget ett eget laboratorium för att testa framtidens batterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − 3 =