Volvos minsta och snabbaste SUV, elektriska EX30

Idag presenteras Volvo EX30 för världen i Milano, Italien, och kan beställas direkt på utvalda marknader, däribland Sverige. EX30 bidrar till att Volvo utökar sitt utbud av helt elektriska modeller.för en marknad som snabbt skiftar till att bli helt elektrisk.

EX30 hamnar även i ett attraktivt prissegment – från SEK 429.000 – vilket betyder att Volvos kunder får en helt elektrisk SUV som kostar ungefär lika mycket som en bensindriven motsvarighet. EX30 kommer även finnas tillgänglig via prenumerationspaketet Care by Volvo, med fasta kostnader och en tydlig och transparent process.

– Nya EX30 må vara vår minsta SUV någonsin, men det är en stor sak för våra kunder, och stort även för oss som företag, säger Jim Rowan, CEO. Vi säger att EX30:n är liten, men kraftfull, eftersom den levererar allt man kan tänkas vilja ha från en Volvo, bara i en mindre kostym.

EX30 är utrustad med en digital variant av de välkända torshammar-strålkastarna. Den kommer i fem livfulla färger – från den flotta Cloud Blue till den klara och uttrycksfulla Moss Yellow. Just Moss Yellow är inspirerad av den gula lavan som växer på berghällar på den svenska västkusten, och ger EX30:n en egen karaktär

EX30 har tre alternativ när det gäller drivlinor, och två olika typer av batterier. För den som är mest inne i stan eller bara kör kortare sträckor mellan laddningar finns ett single motor-alternativ med LFP-batteri. Ett LFP-batteri för standardräckvidd, vars kemiska sammansättning består av litiumjärnfosfat, är mer kostnadseffektivt och mindre resurskrävande att tillverka. Batteriet är det bästa alternativet för den som inte behöver maximal räckvidd.

För den som vill maximera räckvidden finns alternativet med en Single Motor Extended Range med ett NMC-batteri för utökad räckvidd. NMC-batteriet består av litium, nickel, magnesium och kobolt och det ger en energiproduktion som är mer effektiv än LFP-batteriet. Varianten med en single motor för utökad räckvidd ger dig en körsträcka på upp till 480 kilometer.

Prestandaversionen, Twin Motor Performance, har NMC-batteriet med ytterligare en e-motor. Den här fyrhjulsdrivna EX30-versionen levererar 315kW (428hp) och accelererar från 0 till 100 km/h på 3,6 sekunder. Det gör den till Volvos snabbast accelererande bil hittills!

Twin Motor med utökad räckvidd har en laddningskapacitet på upp till 153kW, att jämföra med en bil med standardräckvidd, som har en kapacitet på 134kW. Det innebär att batteriet laddas från 10 till 80 procent på lite mer än 25 minuter som bäst.

EX30:n har tagits fram för att ha det minsta koldioxidavtrycket för en Volvobil hittills. Det är ett stort steg framåt i Volvos hållbarhetsarbete. Genom att hantera utsläppen genom hela livscykeln och produktionskedjan – och använt material både exteriört och interiört på ett ansvarsfullt sätt – har Volvo reducerat koldioxidavtrycket på en 200 000 kilometer lång körsträcka till under 30 ton.**

EX30 är också gjord för att vara så säker som man kan förvänta sig att en Volvobil är. Exempelvis finns en särskild säkerhetsfunktion som standard, som förebygger så kallade ”dooring”-olyckor. Funktionen förvarnar förare/passagerare som är på väg att öppna dörren rätt på en förbipasserande cyklist, mopedist eller någon som springer. Säkerhetssystemen innehåller toppmodern bältesteknik och strukturell design i världsklass, som uppfyller ambitiösa säkerhetskrav.

Volvo EX30 är Volvos första bil med den nya generationens Park Pilot Assist. Den klarar av alla typer av kniviga parkeringsmanövrar; fickparkering, krökta och vinkelräta utrymmen men även diagonala. Att parkera i trånga utrymmen blir en barnlek.

Från och med nästa år kommer EX30 även finnas som Cross Country. Från 2024 tar Volvo emot beställningar på den här specialversionen och tillverkningen av bilen förväntas börja senare samma år. 

Volvo EX30 Cross Country bygger på Volvos Cross Country-arv för kunder som vill ha lite mer äventyr. Den kommer ha en rad kända funktioner, högre markfrigång, 19-tumshjul i svart, eller 18 tums-hjul med specialanpassade däck.

Sammanfattningsvis:

  • *Från och med idag kan Volvo EX30 beställas i Europa och på andra utvalda marknader. I USA kan kunder förbeställa bilen. Orderböckerna öppnas senare på andra marknader. Exakt tidpunkt kommer att kommuniceras.
  • **Beräkningen av koldioxidavtrycket på under 30 ton på en 200 000 kilometer lång körsträcka är baserad på användning av el från elmixen EU27. 
  • Det minsta koldioxidavtrycket någonsin för en Volvobil ska ses i relation till motsvarande globalt tillgängliga produkter där man gjort beräkningar på en 200 000 km lång körsträcka.
  • Laddningstider bygger på faktorer som utomhustemperatur, aktuell batteritemperatur, laddningsutrustning samt batteriets och bilens skick.
  • Räckvidd och energieffektivitet är enligt den så kallade WLTP driving cycle för nya bilar i kontrollerade förhållanden. Den verkliga räckvidden kan variera. Siffrorna är baserade på preliminära mål.
  • Digital nyckelfunktionalitet är avhängig telefonkompabilitet. UWB-baserad teknik väntas rullas ut nästa år via mjukvaruuppdatering over-the-air.

Vissa funktioner och tjänster erbjuds inte på alla marknader och kommer inte heller vara standard för alla modeller eller på samtliga marknader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − fyra =