Ett rullande hem som försörjs med solenergi

Är det bara en dröm att använda solenergi för att driva elbilar, eller kan det snart bli verklighet?

Solar Team, ett studentkollektiv vid Eindhoven University of Technology, har tagit tekniken så långt det går idag och banat väg för nästa steg. Resultatet är Stella Vita, ett prototypfordon med solcellspaneler på taket som inte bara driver motorn utan också hela fordonet och gör det till ett bostadsutrymme.

Solar Team visiting the Renault Technocentre, at Guyancourt, France on september 24th 2021 – Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Stella Vita är i huvudsak ett hus på hjul – en idé som snappades upp av Renault Group. Idén väckte intresset för ett team på varumärket Mobilize, som ständigt letar efter alla former av hållbar rörlighet. Ett inspirerande och kreativt möte ägde rum, under vilket eleverna kunde presentera sitt projekt och upptäcka några av Renault och Mobilize konceptbilar.
På morgonen den 24 september dök då denna ovanliga prototyp iinför överraskade åskådare på gatorna i Guyancourt i Paris. Fordonet kom från Nederländerna och hade just körts tusentals kilometer i hela Europa innan det kördes till Renault Technocentre. Det futuristiska fordonet, Stella Vita, är designat av Solar Team, en grupp på 22 studenter från Eindhoven tekniska universitet, och har framstått som en seriös möjlighet i utvecklingen av nya former av hållbar rörlighet, eftersom det drivs av flera kraftkällor, inklusive solenergi. Och vad passar bättre än en bilresa genom Europa för att testa fordonet under verkliga förhållanden? Och inte vilken väg som helst-en resa på 3000 km från Eindhoven i Nederländerna till Tarifa i Spanien. En resa där fordonet drevs enbart av solenergi för att bevisa projektets livskraft.

Solar Team visiting the Renault Technocentre, at Guyancourt, France on september 24th 2021 – Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Som en pionjär inom elektrisk mobilitet har Renault Group nu ett specifikt varumärke, Mobilize, med fokus på delad, koldioxidsnål transport. Varumärket är utformat för att möta vår tids utmaningar och förbereda sig för framtiden genom att utforska alla typer av alternativ energi, inklusive solenergi.

Studenterna bakom Stella Vita har presenterat sin prototyp för företag, universitet och andra institutioner under hela projektet. I slutändan var deras mål att inspirera så många som möjligt och visa att vi kan utnyttja solenergi för att bygga en hållbar framtid.

Solar Team visiting the Renault Technocentre, at Guyancourt, France on september 24th 2021 – Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Stella Vitas solpaneler ligger på taket. När fordonet står stilla kan panelernas totala yta nå 17,5 m2 – vilket eliminerar behovet av laddningsställen och ger förarna friheten att gå vart de vill utan att skada miljön. På vägen kan Stella Vita nå upp till 120 km i timmen på grund av sin aerodynamiska design och låga vikt på 1700 kilo. Och tack vare sitt litiumjonbatteri på 60 kwh kan bilens räckvidd nå 600 km på full laddning – en siffra som till och med kan gå upp till 730 km om solen skiner under hela resan. Det tar dock 2 till 3 dagar att ladda batterierna helt med solpanelerna när prototypen stoppas. Därför är den också utrustad med en kontakt för att ladda den via en klassisk laddplats, som är snabbare än soluppladdningen. Prototypen kan också anslutas till vanliga elektriska laddpunkter, vilket garanterar rörlighet under alla väderförhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 5 =