Fräckare strålkastare som snackar med omgivningen

Framtidens strålkastare kommunicerar i bilder. Hella har tagit fram en LED-baserad strålkastare med mycket små dioder som ljuspunkter och tekniken kan användas för att projicera bilder framför fordonet för att kommunicera med andra längs vägen och chauffören.

HELLA har tagit fram ett digitalt, chipbaserat strålkastarsystem Solid State Lighting | High Definition (SSL | HD). Enkelt kan det beskrivas som en vidareutvecklingen av LED-tekniken. De avancerade strålkastarna använder sig av miniatyriserade ljuskällor i ett system där upp till 25 000 LED-pixlar samarbetar i strålkastaren som ändå kräver ett avsevärt reducerat installationsutrymme. Detta ger inte bara bättre belysning av vägen, utan möjliggör också nya belysningsfunktioner såsom projicering av säkerhetsavstånd eller körfältsmarkeringar på vägen. Minskningen av det installationsutrymme som krävs för ljusmodulen med upp till 75 procent skapar helt nya möjligheter för att integrera strålkastaren i fordonsarkitekturen. Kort sagt bygga snyggare bilar.

– Vi drivs av ambitionen att fortsätta tänja på gränserna för vad som är genomförbart inom fordonsljusteknik och på så sätt säkerställa ökad säkerhet, effektivitet och komfort i vägtrafiken, säger Yves Andres, som är ledamot i styrelsen och ansvarig för HELLA:s global belysningsverksamhet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =