Kia gör Soul till en renodlad elbil

Kia fortsätter sin elbilsoffensiv och visar nu, efter e-Niro, nya eldrivna crossovern Kia e-Soul som får en räckvidd på upp till 452 kilometer och introducerar nya uppkopplade tjänster. Försäljningen av nya Kia e-Soul startar i april. Det betyder att Kia har två riktigt starka kort som kan bli avgörande för hur snabbt vi kan grövre till elbilar.

Kia e-Niro är elbilen för dig som inte vill skylta med att du kör elbil, men ändå vill leva upp till en livsstil med ansvar för klimatet. e-Soul blir däremot en tydligare livsstilsmarkör för ett livsstilsval där du tror på en framtida personlig mobilitet utan negativ inverkan på klimatet och ser positivt på de fördelar som elbilen erbjuder, typ låg ljudnivå, mindre servicekostnader och möjligheten att bo var du vill och inte behöva känna dig som ett hot mot miljön och klimatet bara för att du vill åka några mil till en konsert, eller ett fritidsintresse som ridning, motorsport, bergsklättring eller boule.

Tredje generationen av Kia Soul kommer endast säljas med elektrisk drivlina, Kia e-Soul. Varenda exteriörpanel på Kia e-Soul är ny, men man känner omedelbart igen den kantiga, ikoniska formgivningen. Både strålkastare och dimljus är full-LED-strålkastare.

Kia Soul är bilen som lyfte varumärket Kia i USA och modellen har sålt över en miljon bilar sedan 2009. Faktiskt är Soul så populär i USA att antalet mäts i ”Soul per mile” och siffran är anmärkningsvärt hög. Populariteten förklaras dels med den praktiska och tilltalande designen men också de banbrytande hamster-reklamfilmerna som blivit kult.

Kia e-Soul är 4 195 millimeter lång, 55 mm längre än sin föregångare. Axelavståndet är 2 600 mm (+30 mm) och överhänget fram är 15 mm längre. Tillsammans med unika femekrade 17-tums aluminiumfälgar ger detta Kia e-Soul ett mer självsäkert utseende.

Sju olika entonslacker samt sju stycken tvåtonskombinationer erbjuds som blandar ljusa karossfärger med metallicnyanser för taket och backspegelkåporna.

Inuti har nya Kia e-Soul behållit den lekfullhet som gjort den så älskad. Eftersom musik alltid varit en röd tråd i Souls design har man ”skruvat upp volymen” interiört. De båda upplysta diskanthögtalarna som ramar in instrumentpanelen finns kvar men i ny design. I Sverige erbjuds utrustningsnivåerna Advance och Advance Plus med del-, respektive helläderklädsel.

Som standard ingår ett premiumljudsystem från Harman Kardon med ett Sound Mood Lighting-system som avger ett svagt ljus från paneler i dörrarna. Det pulserar i takt med musiken med åtta olika färger som går att ställa in samt sex olika teman som lyser upp kupén.

smSoul_EV_01A_3_4_Front

I bilen går det även att få en trådlös telefonladdare i facket längst fram på mittkonsolen, och en head up-display som projicerar relevant information på en åtta tum stor skärm ovanpå instrumentpanelen.

De svenska bilarna har det stora batteripaketet på 64 kWh och en elmotor på 204 hk (150 kW) och 395 Nm som driver på framhjulen. Accelerationen 0–100 km/h går på endast 7,6 sekunder. Räckvidden enligt körcykeln WLTP är 452 kilometer och den blandade förbrukningen är endast 15,7 kWh/100 km.

Snabbladdning görs via en likströmsladdare, CCS (Combined Charging System), och det tar endast cirka en timme att ladda batteriet från 20 procent upp till 80 procent. Tack vare det vätskekylda systemet medges upprepade snabbladdningar.

Nya Kia e-Soul har en multilänkbakaxel och köregenskaperna har vässats från tidigare generationer. Nu är bilen följsammare och mer bekväm att köra.

Kia e-Soul är märkets första modell i Europa som är förberedd för märkets innovativa UVO CONNECT telematiksystem som kopplar ihop bilen med omvärlden och med förarens smartphone. UVO har ett Kia Live-system som styrs via den 10,25-tum stora infotainmentdisplayen i mitten av panelen. Systemet har ett eget simkort för att kunna hämta trafikinformation, väderprognoser och information om laddstationer.

Vidare finns UVO-appen för både Apple och Android-telefoner som kan ge allt från diagnostiska data om bilen till att aktivera klimatanläggningen eller skicka vägbeskrivningar inför en resa. Kolla batteristatus, stanna eller återuppta laddning när elpriserna är billigare under natten (för den som laddar hemma) samt information om var bilen befinner sig är några ytterligare funktioner.

Kia e-Soul är standardutrustad med de senaste säkerhetssystemen, bland annat aktivt filövervakningssystem, adaptiv farthållare, trötthetsvarnare, nödsamtsalsfunktion eCall och autobroms med fotgängar- och cyklistskydd.

De svenska priserna är ännu inte fastställda. Försäljningen startar i april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 2 =