Snön, bergen och elbilen

Snacka om att signalera sin livsstil fullt ut. Freeskiskidåkare Emma Dahlström gillar snön, bergen och skidorna, så valet att åka en helvit elbil är en tydlig signal om att hon värnar klimatet och gärna testar något nytt.

Emma ser aldrig hinder bara möjligheter och strävan att alltid tänja på gränserna och den stora kärleken till bergen och den vita snön gjorde valet av Nissan LEAF självklart.

”Som professionell skidåkare får jag uppleva fantastiska platser och då är det viktigt för mig att, så långt det är möjligt, lämna så lite fotavtryck som det bara går efter mig. Att välja en 100% eldriven bil känns som en självklarhet för klimatet men även för plånboken. Nissan LEAF ger mig ett renare samvete både i hjärna och hjärta” säger Emma.

Emma tillbringar mycket tid i Sälen där hon, under vintersäsongen, tränar och det blir ganska många bilresor från hemmet i Nässjö till Kläppen. Första resan var helt klart en utmaning och den mytomspunna ”räckviddsångesten” gjorde sig påmind men redan efter 2:a laddningen på jungfruresan var hon botad.

”Klart att jag var lite nervös första gången men det gick snabbt över. Jag var så fascinerad av allt nytt – sådant som jag aldrig tidigare har behövt att tänka på när jag har kört en bil med förbränningsmotor – laddning, effekt, Eco-läge och e-pedal. Förbrukning har fått en helt annan innebörd – nu handlar det om körsstil samt att planera och räkna ut den mest effektiva rutten till nästa laddstopp säger Emma.

Medan många av de traditionella skidåkarna kör runt med bensinslukande monsterbilar så ser det annorlunda ut inom den alternativa skidsporten, där många av åkarna är väldigt miljömedvetna och aktivt försöker minska sin påverkan på omgivningen. En orsak till det kan vara att freeskiskidåkare ofta rör sig utanför de stora skidorterna och de preparerade pisterna och därmed får en närmare kontakt med det som är runtomkring.

”Jag lever på och för min skidåkning, och när jag ser glaciärer smälta runt om i världen känns det som en självklarhet att göra vad jag kan för att hjälpa klimatet och tänka klimatsmart. Att köra Nissan LEAF botar min klimatångest samtidigt som jag får glida fram ljudlöst genom vår vackra natur” – avslutar Emma.

Brist på snö och smältande glaciärerna gör oss konstant påminda om att klimatförändringarna flåsar oss i nacken. Nissan har i över tio år utvecklat och lanserat produkter som radikalt minskar påverkan på klimatet.

”Det är viktigt för oss att vi har ambassadörer som förstår allvaret, har samma mål som oss och aktivt arbetar för att förändra. Att vi har valt tre unga personer som är aktiva inom freeskiskidåkingen är ingen slump – Emma Dahlström, Lucas Stål Madison och Enni Rukajärven. Alla tre älskar sin sport, bergen och snön och förstår att alla måste agera för att förändra, säger Alexandra Österplan, kommunikationschef för Nissan i Sverige.

Fakta om Emma: 

Emma är född 19 juli 1992 i Torsby, och hon är en spjutspets på den annars så mansdominerade freeski-scenen. Emma har bland annat vunnit guld i X Games samt att hon tog en silvermedalj i slopstyle vid världsmästerskapen 2017 i Sierra Nevada. Under vinter-OS i Sotji slutade hon på en hedrande femte plats. Emma är en av fyra åkare i det svenska landslaget i slopestyle, och utöver att tävla jobbar hon mycket med sociala medier samt film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 12 =