Torque splittern tog Audi RS3 till rekordtid

Med en tid på 7:40.748 minuter är nya Audi RS 3 Sedan snabbast i kompaktklassen runt Nürburgrings nordslinga. Frank Stippler, racing- och utvecklingsförare för Audi Sport, förbättrade det tidigare varvrekordet i klassen med 4,64 sekunder. Framförallt bidrog den nya torque splittern, med sin helt variabla momentfördelning på bakaxeln, till rekordtiden. Audi RS 3 Sportback och RS 3 Sedan är nu beställbara med lansering i höst.

Frank Stippler, racing and development driver Audi Sport.
  • 7:40.748 minuter: ny rekordtid i kompaktsegmentet 
  • Idealisk setup: torque splitter, semi-slicks och RS sportchassi plus
  • Vid ratten: Frank Stippler, racing- och utvecklingsförare Audi Sport
  • Legendarisk: 2,5-liters femcylindrig motor, 400 hk, 500 Nm
  • Beställningsbara: Nya RS 3 Sportback och RS 3 Sedan

“Jag är stolt över hela teamet. Alla har jobbat hårt för den här dagen,” kommenterade Marvin Schwätter, teknisk projektledare för RS 3, när rekordtiden dök upp på tavlan. “I början av utvecklingen visste vi inte hur snabb vår kompakta sportbil skulle bli på nordslingan, förklarade han.  “Men under uthållighetstestningen insåg vi att vi fick väldigt bra tider och kunde sätta ett nytt rekord.”

Audi RS 3 Lap Record Nürburgring Nordschleife

Innan rekordvarvet justerade Frank Stipplers team enbart däcktrycket på sina Pirelli P Zero “Trofeo R” semi-slicks till banförhållandena. “Vi har inte obegränsade möjligheter att göra ett rekordförsök,” sade Stippler. “Det är därför nödvändigt med en viss finjustering dagen när det gäller – framförallt när det gäller däcktryck, eftersom det också påverkar hur torque splittern fungerar. Vi lyckades. Det var en lyckad dag totalt sett.”

Exhibit RS Torque Splitter

Vorsprung durch Technik – tekniska lösningar som samverkar

Rekordtiden är ett resultat av flera olika avancerade tekniska lösningar. För första gången används en torque splitter i en Audi-modell. Den fördelar drivmomentet helt variabelt mellan bakhjulen och regleras via en lamellkoppling på drivaxlarna. Under mer aktiv körning fördelas drivmomentet till det yttre hjulet som har en högre belastning. Vid högerkurvor fördelas mer moment till vänster bakhjul och motsatt vid vänsterkurvor. RS 3 tar därför kurvorna ännu bättre och följer styrvinkeln ännu mer precist. “Nya RS 3 är över lag mycket mer dynamisk från mitten och mot utgången av kurvan och när man accelerera ut ur den,” säger Frank Stippler.

“För mig är torque splittern ett kvantsprång när det gäller agil körning.” Det är speciellt tydligt i kombination med det nyutvecklade körläget RS Performance, som med sin egen motor- och transmissionskaraktäristik är speciellt avstämd för racingbanan. Torque splittern ger ett neutralt uppträdande, med så lite över- och understyrning som möjligt. Det gör det möjligt att accelerera tidigt vid utgången av en kurva med snabbare varvtider.

Audi RS 3 Lap Record Nürburgring Nordschleife

Bilens setup fullföljs med Pirelli P Zero “Trofeo R” semi-slicks, 19 tums- keramiska bromsar fram och RS sportchassi plus med adaptiv dämparreglering. Den senare anpassar varje stötdämpare individuellt och kontinuerligt efter vägförhållanden, körsituation och körläget som valts i Audi drive select. RS Performance-läget har två olika setups för olika racingbanor – en är anpassad för mer komfort på ojämna banor som Nordslingan, där det gäller att minimera vertikal inverkan vid samtidigt höga tvärgående krafter. Det andra är en sportig setup för jämna racingbanor som Hockenheimring. Med det keramiska bromssystemet och adaptivt chassi, levererar den legendariska femcylindriga högprestandamotor i RS 3 en maximal toppfart på 290 km/h. Med 0-100 på 3,8 sekunder är RS 3 snabbast i klassen. 

Marknadslansering och priser

Audi RS 3 Sportback och RS 3 Sedan är beställningsbar hos de svenska återförsäljarna. Lanseringen sker senare under hösten  Ca-priset* för Audi RS 3 Sportback är 598.000 kronor och Audi RS 3 Sedan 607.000 kr.

Bränsleförbrukning och C02-utsläpp enligt WLTP

Bränsleförbrukning bl. körning l/100 km: RS 3 Sportback 9,0-9,1. RS 3 Sedan: 8,9-9,0
CO2-utsläpp g/km: RS 3 Sportback 205-207. RS 3 Sedan 203-204

*Ca-pris innebär att varje återförsäljare är fri i sin prissättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + två =