Kia satsar på avancerad teknik och futuristisk design

Utbudet av elbilar ökar snabbt och så gott som alla biltillverkare vill vara med på den växande marknaden. Resultatet är en tydlig parallell till den bilmarknad vi har idag där exklusiva och dyra bilar erbjuder ny avancerad teknik som snabbt, ännu snabbare än när det gäller bilar med förbränningsmotor, dyker upp i bilar i ett slags mellanskikt samtidigt som vi även får allt billigare instegsmodeller, eller rena lågprismodeller. 

Kia har redan ett par intressanta elbilar på marknaden och satsar nu stort på en riktigt avancerad eldriven bil, Kia EV6, som erbjuds med både fyrhjulsdrivning och en dragvikt på 1 600 kg. Bilen är designad för att väcka uppmärksamhet, eller kanske för att se riktigt futuristisk ut. Detta till skillnad mot e-Niro och e-Soul där skillnaden mot övriga bilar i Kias utbud är minimal. Tills nu har Kia valt att låta förändringarna ske under skalet när ny teknik som elektriska drivlinor, laddhybrider eller rena batterielbilar, introducerats.

Helt klart är Kia EV6 är storsatsning från företaget där man tar till all modern teknik, och lite till, för att skapa en elbil som utmanar allt annat från VW.ID4 och Nissan Ariya till Tesla S och X. Utseendemässigt är den nog mest lik Jaguar I-Pace medan batteritekniken närmast liknar Porsche Taycan och Audi e-tron GT.

Kia EV6 stödjer både 400V och 800V-laddning, utan behov av ytterligare komponenter eller adapters. Bilen kan snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter. Eller fylla på med 100 km i räckvidd (2WD) på endast 4,5 minuter. Allt med rätt snabbladdare och utan konkurens av andra laddande elbilar.

Bilens laddningssystem är mer flexibelt jämfört med den tidigare generationens elbilar tack vare en integrerad laddningsstyrenhet (ICCU) som gör det möjligt att via funktionen vehicle-to-load (V2L) överföra energi från bilens högvoltsbatteri. V2L-funktionen kan leverera upp till 3,6 kW effekt vilket kan komma väl till pass om man vill driva elektriska apparater, ladda elcyklar/elmopeder eller campingutrustning. Systemet kan också ladda en annan elbil om det skulle behövas. Kia EV6 kan alltså fungera som en powerbank på hjul.

Som dragbil har Kia EV6 en kapacitet på 1 600 kg i släpvagnsvikt.

I Sverige erbjuds det större av två batterialternativ, long-range 77,4 kWh. Det andra batterialternativet är på 58,0 kWh men det ta sinte in till Sverige. Modellen med tvåhjulsdrift (2WD) når en räckvidd på upp till 510 kilometer på en laddning, enligt WLTP, kombinerad körcykel. 

Kia EV6 har en bakre elmotor på 168 kW (229 hk) och för den fyrhjulsdrivna versionen även en elmotor som driver på framhjulen, totalt 239 kW (325 hk).

Toppmodellen Kia EV6 GT har dubbla motorer (AWD) på 430 kW och 740 Nm i maximalt vridmoment. Accelerationen 0 – 100 km/h tar 3,5 sekunder och toppfarten är 260 km/h (preliminära siffror).

Kia EV6 GT är även utrustad med en elektroniskt kontrollerad differential som ger säkra och kontrollerbara kör- och vägegenskaper under alla förhållanden. Kort sagt så distribueras kraften till det hjul som ligger ytterst vid en sväng och mellan axlarna så att bilen blir så neutralstyrd som möjligt.

Maximerar räckvidd och effektivitet

EV6 är utrustad med energiåtervinnande teknik för att maximera räckvidden. Detta inkluderar Kias senaste generations energieffektiva värmepump, som leder bort spillvärme från bilens kylvätskesystem. Det säkerställer att bilen vid sju minusgrader kan uppnå 80 procent av räckvidden som skulle vara möjlig vid 25 grader.

Svenska priser
Nedan versioner av EV6 kommer öppnas för förbokning 30 mars på den svenska marknaden. Priserna är före avdrag för klimatbonusen på 70 000 kronor (1 april).

Kia EV6 (2WD, 229 hk) 569 900 kr
Kia EV6 GT Line (AWD, 325 hk) 674 700 kr
Kia EV6 GT (AWD, 584 hk) 749 600 kr

Genom att förboka Kia EV6 kommer kunden att vara berättigad till 1 års prenumeration på laddnätverket KiaCharge med ca 164 000 laddställen i Europa – vid beställning före den 31 december 2021. Med detta får kunden tillgång till förmånliga priser hos Ionity under ett år samt rabatterade priser på de laddstationer som är med i KiaCharge-nätverket under ett år.

Nya Kia EV6 lanseras senare under 2021 med möjlighet att förhandsboka online från och med den 30 mars.

Komplett prislista:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =