En midsommarnattsdröm

Vi svenskar är ett sommarälskande folkslag. Det räcker med att solen tittar fram och det blir tvåsiffrigt på termometern för att vi ska ta fram grillen och rulla ut cabrioleten ur vinterförvaringen. Sedan sjunker kvicksilvret igen, men vi kämpar på med all vår sommarutrustning. 

Som väl är har många biltillverkare insett att Sverige och våra grannländer är en bra marknad för just cabrioleter och försett dem med allehanda vindskydd och den där varmluftsscarfen som blåser varm luft runt nacken. Strävan efter den perfekta sommardagen är stark så vi kämpar på med både kall vind och regn. Är det sommar så är det cabriolet som gäller.

Å andra sidan så är det en helt unik upplevelse att smyga fram mellan lupinerna längs en smal asfalterad väg genom landskapet och få uppleva både dofter och ljud från naturen. Det kan vara en väg över ett öppet fjällandskap, ett öppet jordbrukslandskap eller en trygg mörk småländsk granskog. Cabrioleten bjuder in naturen i bilen och det är riktigt härligt. Än härligare om bilen är eldriven och i det närmaste ljudlös.

Jaguar F-type cabriolet

På tal om ljud så är cabrioleten perfekt för den som vill terrorisera sin omgivning med musik av olika slag. En sommarkväll i Växjö centrum bjuder på allt från Fröken Snusks skrän till arabiskt gnissel. Allt i syfte att imponera på sin omgivning. Lite av manliga bilägares tjäderspelstänk där man lockar det motsatta könet med samma ljud som man utmanar övriga män med.

Det finns andra alternativ att uppleva en svensk sommarnatt och det kan vara att åka mc längs de där krokiga asfaltsvägarna och istället terrorisera landsbygdens arma invånare med olika välstämda ljuddämpare som signalerar det som i mc-världen kallas livsstil Det kan vara en ettrig racehoj med ett genomträngande ilsket ljud varje gång motorn varvas, vilket naturligtvis görs så fort tillfälle ges. Det kan vara ett dovt mullrande som signalerar en mer avslappnad stil där glidarhojen med V-twin är det centrala. Det kan också vara en annan form av glidarhoj med behagligt tyst och spinnande sexcylindrig motor, gärna med sidovagn och/eller släp. Här är det musikanläggningen som spelar både för den som kör, de som åker och för omgivningen.

Slutligen drar jag mig till minnes en resa genom södra Sverige och ut på Öland några dagar innan midsommar för några år sedan. En resa i Porsches tekniskt perfekta GT-bil, Porsche Panamera, V6-motorn och elmotorn i laddhybriden hörs knappt inne i bilen. Den fantastiska ljudanläggningen spelar paradoxalt nog Ted ströms ”Vintersaga” och Hansson de Wolfes ”Utanför tullarna”, ”Var kommer barnen in och så vidare. Slutligen Kents ”Kärleken väntar”. Det blir aldrig riktigt mörkt. Det är svensk sommarnatt. Jag glider fram i landskapet och massor av insekter möter sitt öde mot bilens sluttande vindruta. Bilens fantastiskt fina strålkastare med Matrix-teknik spelar över vägen och skogskanten. I kombination med bilens värmekänsliga kamera ger tekniken maximal säkerhet vid mörkerkörning i viltrika områden. 

Plötsligt står den där. En stor älgko med en brunröd kalv i dikeskanten. Den värmekänsliga kameran larmar och bilens utmärkta bromsar tar mjukt men bestämt ner hastigheten till noll. Just där och då kan jag njuta av den svenska naturen och känna mig nöjd med att bilen har tak och en seriös säkerhet.

Polestar visade sitt koncept för en kommande fyrsitsig eldriven cabriolet på ”Goodwood Festival of speed” sommaren 2023. Den ultimata cabrioletupplevelsen i en öppen elbil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 15 =